21/6/11

Μουσικές Συνομιλίες...

1595 ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ γράφει το θεατρικό δράμα Ρωμαίος και Ιουλιέτα.
1934 ο Σεργκέι Προκόφιεφ αρχίζει τη σύνθεση του ομώνυμου μπαλέτου, κατόπιν παραγγελιάς του θεάτρου Κίροφ του Λένινγκραντ.
1938 παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μπρνο της τότε Τσεχοσλοβακίας.
1940 γνωρίζει τη μεγάλη στιγμή στο Λένινγκραντ στο Θέατρο Κίροφ. Αυτή είναι και η εκδοχή όπου βασίστηκε η αναβίωσή του στο Μπολσόι της Μόσχας το 1946, κινηματογραφήθηκε το 1954 και μαγνητοσκοπήθηκε το 1976.
Από τότε, οι διασκευές πολλές.

Ο Χορός των Ιπποτών είναι μέρος της 2ης σκηνής του έργου, που λαμβάνει χώρα στο μέγαρο των Καπουλέτων ενόψει της προετοιμασίας του γάμου της κόρης τους Ιουλιέτας με τον Πάρη. Μασκαρεμένος ο Ρωμαίος -της αντίπαλης μισητής οικογένειας των Μοντέγων- πηγαίνει στο χορό όπου συναντά την Ιουλιέτα. Κι έτσι επέρχεται η μοιραία... ερωτοπληξία, η οποία θα προκαλέσει το θάνατο των δύο νέων μα και τη συμφιλίωση των οικογενειών τους.
[Οποιαδήποτε ομοιότητα με τη νεράιδα-Κατερινιώ και το παλικάρι-Μανούσο ή τους Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες, είναι εντελώς συμπτωματική...]


Ο Χορός των Ιπποτών - Προκόφιεφ


Από τον Χορό των Ιπποτών, εμπνεύστηκε ο Μάνος Χατζιδάκις τη Συνομιλία με τον Σέργιο Προκόφιεφ στη σύνθεσή του Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, έργο 1 (1947-48), πρελούδια και χοροί στο πιάνο.
Κάτω από το σουρεαλιστικό αυτόν τίτλο, το έργο περιέχει συνδυασμό 5 αφηγηματικών τε και χορευτικών εικόνων ανά ζεύγη, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο: Εμβατήριο & Συρτός, Συνομιλία με τον Σέργιο Προκόφιεφ & Τσάμικο, Μαντινάδα & Μπάλος, Νυχτερινό & Καλαματιανός, Ποιμενικό & Μεγάλη Σούστα. 


Αχιβάδα γράφτηκε με μια διάθεση αντίδρασης· αντίδρασης στην ταλαιπωρημένη μουσική ευαισθησία, στη σοβαροφάνεια δασκάλων και μουσουργών, στην κάθε σκονισμένη αντίληψη γύρω από τη Μουσική και την ερμηνεία της. Είναι ένα αντι-ρομαντικό έργο, και κάθε ερμηνευτική υπερβολή και ρυθμική αυθαιρεσία γελοιοποιεί τον ερμηνευτή και εξαφανίζει τη μουσική ουσία του έργου."
Τάδε έφη -μεταξύ άλλων- ο Μάνος Χατζιδάκις για την ερμηνεία του έργου του...


Συνομιλία με τον Σέργιο Προκόφιεφ - Χατζιδάκι

Και αφού η συνομιλία με τον Σέργιο συνοδεύεται με χορό, ας ακούσουμε και τον Τσάμικο





4 σχόλια:

MYSTELIOS είπε...

Ακόμη ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι !!!
Μπράβο Ιωάννα και συγχαρητήρια για τις καταπληκτικές σου επιλογές που κάνουν τις βραδιές μας ομορφότερες !!!
Καλή συνέχεια !!!

Saq είπε...

Μεγάλο έργο οι Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες, εφάμιλλο του Σαίξπηρ.

Πάντως ωραία μουσική Ο Χορός των Ιπποτών και γνωστή, δεν ήξερα την ιστορία της!

habilis είπε...

Τέλειο !!!

KitsosMitsos είπε...

Αν δεν είχαμε και σένανε, όλα αυτά σιγά μην τα μαθαίναμε από αλλού!