16/10/11

Boccherini· ένας Ιταλός στη Μαδρίτη

La Musica Notturna delle Strade di Madrid - κυριολεκτικά μια Μουσική Βραδιά στους Δρόμους της Μαδρίτης -  ήταν μια προσπάθεια του Ιταλού συνθέτη Luigi Boccherini να αναδημιουργήσει αυτό που θα περίμεναν οι κάτοικοι της νυχτερινής Μαδρίτης να ακούσουν κάθε βράδυ  στους πολύβουους δρόμους της. Την ευθυμία και τη φασαρία της, τον ήχο απ’ τις καμπάνες της εκκλησίας της πόλης, τους χορούς των νέων της και τους τυφλούς ζητιάνους να τραγουδούν τις μελωδίες της. Μέχρι η στρατιωτική φρουρά να επιβάλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα…

Ο Boccherini (1743-1805) -γνωστότατος γι' αυτό εδώ το minuetto- γράφει και το Musica notturna delle strade di Madrid , Opus 30 No. 6 (G.324), quintet για έγχορδα [2 βιολιά, 1 βιόλα και 2 τσέλα]. Ένα προγραμματικό έργο που συνέθεσε περίπου το 1780 κι ενώ είχε πια μετακινηθεί στην Ισπανία, στην υπηρεσία της βασιλικής οικογένειας για το υπόλοιπο της ζωής του. Δημοσιεύτηκε αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του, αφού ο ίδιος είχε πει στον εκδότη πως «το κομμάτι αυτό είναι εντελώς άχρηστο έως γελοίο εκτός Ισπανίας, επειδή το κοινό δεν ελπίζει πως θα καταλάβει τη σημασία του, αλλά ούτε και οι εκτελεστές πως θα το εκτελούν όπως πρέπει να παιχτεί».
Εντός Ισπανίας και κατά τη διάρκεια της ζωής του, το έργο έγινε διάσημο με τις διασκευές που έκανε ο ίδιος ο συνθέτης. Οι πιο γνωστές είναι αυτές του τελευταίου μέρους Ritirata (υποχώρηση) ενσωματωμένο στο πιάνο-κουιντέτο G418 και στο κιθάρα-κουιντέτο G453.  

Το έργο περιλαμβάνει 7 μέρη:

1. Le campane de l'Ave Maria, μιμείται τον ήχο των καμπάνων της εκκλησίας. 
2. Il tamburo dei Soldati - στρατιωτικό τύμπανο.
3. Minuetto dei Ciechi - μινουέτο των τυφλών ζητιάνων, όπου οι τσελίστες κατευθύνονται από τον συνθέτη να τοποθετούν τα τσέλα  τους πάνω στα γόνατα και να παίζουν με τρόπο κιθαριστικό.
 
4. Il Rosario, ένα αργό τμήμα.
5. Los Manolos· σαρκαστικά, η Passacaglia των τραγουδιστών του δρόμου. Δεν είναι ακριβώς passacaglia αλλά μιμείται τον τρόπο που τραγουδούσαν οι Los Manolos, τους οποίους οι Ισπανοί αποκαλούσαν passacalle δηλ. αυτοί που περνούν κατά μήκος του δρόμου, τραγουδώντας για το δικό τους κέφι
6. ll tamburo

7. Ritirata - υποχώρηση. Μ
ιμείται το πηγαινέλα της στρατιωτικής φρουράς, που ανάγγελλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας και το κλείσιμο των δρόμων.



Ας το ακούσουμε


Από τα μέσα του 20ου αιώνα και με την αναβίωση του ενδιαφέροντος για τη μουσική του Boccherini, το τελευταίο μέρος, η Ritirata, έγινε γνωστή. Ο Luciano Berio τη χρησιμοποίησε σαν βάση για μια ορχηστρική σύνθεση όπου χρησιμοποιεί 4 μέρη του έργου να παίζουν ταυτόχρονα επικαλύπτοντας το ένα το άλλο!


Το 2003, το 5ο μέρος του έργου - Passa calle/Los Manolos - παίχτηκε στην ταινία Master and Commander: The Far Side of the World.

2 σχόλια:

MYSTELIOS είπε...

Να είσαι καλά Ιωάννα μου για τις υπέροχες μουσικές επιλογές που μας προσφέρεις !!!
Καλή εβδομάδα να έχεις και καλή συνέχεια !!!

antinetrino είπε...

Ακούω καμπάνες ή μου φαίνεται?

(Δεν έχω άλλη εξυπνάδα να πω....)

Καλή εβδομάδα πάντως...