2/9/09

Λονδίνο -1-

Στο σημερινό City of London -το τότε Londinium- υπάρχει η εκκλησία St. Mary-le-Bow, που ανακατασκευάστηκε μετά τις καταστροφές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αψιδωτές καμπάνες [Bow bells] του κωδωνοστασίου της έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Λονδρέζους, αφού σύμφωνα με την παράδοση γνήσιος Λονδρέζος [άλλως Cockney…] θεωρείται μόνο όποιος έχει γεννηθεί μέσα στην περιφέρεια που ηχούν οι καμπάνες αυτές...
Τα όρια του City δεν άλλαξαν και πολύ από τότε -μάλιστα έχει το παρατσούκλι Τετραγωνικό Μίλι- και μπορεί μεν σήμερα να σφύζει από ζωή, ως χρηματοοικονομικό κέντρο που είναι, αλλά ελάχιστοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του.
St.Mary-le-Bow Church, στη μικρή πόλη City του μεγάλου Λονδίνου

Λονδίνο όμως δεν είναι μόνο το City of London... και μην αναζητάτε βέρους Λονδρέζους. Από τότε ως σήμερα η πολυμορφία του πληθυσμού του έγινε εξαιρετικά μεγάλη καθώς περιλαμβάνει στους κόλπους του ανθρώπους από όλες τις φυλές του κόσμου.
Περπατώντας, λοιπόν, στο μεγάλο Λονδίνο...
Το JFtour περπάτησε στα πανέμορφα πάρκα του, με τα παλάτια, τις λίμνες, τα κανάλια. Στις λαϊκές αγορές του, με τρόφιμα, αντίκες κι ό,τι βάλει ο νους. Περπάτησε δίπλα στον Τάμεση και πάνω στις γέφυρες, στην Oxford street μπήκε στα Selfridges αλλά και στα Harrods...μπήκε μα δε ψώνισε... γεύτηκε όμως το English Breakfast και έφαγε Fish & Chips! Πήγε βαρκάδα, επισκέφτηκε προάστεια: το Greenwich, το Ware και έξω απ' το Essex... Για τις μετακινήσεις, η κάρτα Oyster για όλα τα μέσα ήταν πολύ χρήσιμη, το δε underground ήταν πανταχού παρόν· ευτυχώς είχε προβλεφθεί η έγκαιρη μελέτη του ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς το δίκτυο είναι μεγάλο και ελαφρώς πολύπλοκο. Η λίρα ήταν στα χαμηλά της, η ευγένεια των Άγγλων -τυπική ή όχι- στα ψηλά της, ο καιρός θαυμάσιος καθώς μόνο ένα απόγευμα γευτήκαμε το εγγλέζικο shower. Σίγουρα το JFtour παράλειψε σημαντικά πράγματα, αλλά επιφυλάσσεται για μια δεύτερη επίσκεψη...

Περπατώντας στα πάρκα του Λονδίνου...
...οάσεις στη ζωή των πάσης φύσεως ζωντανών! Με σημείο αναφοράς τα βασιλικά παλάτια και τους κήπους του Buckingham, δυτικά απλώνεται το Hyde Park και τα Kensington Gardens που τα χωρίζει μόνο η λίμνη Serpentine, ανατολικά βρίσκεται το Green Park και δίπλα το James's Park με τη λίμνη του. Δυτικότερα του Hyde Park βρίσκεται το Holland Park με κήπους διαφόρων χωρών, ενώ πιο βόρια είναι το Regent’s Park με τη λίμνη και τα κανάλια του. Πώς τα καταφέρνουν οι Λονδρέζοι και δεν τα καίνε, παραμένει μυστήριο…

Holland Park: ήταν κάποτε ένα τμήμα του κτήματος Holland House -μιας ιδιωτικής κατοικίας του 16ου αι.- με κήπους και σπίτια για ακριβά βαλάντια. Εδώ υπάρχει κι ένας Ιαπωνικός κήπος [Kyoto Garden] που διαμορφώθηκε το 1991 για το Φεστιβάλ Ιαπωνίας του Λονδίνου.


