29/4/08

Πες το μ' ένα λουλούδι



Πες το μ’ ένα λουλούδι, καθότι Άνοιξη και Πρωτομαγιά. Προσοχή όμως με ποιο λουλούδι θα το πείτε καθώς λέγεται πως το καθένα υ­πο­νο­εί κάτι κρύβοντας κάποιο μή­νυ­μα.
Να, λοιπόν, μία [από τις πολλές;] α­ποκρυπτογράφηση της ση­μα­σί­ας με­ρι­κών απ’ αυτά, που αφορούν κυρίως ά­ντρες α­πο­στο­λείς.

Κύριος με… γαρ­δέ­νια σε γλά­στρα εκφράζει την επιθυμία του να κερ­δί­σει εν πρώτοις τη φι­λί­α και την ε­κτί­μη­σή σου. Ενώ με γαρ­δέ­νιες σε αν­θο­δέ­σμη, ζη­τά να του ε­πι­τρέ­ψεις να σε δει ι­διαι­τέ­ρως.
Κύριος με… α­νε­μώ­νες εκ­φρά­ζει πα­ρά­πο­νο και δια­μαρ­τυ­ρί­α που τον εγκα­τέ­λει­ψες, τον α­πο­φεύ­γεις ή τον πε­ρι­φρο­νείς. Αλλά και με… ορ­ταν­σί­α πάλι παράπονο δη­λώ­νει: εί­σαι ω­ραία μα α­διά­φο­ρη.
Οι κρί­νοι δη­λώ­νουν πως μό­νο αυτός υ­πάρ­χει για σέ­να. Ε­γω­ι­στικό; Ωστόσο, αν­δρι­κό και ελ­λη­νι­κότατο!
Προσοχή στις πα­πα­ρού­νες, είναι ένδειξη για παροδικές αγάπες και για όσες δεν υποτιμούν το προ­σω­ρι­νό.
Κύριος με …άν­θη α­μυ­γδα­λιάς προτείνει να δο­κι­μά­σεις μα­ζί του. Ενώ με άν­θη πορ­το­κα­λιάς προσπαθεί να σου ε­ξηγήσει πως δεν είναι αυ­τό που νο­μί­ζεις ή που σου εί­παν άλλοι. Με άν­θη νε­ρα­ντζιάς σου δη­λώ­νει πως δεν σου έ­χει ε­μπι­στο­σύ­νη. [Τώρα, γιατί να πρέπει να στο πει με λουλούδια, άγνωστο!] Με άν­θη λε­μο­νιάς σου κάνει πρό­τα­ση γά­μου. Προσοχή όμως στα άν­θη γα­ζί­ας γιατί θέ­λει να σου πει να φυλάγεσαι γιατί θα σε εκδικηθεί που τον βα­σα­νί­ζεις. Γα­ζί­α εί­ναι η ελ­λη­νι­κή α­κα­κί­α. Ενώ τη στείλαμε στους Ιταλούς ως ακακία, την παραλάβαμε από τους Βε­νετσιά­νους ως ...γα­ζί­α.
Κύριος με… γα­ρύ­φαλ­λα, θέ­λει να σου πει πως δεν σε κα­τα­λα­βαί­νει, πολύ τον μπερ­δεύ­εις τον άνθρωπο.
Με για­σε­μιά δη­λώ­νει κυ­ριευ­μέ­νος και γο­η­τευ­μέ­νος. Με βιο­λέ­τες πως τον τρε­λαίνεις. Με γκυ πως ο δε­σμός του εί­ναι ε­πι­κίν­δυ­νος.
Ο κα­τη­φές δεί­χνει α­γα­νά­κτη­ση, μάλλον δεν υ­πο­φέ­ρε­σαι. [Λέξη α­να­το­λί­τι­κη ο κατηφές = βε­λού­δο α­πό με­τά­ξι].
Με του­λί­πες σου εκ­φρά­ζει ει­λι­κρί­νεια. Με μαρ­γα­ρί­τες αμ­φι­βο­λί­α και με γε­ρά­νια συμ­βι­βά­ζεται.
Ο υά­κιν­θος, κοι­νώς ζου­μπού­λι, δη­λώ­νει τον πόθο του μέ­χρι τε­λι­κής πτώσης [μόνο, μην πέσει και κτυπήσει]. Ενώ το κυ­κλά­μι­νο έ­χει δι­πλό μή­νυ­μα: ή θα χω­ρί­σει για χά­ρη σου ή θα πάει σε μοναστήρι!
Τα τρια­ντά­φυλ­λα με τις πολλές ποι­κι­λί­ες τους βο­η­θούν να εκ­φρά­σει πολλά αι­σθή­μα­τα και νο­ή­μα­τα. Αν σου στεί­λει έ­να λευ­κό τρια­ντά­φυλ­λο (ο χουβαρντάς ας στείλει περισσότερα) α­να­γνω­ρί­ζει πως η ο­μορ­φιά σου εί­ναι α­θώ­α. Τα κόκ­κι­να έ­χουν 3 ση­μα­σί­ες: - σου επισημαίνει ότι φλερ­τά­ρε­ις δηλ. κοι­τάς κι αλ­λού, - αυτός που σου τα στέλ­νει δε θα σε προ­δώ­σει πο­τέ [λέμε τώρα], - θέ­λει μό­νο ε­σένα κι ό­χι τα λε­φτά σου (στην 3η ση­μα­σί­α, μη δί­νεις και πολ­λή... ση­μα­σί­α). Τα ροζ δη­λώ­νουν πως τον συ­γκινείς και είναι πρό­θυ­μος να α­ντα­πο­κρι­θεί εδώ και τώρα ε­άν εσύ το θέ­λεις. Τα κί­τρι­να συμ­βο­λί­ζουν τη συ­ζυ­γι­κή α­φο­σί­ω­ση και υπό­σχο­νται γα­λή­νη και α­νε­κτι­κό­τη­τα [ήθελα νάξερα για πόσο!]

