17/1/10

Costa Dorres

Για τον Έρωτα τόνοι μελάνι χύθηκαν. Μίλησαν επώνυμοι, πως το γαρ πολύ του έρωτος γεννά παραφροσύνη. Κι ανώνυμοι, πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ σοφού και βλάκα όταν ερωτεύονται.
Για το μικρόβιο κοινής ή χοιρινής γρίπης, σελίδες γράφτηκαν. Μίλησαν γιατροί και μη, επαΐοντες και μη.
Για το Μικρόβιο του Έρωτα...?




Χτες το βράδυ... ταξίδεψα σε μέρη παλιά και γνώριμα, με όχημα μονωδούς & ηθοποιούς, ορχήστρα, χορωδία και μπαλέτο.

Λες και ήταν χτες... το ταξίδι ξεκίνησε απ’ το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης, τότε που γεννήθηκε το 1903 ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο συνθέτης με τα τρία πρόσωπα. Το 1919 -και για ν 'αποφύγει την κατάταξή του στον τουρκικό στρατό- έφυγε για Βερολίνο, στα θέατρα και τα καμπαρέ του, ως Costa Dorres. Με την άνοδο του ναζισμού, συνέχισε και τελείωσε το ταξίδι του στην Αθήνα, επί τρεις δεκαετίες αρχικά στα μουσικά θέατρά της ως Κώστας Γιαννίδης [για να μην συγχέεται με τον -καταξιωμένο τότε- συνθέτη Γρηγόρη Κωνσταντινίδη] και αργότερα, επιδιδόμενος στις κλασικές του συνθέσεις ως Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Σαν κι απόψε… 26 χρόνια πριν -στις 17 Γεννάρη του 1984- πέθανε...

Πάμε σαν άλλοτε… λοιπόν, ακολουθώντας την πορεία του συνθέτη, μέσα απ’ τα 'σουξέ' που άφησαν εποχή με τις φωνές της Βέμπο, της Δανάης, του Γούναρη, του Μαρούδα… Μια μουσική διαδρομή βασισμένη στην 1η βερολινέζικη οπερέτα του Costa Dorees το 1927, Το Μικρόβιο του Έρωτα καθώς και στην 1η αθηναϊκή οπερέτα του Κώστα Γιαννίδη το 1931, Η κουμπάρα μας. Μια μουσική βιογραφία του συνθέτη όμορφα ‘δεμένη’ με ένα οπτικοακουστικό μουσικοθεατρικό θέαμα και σύντομες σκηνές πρόζας.



Καλό σου ταξίδι... Μουσικέ Ταξιδιώτη, της 'ελαφράς' μουσικής -της οπερέτας και των επιθεωρήσεων-, μα και της 'λόγιας' & 'κλασικής' μουσικής -των συμφωνικών και έργων  μουσικής δωματίου-, και... και... και...



Ο εμβολιασμός του Μικροβίου του Έρωτα κρατάει περίπου τρεις ώρες, στο Θεάτρο Ακροπόλ της Λυρικής Σκηνής, και το συστήνουν άπαντες, γιατροί και μη. Όσοι ήδη το έχουν, τονώνονται, όσοι δεν... καλό είναι να το αποκτήσουν. Οι παρενέργειες είναι μόνο ευχάριστες.
Καλό σας ταξίδι!

 

4 σχόλια:

habilis είπε...

o έρωτας είχε εμπνεύσει , εμπνέει , και θα εμπνέει , το μόνο σίγουρο.

Phivos Nicolaides είπε...

Όλα πολύ ωραία και όμορφα. Αναμνήσεις παλιές και γλυκές!

phlou...flis είπε...

με το εμβόλιο υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξει κανείς ανοσία στον ιό; Αν ναι, τότε ευχαριστώ δε θα πάρω!!!

Global Greek είπε...

χαχαχα, με καλύπτει ο phlou flis.

Καλό του ταξίδι λοιπόν...