9/2/10

Έτος Δημήτρη Μητρόπουλου: 50 χρόνια απ' το θάνατό του [μέρος 2ο]

…Ταξίδευε στο εξωτερικό διευθύνοντας διάσημες ευρωπαϊκές ορχήστρες και συμμετέχοντας σε συναυλίες ως πιανίστας και μαέστρος ταυτόχρονα, και μάλιστα σε σύγχρονα, δύσκολα και δυσνόητα έργα. Ακόμα και σήμερα, είναι αξεπέραστος στο θέμα της μουσική απομνημόνευσης…

Το 1936 βρίσκεται στις ΗΠΑ για σειρά συναυλιών με τεράστια επιτυχία, τόσο που η ορχήστρα της Μινεάπολις του προτείνει μόνιμη συνεργασία. Την αποδέχεται, με τον όρο να μπορεί να διευθύνει τα καλοκαίρια και στην Ελλάδα. Ο όρος γίνεται δεκτός κι έτσι -ζώντας μόνιμα στη Μινεάπολι- τα καλοκαίρια του 1938 και 1939 επισκέπτεται την Ελλάδα.

Παραμονή της κήρυξης του Β Παγκοσμίου Πολέμου -31 Αυγούστου- αναχωρεί για τις ΗΠΑ. Γι αυτή του την αναχώρηση συκοφαντήθηκε αργότερα από τους παλιούς συναδέλφους του, Έλληνες συνθέτες, αφού ερμηνεύτηκε ως σχεδιασμένη εγκατάλειψη της πατρίδας του που βρισκόταν σε κίνδυνο…

Στην εφημερίδα Έθνος της 6ης Νοεμβρίου 1947, υπό τον τίτλο Ο Μητρόπουλος καταγγέλλεται ως εχθρός της Ελληνικής μουσικής, δημοσιεύτηκε επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσικών, Μανώλη Καλομοίρη: « [...] Οι Έλληνες μουσουργοί, αυτοί οι μικροί και ταπεινοί εργάτες της ελληνικής μουσικής ιδέας, που στο μικρό, φτωχό μα δοξασμένο αυτό βράχο αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για να στήσουν τον ελληνικό μουσικό ναό, που αντί σαν τους ποντικούς ν’ αφήσουν το καράβι μόλις άρχισε να κάνη νερά και να τραβήξουν στην ξενητιά και εκμεταλλευόμενοι την ελληνική δόξα να πλουτίσουν και να τιμηθούν, έμειναν αντιθέτως στο πικροδεμένο αυτό χώμα και επείνασαν και εταλαιπωρήθηκαν κάτω από τους κατακτητές προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι ήτανε δυνατόν να περισωθή από τον ταπεινό μας ελληνικό μουσικό πολιτισμό, θαυμάζουν και τιμούν το μουσικό δαιμόνιο του Μητρόπουλου. Όμως το θαυμάζουν και το τιμούν όπως σε όποιον ξένο μαέστρο θα το συναντούσαν. Αδιαφορεί εκείνος για την ελληνική μουσική, είναι υποχρεωμένοι να αδιαφορήσουν και αυτοί γι αυτόν»

Το πιο πάνω κείμενο συνοδευόταν και από ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου με τίτλο Η Ένωσις Μουσουργών δια την αστοργίαν Μητροπούλου έναντι της ελληνικής Παραγωγής: «[…] ενστερνίζονται απολύτως τας εν αυτώ εκτιθεμένας απόψεις, αίτινες εκφράζουν και τας επί του προκειμένου αντιλήψεις της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών

Για τον ενδιαφερόμενο του 'μουσικο-εμφύλιου σπαραγμού' που είχε ξεκινήσει νωρίτερα και του μετέπειτα 'συμβιβασμού' Καλομοίρη - Μητρόπουλου, έγραψε εδώ ο Απόστολος Κώστιος, Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Και ζήσανε αυτοί καλά... κι εμείς…



Πηγές:
Κείμενα Δημήτρη Μητρόπουλου
Απόστολος Κώστιος
&
Λεξικό της Ελληνικής μουσικής
Τάκης Καλογερόπουλος

8 σχόλια:

roadartist είπε...

Φοβερή μορφή! Διάβασα και το προηγούμενο ποστ.. και μέσα στην μέρα θα ξαναπεράσω να τα ξαναδιαβάσω..σε φιλώ!

VAD είπε...

Δεν κατέχω από κλασική μουσική,αλλά ο άνθρωπος πρεπει να ήταν σπουδαίος,απ'τους σπουδαιότερους Ελληνες του 20ού αιώνα

Diasporos είπε...

Ένα πολύ καλό βιβλίο για τον μαέστρο είναι το "Priest of Music".

Φοβερή μορφή.


Έχεις τες ηχογραφήσεις του με τες συμφωνίες του Mahler?

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΦΟΒΕΡΟΣ!!!
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑVATAR ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ;
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ :))

jf είπε...

roadartist,
φοβερή μορφή που συζητιέται ακόμη και σήμερα.
Να ξανακοπιάσετε όποτε θέλετε :))

VAD
ήταν, όντως! μαζί με πολλούς άλλους που έκαναν καριέρα εκτός και μετά τιμήθηκαν εντός των τειχών

Διάσπορος,
για το βιβλίο που γράφεις βρήκα αυτό εδώ το κείμενο, και αποθαρρύνθηκα
Ντροπή μου, αλλά δεν τις έχω :(

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS,
Καλές αποκριές Σκρουτζ.
Πέρασαααα

Phivos Nicolaides είπε...

Άντε και καλό Άγιο Βαλεντίνο να έχεις Ιωάννα μας...

jf είπε...

Μες το πνεύμα της ανάρτησης είσαι!! χαχαχα!

habilis είπε...

Ελληνική συναδελφική αλληλεγγύη !