3/2/12

Jazz à la Shostakovich...


Ι
Στη δεκαετία του 1930 η jazz ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σοβιετική Ένωση. Κι ο Dmitri Shostakovich [1906-1975] ανταποκρίθηκε αμέσως όταν του ζητήθηκε να γράψει ένα κομμάτι για μια μικρή χορευτική μπάντα στο Λένινγκραντ. Το αποτέλεσμα… γοητευτικό: η Suite for Jazz Orchestra no.1 - ή αλλιώς Jazz Suite no.1 - του 1934, με 3 μέρη: Waltz, PolkaFoxtrot.

Suite for Jazz Orchestra no.1 ή Jazz Suite no.1
Waltz
Polka 
Foxtrot


ΙΙ
Με τον B Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μουσική στην ΕΣΣΔ τέθηκε υπό τον έλεγχο του κόμματος. Έτσι, όταν ο Shostakovich συνέθεσε την Suite for Jazz Orchestra No.2 ή Jazz Suite no.2 το 1938, ήταν για εντελώς διαφορετικό σκοπό και ακροατήριο απ’ ό,τι η No.1 του ‘34. Η 1η σουίτα ήθελε να αποδείξει πως η ‘σοβαρή’ μουσική μπορούσε να γραφτεί και σε λαϊκές φόρμες, ενώ η 2η του ‘38, ήταν παραγγελιά της νεοσύστατης State Jazz Band της ΕΣΣΔ, που η δημιουργία της στόχευε στον έλεγχο του γούστου του κοινού στη λαϊκή μουσική. 
Η σουίτα είχε τρία μέρη: Scherzo, LullabySerenade· και λέω είχε, γιατί η παρτιτούρα χάθηκε λίγο μετά την πρεμιέρα του ’38 κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και το μέρος του πιάνου βρέθηκε το 1999. Τα τρία μέρη της σουίτας ανακατασκευασμένα και ενορχηστρωμένα από τον Gerard McBurney παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο το 2000. 
Την έψαξα μα δε την βρήκα…


ΙΙΙ
Αντ’ αυτής, υπάρχει η Suite for Variety Orchestra η οποία εσφαλμένα καταγράφηκε ως η χαμένη  Jazz Suite No.2 κι έμεινε έτσι ως σήμερα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1988 με διευθυντή τον Mstislav Rostropovich και με τον τίτλο: Suite for Jazz Orchestra no.2. Στην πραγματικότητα, η οκταμερής αυτή σουίτα είναι ανακυκλούμενο υλικό, καθώς προέρχεται από διάφορα άλλα έργα του συνθέτη από κινηματογραφικές ταινίες. Διάσημο είναι το Waltz ΙΙ από το soundtrack της τελευταίας ταινίας του Stanley Kubrick [1999], Eyes Wide Shut [Μάτια Ερμητικά Κλειστά]. 
Τα μέρη της είναι March, Dance Ι, Dance ΙΙ, Little Polka, Lyric Waltz, Waltz Ι, Waltz ΙΙ, Finale.




Suite for Variety Orchestra 
- εσφαλμένα ως Suite for Jazz Orchestra no.2
March
Lyric Waltz
Dance Ι
Waltz Ι
Little Polka
Waltz ΙΙ
Dance ΙΙ
Finale



IV
Κι όμως, η ιστορία έχει συνέχεια... Ο Shostakovich έχει αριθμήσει το παραπάνω έργο ως no1, χωρίς να είναι γνωστό άλλο έργο του με το no2. Ωστόσο, ο βιογράφος του συνθέτη, Derek Hulme, το 2000 ανακοίνωσε την ανακάλυψη άλλης μιας σουίτας, The Suite for Variety Orchestra no2 σε 4 μέρη...

6 σχόλια:

Saq είπε...

jazz χωρίς σαξόφωνο και έγχρωμο τύπο να φουσκώνουν τα μάγουλά του από πόρωση; τι jazz είναι αυτή ωρέ;

KitsosMitsos είπε...

Καλλιτέχνημα!

jf είπε...

Saq,
την πήραμε την Πόλη ωρέ, μη φωνάζεις :))))


KitsosMitsos,
...και βάλε :))

MYSTELIOS είπε...

Λόγω προβλημάτων είχα καιρό να περάσω από το κατώφλι σου , σήμερα όμως αποζημιώθηκα με την υπέροχη μελωδική σου ανάρτηση !!!
Καλή συνέχεια !!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Με συνεπήραν οι ταξιδιάρες σου μελωδίες.
Ακόμη χορεύω βαλς
:-)
Πολύ καλή σου μέρα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Phivos Nicolaides είπε...

Η μελωσία της υπέροχης επιλογής σου!!!