1/6/10

Χειρουργικές επεμβάσεις

Ι
Spin Doctors: οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να πείσουν –βλέπε παραπλανήσουν– την κοινή γνώμη. Προέκυψαν από τον κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων· ένα σύγχρονο κλάδο, που γεννήθηκε απ’ τις θεωρίες του Joseph Goebbels, [Υπουργού Προπαγάνδας επί Χίτλερ] και ο οποίος ήταν θαυμαστής των θεωριών του Edward Bernays [ανιψιού του Sigmund Freud].

Ο μεν Bernays πίστευε, όπως κι ο θείος του, ότι οι άνθρωποι καθοδηγούνται από παράλογες δυνάμεις. Κι ο μόνος τρόπος για να ελέγχεις το πλήθος ήταν να συνδεθείς με τις υποσυνείδητες επιθυμίες και τους φόβους του. Δημιούργησε, λοιπόν, τον σύγχρονο κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων· μία μορφή προπαγάνδας που ως στόχο έχει να πείσει την κοινή γνώμη για να στηρίξει ή καταδικάσει ένα πρόσωπο ή οργανισμό.

Ο δε Goebbels πίστευε πως, αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις την προπαγάνδα για τον πόλεμο, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και σε καιρό ειρήνης. Κι ότι καλό είναι να διατηρείς την εξουσία με τη δύναμη των όπλων, καλύτερο όμως αν μπορέσεις να κερδίσεις την καρδιά του έθνους. Έτσι, από Υπουργός Προπαγάνδας, μετονομάσθηκε σε Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων, καθώς ο όρος προπαγάνδα ήταν πλέον στιγματισμένος.

Οι Spin doctors χρησιμοποιούν πέντε βασικές τεχνικές για τις… χειρουργικές τους επεμβάσεις:

1. Mάζεμα των κερασιών [cherry picking]: απομονώνεις μερικά μόνο στοιχεία ή δηλώσεις, για να στηρίξεις τη θέση σου. Επιλέγεις λ.χ. τα υγιέστερα κεράσια ώστε ο παρατηρητής που βλέπει μόνο τα επιλεγμένα, συμπεραίνει πως το σύνολο του καρπού είναι σε καλή κατάσταση.

2. Μη διάψευση της διάψευσης: αφήνεις να εννοηθεί ότι διαψεύδεις κάτι ενώ στην πραγματικότητα δεν το κάνεις. Ρωτάς λ.χ. τον πολιτικό αν το κόμμα του θα επιβάλει φόρο, κι αυτός απαντά ότι το κόμμα του δεν έχει σχέδιο για επιβολή του συγκεκριμένου φόρου. Ουσιαστικά δεν απαντά πως δεν θα επιβάλει αλλά ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Και αμέσως μετά τις εκλογές τον επιβάλλει. Λέξεις, λοιπόν, που στην κυριολεξία είναι ακριβείς, χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις.

3. Διατύπωση με έναν τρόπο που υποθέτει αναπόδεικτες αλήθειες. Θέτοντας το ζήτημα/πρόβλημα, εγείρεται το ερώτημα. Λέει λ.χ. ο πολιτικός, “το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι μερικά  τρισεκατομμύρια ευρώ”, και εγείρεται το ερώτημα, “θα μπορέσουμε άραγε ποτέ να εξισορροπήσουμε τον προϋπολογισμό;” Έλα μου ντε!

4. Χρήση ευφημισμών: απλώς λες, παράπλευρες απώλειες εκεί που θα έπρεπε να πεις, σφαγές αμάχων.

5. Θάψιμο των κακών ειδήσεων: δημιουργείς ή κρύβεσαι πίσω από τον θόρυβο που δημιουργεί μια είδηση για να κρύψεις μιαν άλλη που προφανώς σε… τσούζει. Ένας τεράστιος όγκος δεδομένων από ζωντανές συνδέσεις μπορεί πλέον να θάψει οποιαδήποτε είδηση βρει στο πέρασμά του...


ΙΙ
Spin Doctors: αμερικάνικο εναλλακτικό ροκ συγκρότημα από τη Ν. Υόρκη, γνωστό για τις επιτυχίες του ’90, Two Princes και Little Miss Can’t Be Wrong.





Πηγές
Wikipedia
Ραδιοφωνική εκπομπή Infowar του Άρη Χατζηστεφάνου
ο οποίος ξεκίνησε να καλύψει δημοσιογραφικά την αποστολή Ένα Καράβι για τη Γάζα, αλλά... 



6 σχόλια:

Saq είπε...

Ξέρεις τι μου κάνει εντύπωση; το ότι ενώ όλα αυτά, πλέον, είναι πάνω κάτω γνωστά στον περισσότερο κόσμο, συνεχίζουμε και τα καταπίνουμε αμάσητα. Συμπέρασμα είναι ότι ή πολύ αγαθοί είμαστε ή πολύ χαζοί ή και τα δυο.

Νομίζω, πάντως, ότι οι 5 "επεμβάσεις" που αναφέρεις είναι απλά ένα δείγμα από τον τόμο!

KitsosMitsos είπε...

Μέχρι να γυρίσει ο κος Χατζηστεφάνου από το Ισραήλ και να μας εξηγήσει και αυτός...
Όσο για τις επεμβάσεις, ο καθένας πιστεύει αυτό που εξαρχής έχει αποφασίσει να πιστέψει. Απλώς μετά βρίσκει "στοιχεία" να το στηρίξει.

Meropi είπε...

Να σου πω ένα περίεργο? spin doctors σημαίνει και ταχυδαχτυλουργοί. Και πράγματι χρειάζεται ταχυδαχτυλουργία για να κάνεις το μαύρο άσπρο.

habilis είπε...

Oλα αυτά ευδοκιμούν παντού.
Εδώ στη χώρα μας έχουμαι και την εφεύρεση του όλα "αέρα πατέρα" για να δέσει λίγο καλύτερα.

Phivos Nicolaides είπε...

Αρκετά ενδιαφέροντα όλα αυτά. Τείνω να συμφωνήσω με τον KitsosMitsos. Καλή σας μέρα!

jf είπε...

Saq,
μου φαίνεται πως είναι το ίδιο με τον καπνιστή· ενώ ξέρει τις συνέπειες της πράξης του, συνεχίζει το τσιγάρο.
Ίσως να΄χεις δίκιο για τον τόμο των ‘επεμβάσεων’…


KitsosMitsos,
ευτυχώς επέστρεψε ο Χατζηστεφάνου. Η εκπομπή του αυτή τη φορά θα είναι δίωρη…
Πετυχημένο αυτό που γράφεις και ισχύει για πολλές καταστάσεις


Meropi,
! έχεις δίκιο…


Habilis,
οι 5 επεμβάσεις είναι… η εξής 6η ελληνικής προέλευσης…


Phivos,
Καλή σας νύχτα!