25/5/13

Το Λυπημένο Βαλς του Σιμπέλιους


“Νύχτα. Ο γιος που στέκει δίπλα στο κρεβάτι κοιτώντας την άρρωστη μητέρα του έχει αποκοιμηθεί απ' την κούραση. Λίγο-λίγο ένα κατακόκκινο φως διαχέεται μες το δωμάτιο και μουσική ακούγεται από μακριά. Λάμψη και μουσική πλησιάζουν ώσπου η μελωδία ενός βαλς φτάνει μακρινή στα αυτιά μας. Η μητέρα ξυπνά, ανακάθεται στο κρεβάτι της και μέσα στη μακριά λευκή νυχτικιά της αρχίζει να κινείται αθόρυβα και αργά πέρα δώθε. Κουνάει τα χέρια της στο ρυθμό της μουσικής, σαν να γνέφει προς ένα πλήθος αόρατων επισκεπτών. Εμφανίζονται τα παράξενα ζευγάρια να περιστρέφονται και να κινούνται σε ένα απόκοσμο ρυθμό βαλς. Η ετοιμοθάνατη γυναίκα ανακατεύεται με τους χορευτές. Προσπαθεί να τους κάνει να την κοιτάξουν στα μάτια, μα οι σκιεροί επισκέπτες αποφεύγουν τη ματιά της. Τότε φαίνεται να βουλιάζει εξαντλημένη στο κρεβάτι της και η μουσική διακόπτεται. Συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της και επικαλείται το χορό για μια ακόμη φορά, με πιο ενεργητικές χειρονομίες από ό,τι πριν. Οι σκιεροί χορευτές επιστρέφουν με ένα άγριο, τρελό ρυθμό. Η περίεργη ευθυμία κορυφώνεται. Ακούγεται χτύπημα στην πόρτα. Ανοίγει ορθάνοιχτα και η μητέρα προφέρει μια απελπισμένη κραυγή. Οι στοιχειωμένοι επισκέπτες εξαφανίζονται.  Η μουσική σταματά. Ο θάνατος στέκεται στο κατώφλι...”

Αυτή είναι η ιστορία του  Valse Triste [Λυπημένο Βαλς] που είναι μέρος της περιγραφικής μουσικής που έγραψε ο Φινλανδός συνθέτης Jean Sibelius [1865-1957] για το δράμα Kuolema [Θάνατος] του κουνιάδου του και συγγραφέα Arvid Järnefelt. Το Λυπημένο Βαλς είναι το 1ο από τα 6 κομμάτια που έγραψε ο Σιμπέλιους για το συγκεκριμένο έργο και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1903 ενώ αναθεωρήθηκε το 1911.

Παρακάτω είναι το Scene with Cranes που γράφτηκε το 1906 και προέκυψε από τον συνδυασμό του 3ου & 4ου απ' τα 6 κομμάτια του Sibelius. 


1 σχόλιο:

habilis είπε...

Η μουσικού του Σιμπέλιους με ηρέμησε και θα ξαναπεράσω να την ξανακούσω !

(Υ.Γ. Ελπίζω να μην συμβαίνει κάτι δυσάρεστο?)