2/12/11

Αναζητώντας τις ρίζες μου... [Κερύνεια 2]

κλικ σ' όλες τις φωτο για μεγέθυνση
εδώ η προηγούμενη ανάρτηση -1-
"Κερύν(ε)ια: έχεις ανάμνηση Αχαϊκής Συμπολιτείας στ' όνομά σου"
Ίχνη κατοίκησης της Κερύνειας Κύπρου άφησε στο πέρασμά της η Νεολιθική εποχή. Τέλος της 2ης χιλιετηρίδας κι αφού υπερίσχυσαν οι Αχαιοί στις πάλες με άλλες φυλές από τις γύρω χώρες για τον πλούτο της περιοχής, εγκαταστάθηκαν στο χώρο αφήνοντας τα ελληνικά αχνάρια τους ανεξίτηλα, τόσο στη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία όσο και στην τοπωνυμική παράδοση του τόπου, δίνοντας το όνομά τους στην Ακτή Αχαιών, ανατολικά της Κερύνειας.
Ήταν τότε που λίγο μετά τον Τρωικό πόλεμο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα -μεταξύ αυτών και Αχαιοί- κατέκλυσε το νησί. Κι έφτασε σε μας η πληροφορία πως την Κερύνεια έκτισε ένας Αχαιός στρατιωτικός. Κηφέας τ' όνομά του, από την αρχαία Αχαϊκή πόλη Δύμη, που αργότερα συγχωνεύτηκε με γειτονικές της και δημιουργήθηκε η δωδεκάπολη Αχαϊκή Συμπολιτεία. Σ' αυτήν συγκαταλέγεται και η Κερύνεια Αχαΐας... 


Το όνομά της συνδέεται με τα Κερύνεια Όρη [τα σημερινά βουνά της Φτέρης] απ' όπου πηγάζει και ο Κερυνίτης ποταμός. Είναι αυτά τα όρη όπου, κατά τη μυθολογία, ζούσε και το Κερυνίτικο ελάφι, της θεάς Άρτεμης, που κυνήγησε ο Ηρακλής σε κάποιον από τους άθλους του. Είναι τα ίδια όρη πριν τα κάψει η πύρινη λαίλαπα του 2007...


Πήρα, λοιπόν, τα όρη και τα βουνά αναζητώντας τις ρίζες μου
Χόρτασα χρώματα κι αρώματα που κανένας φακός δεν αποτυπώνει
 
Eίδα θεόρατους σχηματισμούς πετρωμάτων 
-όπως αυτά στον ανατολικό Κολοκοτρώνη-
και το φαράγγι του Κερυνίτη ποταμού...  
Ώσπου έφτασα εδώ...
και στο βάθος η Μαμουσιά.
Απ' τη μια μεριά, λοιπόν, το χωριό Μαμουσιά κι απέναντί του το ύψωμα Βουνί -ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Κερυνίτη & Βουραϊκού- όπου και η Αρχαία Κερύνεια! 
 
Μνεία της πόλης γίνεται από τον Αισχύλο. Ο Παυσανίας μας πληροφορεί πως τον 5ο π.Χ. αι. στην πόλη εγκαθίστανται πρόσφυγες από τις Μυκήνες, όταν η πόλη τους καταλήφθηκε από τους Αργείους. Η Αρχαία Κερύνεια υπήρξε η ακρόπολη της Αρχαίας Ελίκης της οποίας η επικράτεια έφτανε ως τη Μαμουσιά, ως τον καταποντισμό της από σεισμό τον 4ο αιώνα. Οχυρή όπως είναι σε ύψος 753 μ. πάνω απ' τον Κορινθιακό Κόλπο, προστατεύεται από τις τρεις πλευρές με απότομους γκρεμούς ενώ η νότια πλευρά της -αυτή που φαίνεται στην φωτο- είναι και η πιο προσβάσιμη. Στο Κάτω Βουνί, στη  θέση Άγιος Κων/τίνος, είναι σημειωμένα τρία εμφανή κτίσματα:   

Ι. Το Ταφικό μνημείο [ηρώο]

Την μεγαλύτερη ακμή της η Κερύνεια τη γνώρισε κατά την Ελληνιστική εποχή με την συμμετοχή της στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Το επιβεβαιώνουν και τα ανασκαφικά ευρήματα στο Κάτω Βουνί, όπου βρίσκεται η νεκρόπολη της Κερύνειας με κύριο μνημείο το ηρώο.
Μνημείο του 3ου προ-Χριστιανικού αιώνα, στην αρχαιότητα ήταν ορατό από τις τρεις όψεις του, ενώ η πίσω ήταν καλυμμένη με το χώμα της πλαγιάς. Πίσω από αυτό ανασκάφηκαν τάφοι, που χρονολογούνται από την αρχαϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ μπροστά από την κύρια όψη του βρέθηκαν τάφοι της ρωμαϊκής εποχής. [Η φωτογράφιση ήταν δύσκολη καθότι το μνημείο ήταν πανταχόθεν περιφραγμένο και σε απόσταση, αλλά και γιατί ήταν ένα ηλιόλουστο μεσημέρι...] 

ΙΙ. Το ξωκκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου κλειστό

ΙΙΙ. Η Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών αρχαιοτήτων κλειστή
Μια πινακίδα στον τοίχο του ενημέρωνε για το "Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2000-2006. Το έργο Ανάδειξη - Ανάπλαση Αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Κερύνειας [Μαμουσιά] Νομού Αχαΐας προϋπολογισμού 205.429 €, κατασκευάστηκε από την ΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο". 
Ευτυχώς, όμως, η πινακίδα μπροστά διαφώτιζε περισσότερο

...καταδεικνύοντας τα διάφορα μνημεία-ερείπια που μπορούσε κανείς να επισκεφτεί
...μα κυρίως το μονοπάτι πρόσβασης


Κι αφού γνώρισα το Νο1 μνημείο, κίνησα για τα υπόλοιπα
ακολουθώντας τ' αχνάρια των αρχαίων Αχαιών
με προσοχή.
Άνετο το αρχαίο μονοπάτι, στην αρχή... 
μα όσο ανηφόριζε...
τόσο δυσκόλευε. 
Ώσπου, εμπόδια ορθώνονται εμπρός μου... και πού να πάω ξυπόλητη στ' αγκάθια!
Ατενίζω, λοιπόν, το μακρύ παρελθόν μου
και μουδιασμένη παίρνω την απόφαση της κατάβασης...
 
εγκλωβίζοντας εικόνες πολλές
πρόχειρες να τις έχω
για όταν -σίγουρα- θα επανέλθω!
Για την ώρα, Παλαιά και Νέα Κερύνεια με περιμένουν...



4 σχόλια:

VAD είπε...

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την αναζήτηση σου,στο Νο3 θα ανακοινώσω το...πόρισμα μου:)

Margo είπε...

Τι όμορφα! Σε αυτό το δεύτερο μέρος με συνεπήρε η διαδρομή στο δύσβατο μονοπάτι. Περιμένω την συνέχεια:-)

MYSTELIOS είπε...

Φίλη Ιωάννα τελικά η ενδιαφέρουσα αναζήτηση σου εξελίχθηκε σε ένα πραγματικά υπέροχο οδοιπορικό όπου μας κάνει να αναμένουμε με αγωνία την συνέχεια του !!!
Καλό Σαββατόβραδο και καλή Κυριακή !!!

habilis είπε...

Ούπς !!!
Τι έκπληξη !!!
Ψοφάω για φωτογραφικά ταξίδια !!!