16/3/09

Προς βρώσιν και πόσιν… μετά μουσικής

Έχετε καλέσει στον οίκον σας προς βρώσιν και πόσιν 2-3 εκλεκτούς φίλους. Η τράπεζα έτοιμη με τα εδέσματα: πίνακες κρεών και πινακίσκοι ιχθυηροί καθώς και εμβάφια, λεκάνια, τρύβλια και οξύβαφα, …πιατικά, τέλος πάντων, για να τοποθετήσετε τις παροψίδες [μεζεδάκια, ε], τα λάχανα ποικιλότερπη [σαλατικά πάσης φύσεως] και βέβαια τα μελιτώματα [γλυκίσματα βεβαίως-βεβαίως] και τας οπώρας. [Καλού κακού έχετε πρόχειρο τον αριθμό delivery της γειτονιάς σας…]

Σε μια γωνιά η υδρία για το πόσιμο ύδωρ και η πρόχους για το χειρονίψιμο των καλεσμένων σας και σε περίοπτη θέση η οινοχόη για άντληση του οίνου από τον κρατήρα. Αλλιώς πώς θα γαργαλίσετε τον ουρανίσκο των συνδαιτυμόνων σας και να ευφρανθεί η καρδία των, η οποία βέβαια ευφραίνεται αναλόγως της ροής του οίνου: με συνεχή πόση εισέρχεται εις κατάστασιν μέθης, αν απλώς κουτσοπίνετε γίνεται κάπως στοχαστική· αυτά κατά τον Αστυδάμαντα. Βεβαίως, διά τους εραστάς του κρίθινου οίνου [μπύρας], ετοιμάστε τα δέοντα. Πάντως να ξέρετε πως, όσοι μεθούν με κρασί πέφτουν μπρούμυτα, ενώ όσοι έχουν πιει κριθαρόκρασο πέφτουν ανάσκελα! καθότι, στους μεν βαραίνει το κεφάλι, στους δε φέρνει ύπνο· αυτά κατά τον Αριστοτέλη.

Αν τώρα, δεν θεωρείτε το δείπνο αγγαρεία απλώς για να γεμίζετε τους ασκούς σας, αλλά παράλληλα ενδιαφέρεστε να το απολαύσετε με όλες τις αισθήσεις σας συν-τρεφόμενοι με τους συμποσιαστάς σας, και να κυλούν τα κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικά σας κους-κους σαν ήρεμα ποταμάκια καθώς έτσι θα ρέει και ο άφθονος οίνος -κρίθινος ή μη- αν, λέγω… τότε ενδιαφερθείτε και για τον τρόπο που θα κάτσουν οι εκλεκτοί σας. Ετοιμάστε τους το ανάκλιντρο με το κατάλληλο επίκλιντρο ώστε και να μη κοιμηθούν, αλλά και να μην τα …στάζουν πάνω τους καθώς θα γεύονται τα εκλεκτά σας εδέσματα.

