12/1/08

Η Κάθοδος των Μυρίων... Κινέζων

Δεν είναι που τείνουν να κατακλύσουν τουριστικά τον κόσμο, καθώς ενισχύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας τους & εμπορικά κατακτώντας την παγκόσμια αγορά με τα προϊόντα τους & τηλεοπτικά με τη φετεινή ολυμπιάδα,

οι Κινέζοι ...'κτυπάνε' και μουσικά.

Η Κίνα διαθέτει ένα τεράστιο, αριθμητικά, νέο μουσικό κοινό αλλά και περισσότερους ερμηνευτές από όσους έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες στη Δύση. Σε 30 - 40 χρόνια δε θα είναι καθόλου περίεργο το κέντρο -ή τουλάχιστον ένα απ' τα κέντρα- της κλασικής μουσικής να μετατοπιστεί στο Πεκίνο ή τη Σαγκάη.

Φημισμένες αμερικάνικες μουσικές σχολές έχουν πλημμυρίσει με νεαρούς κινέζους, υποψήφιους βιρτουόζους. Οι δάσκαλοί τους παραδέχονται με θαυμασμό τη σιγουριά που διαθέτουν να απομνημονεύουν χιλιάδες νότες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κάτι που ακόμη και για τους ίδιους -τους δασκάλους- απαιτείται διπλάσιος και τριπλάσιος χρόνος και μάλιστα σκληρής δουλειάς.

Κερδίζουν σε διάφορους διαγωνισμούς και κατακτούν θέσεις σε μεγάλες ορχήστρες.

200 χρόνια πριν ήταν η εποχή της Ευρώπης,
100 χρόνια πριν ήταν της Αμερικής,
50 χρόνια πριν της Ιαπωνίας,
τώρα είναι η σειρά της Κίνας.
Δήλωση του 25χρονου διάσημου ήδη κινέζου πιανίστα Lang Lang.



2 σχόλια:

phlou...flis είπε...

Ας ελπίζουμε η κινέζικη μουσική να μην είναι ...φτηνή made in China, ή όπως ...διπλωματικά το δηλώνουν πια, made in P.R.C.

KitsosMitsos είπε...

Είναι τόσοι πολλοί, που τα ταλέντα μπορούν να αναδειχθούν.