Για περισσότερα επισκεφτείτε ανθοκομικές εκθέσεις που είναι πλούσιες αυτή την περίοδο και ρίξτε δυο ματιές εδώ κι εκεί.
Διαφορετικά, αν δε σας κάνει η γλώσσα των λουλουδιών, πείτε τα με τη δική σας.

10 σχόλια:

phlou...flis είπε...

Απορίες δύο γεννήθηκαν: 1) αν τα προσφέρει Κυρία, το υπονοούμενο ...αλλάζει; 2) η ανθοδέσμη ...ποικιλία σε ποια κατηγορία μπαίνει; Μήπως τα υπονοούμενα ...αθροίζονται;

KitsosMitsos είπε...

Πολύ επίκαιρο το θέμα. Ανοιξιάτικο-πρωτομαγιάτικο.
Μια προσθήκη μόνο: τα τριαντάφυλλα πάντα σε μονό αριθμό. Δεν ξέρω γιατί, αλλά έτσι είναι!

Meropi είπε...

Και με όλα αυτά τα λουλούδια θυμήθηκα το χωριό μου, τον Καραβά, που τέτοιες μέρες ήταν πάντα λουλουδιασμένος και μοσχομύριζε....
Ναι σαι καλά Jaman Fou μου και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Οτι και να συμβολιζουν ειναι μια νοτα που κανεναν δεν χαλαει ...Χρωματα,αρωμα,φαντασια,ζωη...

Ντεμης είπε...

Πολύ ωραίο θέμα αγαπητή JamanFou, τα άνθη είναι κάτι που λατρεύω, αν τζαι περισσότερο όταν θωρώ τα σε παρτέρια ή έστω σε γλάστρες. Κομμένα μού μοιάζουν νεκρά, δολοφονημένα, έτοιμα να διαλυθούν....
Τα αγαπημένα μου είναι σίγουρα τα λευκά τριαντάφυλλα, πάντα αυτά προσφέρω, πάντως ένας ανθοπώλης μού είχε πει πως δεν προσφέρονται ρομαντικώς. Επίσης πως εξαρτάται πάντοτε από την ηλικία της γεναίκας τι θα της προσφέρεις. Δεν μπορείς π.χ. σε εξηντάρα να πας κρινάκια! Άκου πράγματα. Καλό μήνα. Ντέμης

Roadartist είπε...

Πολυ λουλουδένιο.. :))))
Επιστροφή στη Φύση.. Αυτό να κάνουμε όλοι.. :) Καλο μήνα jf:)

jf είπε...

Αγαπητοί μου @φίλοι,

κρατώ στη μνήμη μου τα επιπλέον στοιχεία σας και προσφέρω σ' όλους από μία ανθοθέσμη...

reader είπε...

Επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα!
Την καλημέρα μου!

marianaonice είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!! Όλοι εντοπίσαμε τη σημασία που μας ενδιαφέρει, όπως εγώ για τα κόκκινα τριαντάφυλλα που είναι η αδυναμία μου!! Όμως και εμένα μου δημιουργήθηκε η ίδια απορία με τον phlou.flis όταν πρόκειται για κυρίες αλλάζει το νόημα??
Φιλιά και καλό μήνα φίλη μου!!

jf είπε...

Μαργαρίτα
καλωσήρθες!

Marianaonice
Η απορία σου και του phlou-flis επίσης, μάλλον θα παραμείνει αναπάντητη, καθόσον οι πληροφορίες μου δε διευκρινίζουν... :))