Τέλος, η κατάλληλη μουσική! Υπάρχει κάποιος κος Clark Smith, έμπειρος Αμερικανός οινολόγος, ο οποίος πιστεύει στη σχέση μουσικής και κρασιού! και λίγο πιο συγκεκριμένα, ότι η μουσική μπορεί να ‘αλλάξει’ την αίσθηση της γεύσης του κρασιού. Δεν γνωρίζω τη ροή του οίνου στο λάρυγγα του κου Smith και αν πέφτει μπρούμυτα ή ανάσκελα… οι ενδιαφερόμενοι, όμως, ας πατήσουν εδώ κι εκεί για λεπτομέρειες.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν… εγώ θα σας προτείνω κάποιες μουσικές προς …βρώσιν και πόσιν, και σεις αποφασίζετε.
Δεν γνωρίζω αν στο κύριο σας πιάτο συμπεριλάβατε και το pasticcio, πάντως δεν είναι άσχημη ιδέα. Το μουσικό Pasticcio είναι τριών ειδών: τραγούδια, σύνολα, χοροί και άλλα, συγκεντρωμένα από τα μποστάνια διαφόρων συνθετών, σερβιρισμένα στο κοινό σαν ένα συνονθύλευμα από τους αγαπημένους του σκοπούς (θεατρικός τρόπος ψυχαγωγίας, δημοφιλής κατά τον 18ο αι.) ή όπερα όπου κάθε πράξη της είναι παρμένη από τον τσελεμεντέ διαφορετικού συνθέτη ή τέλος, διάφορα τμήματα ή υλικά από διαφορετικούς συνθέτες που μαγειρεύονται σε ενόργανη σύνθεση. Τα ανακατεύετε προσθέτοντας, αν θέλετε, και σκόρδο· κάνει καλό στη καρδιά. Αλλά προσοχή, μη ξεκουρδειστείτε, καθότι... Scordatura σημαίνει λάθος κούρδισμα. Είναι το ασυνήθιστο κούρδισμα έγχορδου οργάνου για να πετύχει κανείς ειδικό αποτέλεσμα και αλλαγές της ποιότητας του ήχου. Διαδεδομένο στη μουσική για βιολί του 17ου και 18ου αι., πιθανώς προερχόμενο από το λαούτο.
Η μουσική πειρατεία κάνει κακό, δε λένε? Προσοχή λοιπόν και στις απομιμήσεις. Πολλές φορές ο όρος Pasticcio συγχέεται με το Pot-Pouri που σημαίνει παράθεση ‘εν σειρά’ διαφόρων μελωδιών χωρίς ανάπτυξη ή Pastiche που πρόκειται για έργο σκόπιμα γραμμένο στο ύφος μιας άλλης περιόδου ή τεχνοτροπίας.
Τέλος, ένας Harburger θα ήταν ότι πρέπει. Δεν τρώγεται… πιανίστας είναι ο άνθρωπος και κριτικός ονόματι Paul Hamburger από τη Βιέννη, γεννηθείς το 1920.
Δε γνωρίζω αν ο κος Smith, το θεωρεί κατάλληλο ή όχι, αλλά εσείς είναι βέβαιον πως θα το κάνετε το πέρασμα απ’ τη κουζίνα σας θέλετε δε θέλετε· εκεί θα γίνει όλη η προετοιμασία. Ωστόσο μπορείτε να αποφύγετε το Kitchen Department… καθώς δεν πρόκειται για χώρο κατσαρολικών και μαγειροκουταλέματος, αλλά για όρο χιουμοριστικό που αναφέρεται στο τμήμα κρουστών της ορχήστρας, αφού περιλαμβάνει piati-κά κι άλλα θορυβώδη μουσικά όργανα. Είπαμε, να απολαύσουμε αλλά όχι και να κουφαθούμε…


Ευδειπνίας, λοιπόν - τουτέστιν, καλή σας όρεξη!


10 σχόλια:

VAD είπε...

Παράλειψις,δεν ορίσατε είδος ενδύματος ,Κυρία μου!Να υποθέσω
σμόκιν δια τους Κυρίους
και μαύρη τουαλέτα δια τας Κυρίας;!)))

Ασπάζομαι την δεξιάν σας....

VAD είπε...

Ασε κυρά μου το κυριλίκια και βάλε κοκορέτσι,ρετσίνα και Ζαμπέτα να στανιάρουμε,να 'ούμ'!:))))

Υπογραφή:Ενας λαϊκούρας στα σαλονια!

Phivos Nicolaides είπε...

Ξέχασες Ιωάννα τους χιτώνες και την ευωχία!

Saq είπε...

Σκέψου, τώρα, να τρως και να έχεις αωοιχτεί την τηλεόραση και μάλιστα στις ειδήσεις, τι γεύση θα πάρει αυτό το κρασί.
Πάντως αυτό με το μπρούμυτα και το ανάσκελα του Αριστοτέλη με έβαλε σε σκέψεις, θα το προσέξω την άλλη φορά αν και δεν ξέρω πόση μπίρα χρειάζεται για να μεθύσω!

phlou...flis είπε...

Τελικά όλα μα όλα στη ζωή μας είναι ένα μπέρδεμα. Ακόμα και τα ...σκόρδα, ακόμα κι ένα εύγευστο harburger. Τι να πει κανείς;

jf είπε...

VaD,
πώς να σε προτιμήσω, αμφιταλαντεύομαι... :)))


Phivos,
...και όχι μόνο... :))


Newton,
θέλω τα αποτελέσματα του πειραματισμού σου, πλίιιζζ...


Phou-flis,
προσοχή στην ούγια! να ξέρεις τι παίρνεις και προ πάντων τι τρως

habilis είπε...

Συμποσιάζω μετά χαράς !

VAD είπε...

Μην πορβληματίζεσαι καθόλου,σμόκιν δεν ειχε στο χωριό μας,αρα...το δευτερο:)
Βάλε μια τζιβανία κι έρκουμαι...
δεν είμαι γω για τα σαλόνια!

jf είπε...

habilis,
κόπιασε λοιπόν!


VaD,
να σου βάλω τη ζιβανία, αλλά πρόσεχε πώς θα ππέσεις, μπρούμυτα ή ανάσκελα...

KitsosMitsos είπε...

Αυτό δε θα το σκεφτόμουνα ποτέ, είναι η αλήθεια. Οπότε φάτε, πιείτε και μουσική γευτείτε!