9/10/11

Η γιαγιά μου - Η σεξοβόμβα

Προ δεκαετίας και βάλε είχε δημοσιευτεί σε ένθετο της Ελευθεροτυπίας
η πιο κάτω φωτογραφία, η οποία συνοδευόταν από κάποια ανακριβή στοιχεία,
σχετικά με την τοποθεσία όπου πάρθηκε.

Έφτασα το μαχαίρι ως το κόκκαλο,
έχυσα άπλετο φως στο τούνελ
και έλαμψα την αλήθεια!
Ζουμάροντας στη φωτογραφία εστιάζω στη σέντρα...

...και έξω δεξιά
κ 

...et voila!
η σεξοβόμβα & η γιαγιά μου


This is Raquel Welch
...η Αμερικανίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σύμβολο του σέξ κατά τη δεκαετία του '70 [wikipedia said]. Γέννημα του 1940, σήμερα ζει και βασιλεύει, υποθέτω...


Τζιαι τούτη εν η Ειρήνη Γιάγκου

...η γιαγιά μου η κυπραία· μια πραγματικότητα στη ζωή μου, σύμβολο λαϊκής σοφίας όπως οι γιαγιάδες της εποχής της. Γέννημα του 1900, αναπαύτηκε στα 96 της. 



Η Ράκελ Γουέλς βρέθηκε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1970, όπου την υποδέχτηκαν ο μεν τότε υφυπουργός παρά τω προέδρω Πάτροκλος Σταύρου στο αεροδρόμιο, ο δε τότε αρχιεπίσκοπος Μακάριος στο προεδρικό μέγαρο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν τα γυρίσματα της ταινίας Sin, που αρχικά είχε τον τίτλο The Beloved, σε σκηνοθεσία του ελληνικής καταγωγής Γιώργου Κοσμάτου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου. 
Μια σύγχυση την έχω πάθει όμως, αφού στο βιβλίο On Set & Off Guard των Thames & Hudson, αναφέρεται πως ο τελικός τίτλος ήτο The Restless και πως η ταινία βγήκε στην επιφάνεια το 1981... Any how...  
Η Ράκελ συνοδευόταν από τον επίσης σούπερ σταρ της εποχής Ρίτσαρντ Τζόνσον και στην ταινία έλαβαν μέρος -εκτός του ξένου επιτελείου- και μια σειρά Κυπρίων ηθοποιών. Τα γυρίσματα έγιναν στο γραφικό χωριό Κάρμι στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου της κατεχόμενης Κερύνειας καθώς και στις παραλίες της Χρυσοκάβας. Κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν ως κομπάρσοι και απ' ότι φαίνεται και στην πρώτη φωτογραφία, στα διαλείμματα των γυρισμάτων η Ράκελ Γουέλτς περνούσε καλά με τις γιαγιάδες...


Πηγές αναφέρουν πως τον ερχόμενο Ιούλιο πρόκειται να αρχίσουν γυρίσματα στο ίδιο χωριό για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ Δωμάτιο Αναμνήσεων, με θέμα την πιο πάνω ταινία. Δεν θα είναι μια καταγραφή του τι συνέβη τότε, μα κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του τότε. ...θα αφορμάται από το Sin για να προβάλει μια ομάδα ανθρώπων με έντονα βιώματα στην Κύπρο χάρη σε μια ταινία, αλλά και που είχαν σχέση με τον τότε πολιτισμό. Η ιδέα για το Δωμάτιο Αναμνήσεων προέκυψε όταν η ταινία Sin έπεσε στα χέρια φανατικών μελετητών του κυπριακού σινεμά, οι οποίοι αναρωτήθηκαν πώς προέκυψε η ταινία και αποφάσισαν να δώσουν απάντηση. Και ξετυλίγοντας το κουβάρι, έφτασαν μέχρι την Ιταλία και στα βήματα των σημαντικότερων συντελεστών της ταινίας.


Δύο σχετικά videos με σκηνές από την τότε ταινία, εδώ κι εκεί







9 σχόλια:

Meropi είπε...

