12/9/11

Η αναγέννηση του κοπροφάγου


Σκαραβαίος ο κοπροκάνθαρος
Μοιάζει  να γεννιέται από τη γη και αφού κάνει το ταξίδι του επιστρέφει ξανά στη γη, όπως ακριβώς ο ήλιος που ανατέλλει και δύει…
Πλάθει την κοπριά του σε σφαίρες και με πυξίδα τον ήλιο τις μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, τις θάβει υπογείως κι εκεί απάνω γεννά τ' αυγά του. 
Έτσι τρέφονται οι μικροί σκαραβαίοι· απ' των προγόνων τους τα κόπρανα, τα ιερά.
Κι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι -που στο ασήμαντο έβλεπαν το καθρέφτισμα των μυστηρίων του κόσμου τους- πίστευαν πως ο παράξενος αυτός κύκλος ζωής του 'ιερού σκαραβαίου' ενσαρκώνει το καθημερινό ταξίδι του Ήλιου, αντιπροσωπεύοντας την αναγέννηση και την αυτοδημιουργία.  


Τέλος πάντων... κι άλλοι κάνουν το σκατό τους παξιμάδι, μα δεν το κάνουν και θέμα! Κι ως άλλοι σκαραβαίοι κοπροφάγοι, χρόνια πλάθουν τη σφαίρα των ονείρων τους με ψέμα και λάσπη που βρίσκουν στο διάβα τους. Ποια αναγέννηση και ποια αυτοδημιουργία! Αυτή... μόνο στα τραγούδια... 


Καινούργια Αρχή

Μουσική Erik SatieGnossiennes No1
Στίχοι Δημήτρη Αδάμη - Τραγουδά η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου
Δίσκος Η Φάρμα των Ζώων


Όλα όσα γίναν στην ψυχή μου μείναν
όνειρα που ρίξανε φως μες το σκοτάδι
Καινούργια αρχή ξανά θ' αναζητήσω
και την παλιά ελπίδα δε θα σβήσω
Ήρθαν στιγμές κακές που λύγισα
που όλα δείχνανε πως είναι λάθος
Μα όταν πάλι πίσω κοίταξα
μες την καρδιά μου βρήκα μόνο πάθος
Μπροστά περνώ, σηκώνω το κεφάλι
Μακριά κοιτώ, το βήμα κάνω πάλι
Στη ζωή αυτή πίκρα και χαρά
τέλος και αρχή κάνουν συντροφιά


7 σχόλια:

antinetrino είπε...

Είναι σαν την γενιά του Πολυτεχνείου δλδ που τόσα χρόνια μάζευαν την κοπριά τους για να μας την δώσουν τώρα μια και καλή όλη μαζεμένη!!!!Κι άντε τώρα εσύ να ζήσεις με την κοπριά του Πάγκαλου και του Βενιζέλου. μόνο που το σκέφτομαι .....μου ανοίγει η όρεξη.

Το τραγουδάκι πάντως πολύ ωραίο :)

MYSTELIOS είπε...

Ενδιαφέρον !!! Και όμως ίσος κάτι περισσότερο θα ήξεραν από εμάς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι που μέσα από τα μικρά και ασήμαντα αντλούσαν την σοφία για τα μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος !!!

Saq είπε...

Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Από όσο ξέρω οι αρσενικοί σκαραβαίοι είναι που μαζεύουν την κοπριά και αναμένουν έπειτα το θηλυκό να διαλέξει αυτόν που έχει την καλύτερη για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν μέσα τα αυγά τους. Συμπέρασμα στον άνθρωπο. Όποιος έχει κάνει τις περισσότερες βρομιές είναι και περιζήτητος.

jf είπε...

antinetrino,
:)) έχεις ξετυλίξει το κουβάρι...


ART-TRAVELLER,
Όμορφα τα είπαν οι αρχαίοι, μα να που καταφέρνουμε να τους διαψεύδουμε καμιά φορά... :)


Saq,
Ενδιαφέρουσα η 'ματιά' σου καθώς και το συμπέρασμα!!!
Όπως και νάχει... καλύτερα να τρως το δικό σου το σκ@τό παρά τ' αλλουνού, και δη του Πάγκαλου ή του Βενιζέλου κατά πως λέει κι ο antinetrino :)))

Σκουλουκούιν είπε...

Πολύ ωραία όσα λες, πολύ ωραίο και το τραγουδάκι. Τελικά η ζωή μας όλο κύκλους κάνει, έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας, και τέλος πάντων δεν γλυτώνουμε απ' αυτόν τον αγώνα. Καλή μας τύχη.

Phivos Nicolaides είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!

Mariela είπε...

Πολύ ενδιαφέρον έχει...
καλό φθινόπωρο γλυκιά μου...