14/5/09

Η Μουσική… ‘όπλο’ για τις συμμορίες ανηλίκων…


Ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα και λέγεται Σιμόν Μπολιβάρ. Είναι μια συμφωνική ορχήστρα που ξεκίνησε ο μαέστρος και συνθέτης Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου το 1975 με μόλις 11 παιδιά. Σήμερα κατέληξε στο El Sistema -Σύστημα Παιδικών και Νεανικών Ορχηστρών της Βενεζουέλας- ένα πρωτότυπο σύστημα μουσικής εκπαίδευσης ανηλίκων, το οποίο προσφέρει δωρεάν μαθήματα και μουσικά όργανα και το οποίο αγκάλιασαν σήμερα 265.000 παιδιά και έφηβοι απ’ όλη τη χώρα που στελεχώνουν 120 νεανικές και 60 παιδικές ορχήστρες και χορωδίες.
Όραμα του Χοσέ ήταν να τραβήξει τα παιδιά περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων μακριά από τη φτώχεια και την εγκληματικότητα με ‘όπλο’ τη μουσική! Έτσι, αντί να ‘σκοτώνουν’ την ώρα τους με όπλο τον τσαμπουκά τους, ο μαέστρος αυτός έδωσε στα χέρια των παιδιών ένα μουσικό ‘όπλο’ προκειμένου να τους βοηθήσει να θέσουν νέους στόχους στη ζωή τους μακριά από τους πειρασμούς των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας. Πιστεύει κι αυτός, όπως πολλοί άλλοι ιδεαλιστές, πως οι τέχνες είναι ένα μέσο για να βελτιωθεί η κοινωνία.
Επιπλέον, όπως αποδείχτηκε μέσα από σχετικές μελέτες μέσα στα χρόνια αυτά, επηρέασαν δυναμικά και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνταν οι ορχήστρες αυτές, ενώ τα ίδια τα παιδιά παρουσίασαν μεγάλη κοινωνική προσαρμοστικότητα και υψηλότερη απόδοση σε άλλους τομείς, όπως το σχολείο. Ο ιδεαλισμός που ενσαρκώνει το σύστημα El Sistema αρχίζει να διαδίδεται σε διεθνή κλίμακα, με πρώτη χώρα εξαγωγής τις ΗΠΑ. Ο λαμπρός ήδη αρχιμουσικός, Γκουστάβο Ντουνταμέλ, ‘προϊόν’ του συστήματος El Sistema της Βενεζουέλας, θα αναλάβει, εκτός από τα καθήκοντα του μουσικού διευθυντή της Φιλαρμονικής του Λος Αντζελες, την διάδοση της δωρεάν μουσικής εκπαίδευσης σε υποβαθμισμένες ισπανόφωνες συνοικίες της πόλης. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.
Μπορεί η Ορχήστρα Νέων Σιμόν Μπολιβάρ να μη συγκρίνεται, ως προς την ποιότητα των εκτελέσεών της, με άλλες καταξιωμένες, μεγάλες ορχήστρες, ωστόσο κέντρισε την προσοχή των νέων σε όλο τον κόσμο και τους έδωσε το έναυσμα να ψάξουν το κάτι παραπάνω...
Έλεγα… μήπως το El Sistema εφαρμοζόταν και στα μέρη μας…



13 σχόλια:

Saq είπε...

Εξαιρετικό πραγματικά, υπάρχουν και μπόλικα βιντεάκια στο γιου τιουμπι http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=simon+bolivar+youth+orchestra+of+venezuela&aq=4&oq=simon+bol.

Στην Ελλάδα μάλλον μια συμφωνική για τους πολιτικούς χρειάζεται...

antinetrino είπε...

Στη Βενεζουέλα είχα έρθει αντιμέτωπος με την χειρότερη εικόνα που έχω αντικρύσει ποτέ στη ζωή μου...."πτώματα στις άκρες των δρόμων".