Θυμάμαι πολύ καλά την εποχή των γυρισμάτων της ταινίας αυτής, γιατί ένα μέρος έγινε και στην παραλία του χωριού μου, του Καραβά. Κατά ένα περίεργο τρόπο, παρουσιαζόταν παραθαλάσσιο το Κάρμι, που όπως ξέρεις, βρίσκεται στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου και δεν έχει παραλία. Ε, λοιπόν μερικά γυρίσματα έγιναν και στον Καραβά. Πήγα μάλιστα μια μέρα και τα παρακολούθησα, όπως πήγαν και πολλοί συγχωριανοί μου. Ωραίες εποχές!!!!

antinetrino είπε...

Καλά οι γιαγιάδες είναι άπαιχτες !!!
Φαντάζομαι δεν θα είχαν ιδέα τι είδους ταινία γυρίζεται!!
(Γιατί αν ήξεραν θα τους είχαν πάρει με τις πέτρες!!!!)

Πάντως από την πρώτη φωτό φαίνεται ότι και οι τέσσερις γιαγιάδες τους είχαν θάψει τους άντρες τους …. Οπότε είχαν κάθε δικαίωμα να ποζάρουν σαν σεξοβόμβες. Έχει πολύ πλάκα η φωτό!!!

VAD είπε...

Απ'τη γιαγιά σου τη...σεξοβόμβα πήρες κι εσύ,ε;:)
-Η Ράκελ Γουελς,μετά την επισκεψη στο Μακάριο,είχε δηλώσει:-Ειναι ο πιο σεξι άνδρας που γνωρισα!!!
Και ειναι πασιγνωστο βεβαιως οτι ο παπάς δε χάριζε φουστάνι,ε;:))

roadartist είπε...

Μα τι γλυκιά η γιαγιά σου!! Και μια σούπερ στάρ!!! Αυθεντικοί άνθρωποι...

Margo είπε...

Καταπληκτική η γιαγιά!!!!!!
Η Ράκελ Γουέλς σίγουρα πέρασε υπέροχα με τις γλυκιές γιαγιάδες:-)

Καλή βδομάδα να έχουμε!

MYSTELIOS είπε...

Η ενδιαφέρουσα ανάρτηση σου και γλυκές γιαγιάδες μας κάνουν να αναπολούμε τον παλιό καλό καιρό της Κύπρου μας , όταν όλα ήταν πιο αυθεντικά και ανθρώπινα !!!
Καλή εβδομάδα !!!

habilis είπε...

Αχ αυτές οι γιαγιάδες !
Και τι δεν έχουν δει τα μάτια τους!

Μέχρι και την Ράκελ στα ντουζένια της , τότε που για την χάρη της τον έπαιζε όλος ο ανδρικός πληθισμός της υφηλίου.

jf είπε...

Meropi,
είναι αλήθεια πως κάποιες ανακρίβειες ή παραλείψεις διαιωνίζονται. Γι αυτό κι εγώ, όπως έγραψα αρχή-αρχή, προσπάθησα να αποκαταστήσω έστω μια μικρή ανακρίβεια ως προς το σε ποιο μέρος διαδραματίστηκε η σκηνή.

antinetrino,
ιδίως η γιαγιά δεξιά της Ράκελ, έχει πολύ πλάκα :)

VAD,
η γιαγιά μου ήτο δίπλα στη σεξοβόμβα, οπότε κι εγώ... παραλίγο :)

roadartist,
σούπερ ντούπερ ουάου! :)

Margo,
απ' ότι φαίνεται, όλες το απολαύσανε, γιαγιάδες και σεξοβόμβες

ART-TRAVELLER,
πράγματι είμαστε τυχεροί όσοι ζήσαμε έστω και για λίγο με τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Έχουμε να θυμόμαστε...

habilis,
χαχαχα! με κάλυψες με το τελευταίο σου!

Phivos Nicolaides είπε...

Καταπληκτικές φωτογραφίες, ιστορικές πια με τη γιαγιά πρωταγωνίστρια!!!