8/3/09

Ε Γυναίκε τω 1928


«… Ορισμένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθή ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχεν άλλοτε αναπτύξει από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον, άλλως τε, γεγονός ότι πάν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός… Νεώτεραι και ακριβέστεραι έρευναι καταδείκνυσιν ότι ου μόνον ωρισμένας ημέρας, αλλά δι’όλου του μηνός τελούσιν άπαντα τα θήλεα εις πνευματικήν και συναισθηματικήν ανισορροπίαν, τινά μεν μετρίαν, τα πλείστα δε σφοδροτάτην και ακατάσχετον, άτε και παντοιοτρόπως εκδηλουμένην και κλιμακουμένην συν το χρόνω… Επειδή εν τούτοις, αι ημέραι αύται, δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνην ημέραν να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον.»
Εφημερίδα "Νέα Ημέρα", 20.3.1928

11 σχόλια:

stalamatia είπε...

Μετά την εμμηνόπαυση τι γίνετε;
Χάνει που τα φτιά; χα χα χα .

habilis είπε...

!!!
Μόνα για να κάνουμε καλαμπούρι στέκει αυτό το αριστούργημα.

marianaonice είπε...

Χαχαχα!!
Εεε από τότε δεν μπορώ να πω είμαστε σαφώς καλύτερα οι γυναίκες οι άμοιρες!!
Βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι με τη χειραφέτηση και το φεμινισμό βγάλανε τη γυναίκα στην παραγωγή πράγμα που απέβη σε βάρος της και σε βάρος της οικογένειας γενικά, αν σκεφτεί κανείς ότι παλιά με το μισθό ενός ζούσε η οικογένεια, ενώ τώρα δύο μισθοί και δεν φθάνουν!
Οι κερδισμένοι πάλι της υπόθεσης είναι άλλοι!!
Πάντως σαφώς και η γυναίκα έπρεπε να έχει τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τους άνδρες, όμως σήμερα φθάσαμε πάλι να είμαστε διπλά ...δούλες και κυρές!!
χαχαχα!!
Καλή εβδομάδα!!

Phivos Nicolaides είπε...

Ο συμπαθής συντάκτης του κειμένου αυτού, φαίνεται ότι δεν είχε διαβάσει προηγουμένως το 'επιστημονικό' πόνημα περί "Ασθένειας του αυνανισμού", που κυκλοφόρησε την ίδια περίπου εποχή! Διαφορετικά, θα έβλεπε τα πράγματα!!!

phlou...flis είπε...

Ωστόσο θα μπορούσε να υπάρχει λύση. να ψηφίζουν αι γυναίκε, μετά τα πενηντα τόσα....

Saq είπε...

Το συγκεκριμένο άρθρο το έχω δει να κυκλοφορεί σε πολλά sites τελευταία και είναι η υπέρτατη φαλοκρατική αντίληψη της εποχής. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σήμερα που να σκέφτεται τόσο βρώμκα για τις γυναίκες. Πάντως σε γενικές γραμμές θα συμφωνίσω με την marianaonice, οι γυναίκες διεκδικώντας και ξαναδιεκδικώντας φθάσαν στο σημείο να τρέχουν ακόμα πιο πολύ!

Υ.Γ. Καλό θα ήταν σε τέτοιες δημοσιεύσεις να γράφεις κάτι και εσύ, να βλέπουμε και την γνώμη σου βρε παιδί μου!

jf είπε...

@φίλοι

Stalamatia, τη λύση μας την έδωσε ο phlou-flis χα!χα!χα!
Αριστούργημα όντως habilis.
Marianaonice, είσαι αχάριστη! Χα!χα!χα!
Phivos , περιμένω τη σχετική ανάρτηση για το επιστημονικό πόνημα :))
Μα Νewton, φοβάμαι μη και δεν πιστέψεις στη γνώμη μου… :))

Άιντε και του χρόνου...

antinetrino είπε...

ΑΑΑΑ!!! Μπράβο του!!! Ν' αγιάσει το στόμα του. Γιατί εδώ που τα λέμε έχει κι ένα δίκιο ο άνθρωπος, δεν μπορεί η κάθε ανισσόροπη που βάζει τις ορμόνες της στο τρενάκι του τρόμου κάθε μήνα, να εκλέξει κυβέρνηση…Άγαλμα πρέπει να του φτιάξουμε αυτού του ανθρώπου, για να τον θυμόμαστε και κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου να καταθέτουμε χρησιμοποιημένες σερβιέτες με φτερά (έξτρα απορροφητικές) σαν φόρο τιμής για το ειλικρινές και αποκαλυπτικό του άρθρο το οποίο στηρίζεται σε καθαρά επιστημονικές βάσεις .

Τέλος πάντων τα καταφέρατε και πάλι ανισσόροπες… άντε να δούμε τι άλλο θα μας ζητήσετε…. :)

jf είπε...

antinetrino,
μ' έβγαλες απ' τη δύσκολη θέση να μάθει τη γνώμη μου ο newton!

Αλήθεια, τι ήπιαμε απόψε? χα!χα!χα!

KitsosMitsos είπε...

Εορτασμοί της ημέρας, ε;
Καλησπέρα.

jf είπε...

Έτσι... αλιώτικα όμως...
Καλημέρα