Ελπίζω η μουσική να έχει αλλάξει τα πράγματα από τότε.
Καλό ΣΚ να έχεις.

KitsosMitsos είπε...

Η μουσική εξημερώνει τελικά...Πολύ καλή προσπάθεια!

jf είπε...

Newton,
θάλεγε κανείς πως είναι τόσο εξαιρετικό για νάναι πραγματικό!
Ευχαριστώ για τα vide-ακια. Δεν το είχα σκεφτεί να ψάξω...

antinetrino,
Άλλο να ακούς για τη μιζέρια κι άλλο να την βλέπεις ε? πόσο μάλλον να την αντιμετωπίζεις...
Πολυταξιδεμένος τελικά και σε μέρη απίθανα

KitsosMitsos,
ναι, μόνο που χρειάζεται υπομονή κι επιμονή κι ανθρώπους με θέληση και όραμα

Mariela είπε...

Ελπίζω εδώ, σύντομα να δω και "άλλου τύπου" αναρτήσεις....
....χωρίς να πάρω τα χάπια μου... εννοείται!!!!!!!!
Σε φιλώ και καλή εβδομάδα!

marianaonice είπε...

Η μουσική βοηθά τους νέους να θέσουν νέους στόχους στη ζωή τους μακριά από τους πειρασμούς των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας. Οι τέχνες είναι ένα μέσο για να βελτιωθεί η κοινωνία.
Αυτό πιστεύω κι εγώ γι' αυτό ελπίζω ότι η κόρη μου που αγαπά τη μουσική και μαθαίνει πιάνο, είναι πιο προστατευμένη από τα άλλα παιδιά...

Καλή εβδομάδα!
:))

Phivos Nicolaides είπε...

Η μουσική εξημερώνει, ακόμη και τα ζώα... τους ανθρώπους...

jf είπε...

Mariela,
καλώς τηνε κι από δω! Χα!χα! Θα σου κλείσω το μαγαζί έτσι και βάλω 'άλλου τύπου' αναρτήσεις εδώ... Καλού κακού... τα χάπια δίπλα!
Καλή βδομάς

marianaonice,
το πιστεύω κι εγώ.
Μην τη φοβάσαι τη μικρή... έχει ήδη βρει το δρόμο της
Καλή βδομάδα

Phivos,
σωστό!! :)))

Diasporos είπε...

Ναι άκουσα δακάτω (είμαι αμερική, τζιαι γώ δάσκαλος της μουσικής τζιαι συνθέτης κλασσικός) οτι θέλουν να κάμουν το σύστημα. Οι προϋπολογισμοί τους όμως εχαθήκαν για τη μουσική προς το παρόν, δύσκολο το βλέπω. Εν καλό σύστημαν όμως.

jf είπε...

Διάσπορος,
καλώς τον! Κρίμα που δε θα εφαρμοστεί τζεικάτω. Χαίρομαι όμως που είναι γνωστή η μέθοδος αυτή και δεν είναι απλά μια φήμη και ελπίζω πως απλά αναβλήθηκε η εφαρμογή του και δεν ακυρώθηκε.

Διαβάζω το blog σου κι ας μη σχολιάζω. Έχεις έναν πολύ άμεσο τρόπο να εκφράζεσαι που πολύ μ' αρέσει... [Αλήθεια τι είναι η Χτερνία?]

habilis είπε...

Καταπληκτική ιδέα!
Η μουσική και οι άλλες τέχνες ένα μέσο για να βελτιωθεί και να ομορφίνει η κοινωνία.

Diasporos είπε...

JamanFou

Η ΧΤΕρνία είναι η Χώρα Της Ευκαιρίας -η αμερική δηλαδή.. (που μας χτέρνει ούλλους τζιόλας :-))

jf είπε...

habilis,
καταπληκτική ιδέα... μόνο που θέλει κότσια να γίνει

Διάσπορος,
!!! καλόοο... ευχαριστώ