Regent's Park με τη λίμνη του. Ο σχεδιαστής του πάρκου αρχικά είχε άλλα σχέδια· ένα είδος προαστείου σε κήπο με 50-τόσες βίλες και ανάκτορα. Τελικά χτίστηκαν μόνο 8 και σήμερα διασώζονται 3. Εκτός πάρκου νότια βρίσκεται το Μουσείο της Madame Tussaud και του Sherlock Holmes, το Πλανητάριο και το Royal Academy of Music, ενώ βόρια μεγάλος Ζωολογικός κήπος.
Regent's Canal: βοριοδυτικά εκτείνεται ένας υδάτινος δρόμος όπου μπορεί κανείς είτε να περπατήσει δίπλα του είτε να τον διαβεί με βάρκα. Το κανάλι αυτό οδηγεί στη Μικρή Βενετία [Little Venice] δυτικά στην περιοχή Paddington.
Από το Regent's Park

Tea-time στου Albert! [η αριστερή φωτο από το google]
Από τα Regent's Canal


Από τη Μικρή Βενετία

Για ένα κινέζικο γεύμα κάπου σε πλατεία του Paddington



Τα Έπεα Πτερόεντα θα πετάνε μέχρι το Λονδίνο και στις επόμενες αναρτήσεις, καθώς η JamanFou θα ήθελε να ταξιδέψει και πάλι -έστω νοερά- στα μέρη που επισκέφτηκε βάζοντας, όσο είναι δυνατόν, εικόνες, ήχους και γεύσεις σε μια τάξη.

10 σχόλια:

Skouliki είπε...

καλο μηνα και καλο χειμωνα να εχουμε
εγω περασα παιδικα χρονια στο λονδινο και οι φωτο μου θυμισαν διαφορα !

phlou...flis είπε...

Μαζί με τη jftour μάλλον θα ταξιδέψουμε κι εμείς, έστω φωτογραφικά

Roadartist είπε...

Από το πρωί προσπαθώ να σου αφήσω σχόλιο, τώρα μόλις μπόρεσα.. (....γρρρρ ποιος πήρε τις διακοπες ΜΟΥ πίσω:;;;;)

:)

Τι ΥΠΕΡπαραγωγή φωτογραφιών είναι αυτή?? Μπράβο!!

Συνέχεια να μας ταξιδεύεις.. :)

Global Greek είπε...

πολύ πολύ πολύ ωραίο ταξίδι! θέλουμε και συνέχεια! και τέλεις φωτογραφίες!!! Καλό μήνα:-)

jf είπε...

Skouliki,
προέχει ένα καλό φθινόπωρο :)
Ελπίζω να σου θύμισαν διάφορα καλά!

phlou-flis,
μα κάπου πήρε το μάτι μου ότι θα πας Λονδίνο κι εσύ ή πήγες??

Roadartist,
χρειάζονται θυσίες για ορισμένα πράγματα :)))
Εγώ θα σε ταξιδέψω... να δω όμως πόσο θ' αντέξεις να με παρακολουθείς

Global Greek,
στώ φχαριστώ ευχαριστώ! Θα βαρεθείς τις συνέχειες :))
Καλό μήνα!!

stalamatia είπε...

Καλό Φθοινόπωρο ,ωραίες φωτό.Θέλω και εγώ Αγγλία,κλαψ κλαψ.

Saq είπε...

Απίστευτες εικόνες πραγματικά!
Φαντάσου την Αθήνα στολισμένη με τέτοια πάρκα! Αλλά τι λέω εδώ καίμε και τα τελευταία δάση. Χαίρομαι γιατί φαίνεται ότι πέρασες τέλεια. Πιθανότατα δεν θα προλάβω τις επόμενες αναρτήσεις σου αλλά θα τις δω μετά την επιστροφή μου!

KitsosMitsos είπε...

Τρομερή ξενάγηση! Μ'άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που παρουσίασες τις φωτογραφίες. Εύγε!
Αναμένουμε την συνέχεια...

jf είπε...

stalamatia,
να πας, να πας! Καλό φθινόπωρο

Newton,
πέρασα όντως τέλεια και εύχομαι και σε σένα το ίδιο και καλύτερα

KitsosMitsos,
ευχαριστώ-ευχαριστώ. Η συνέχεια έρχεται...

Phivos Nicolaides είπε...

Φοβερή τουρίστρια in London!