12/7/15

Ο διάολος και η τρίλια του...



Giuseppe Tartini (1692-1770): Προοριζόταν για Φραγκισκανός ιερέας. Ήταν τότε που ξεκίνησε το βιολί. Συνέχισε νομικά. Παντρεύτηκε την αγαπημένη του ισχυρού Καρδινάλιου Cornaro που τον κατηγόρησε για απαγωγή, αναγκάζοντάς τον να το σκάσει στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου Ασίζης. Ήταν τότε που βελτίωσε το παίξιμό του στο βιολί σε καταπληκτικό επίπεδο. 
Απ' τους μεγαλύτερους συνθέτες, βιολονίστες και θεωρητικούς της μπαρόκ εποχής, το έργο του είναι παράδειγμα των αλλαγών που συνέβηκαν μετά τον Corelli (ιδρυτή της κλασικής σχολής του βιολιού) : 3 τα μέρη στις σονάτες αντί των 4 ή 5, μεγαλύτερη ποικιλία σε τονικότητες, ταχύτητα, φιγούρες, διπλές & τριπλές νότες, αλλά και ευαισθησία στο παίξιμο...

Και πώς εμπλέκεται ο διάβολος με τη μουσική και τους καλλωπισμούς της; 

Στην πρώτη έκδοση της πιο γνωστής σονάτας του Ταρτίνι, λέγεται πως υπάρχει το σχόλιο ο διάβολος στην άκρη του κρεβατιού, που όμως δε βάζει και κανείς το χέρι του ότι το είχε γράψει ο ίδιος στο χειρόγραφό του. Δημοσιεύτηκε σχεδόν 30 χρόνια μετά το θάνατό του. Λίγα χρόνια όμως πριν πεθάνει, φέρεται να δήλωσε ο ίδιος στον Γάλλο αστρονόμο Jerome Lalande πως το είχε γράψει μετά το ξύπνημα από ένα ιδιαίτερα 'ζωντανό' όνειρο: εμφανίστηκε, λέει, ο διάβολος στην άκρη του κρεβατιού του και ζήτησε να γίνει υπηρέτης του. Σε κάποια φάση ο Ταρτίνι του έδωσε το βιολί για να δοκιμάσει τις ικανότητές του κι ο σατανάς άρχισε να παίζει με... διαβολική δεξιοτεχνία. Ώσπου ξύπνησε ο Ταρτίνι με κομμένη την ανάσα και άρχισε απεγνωσμένα να γράφει ό,τι άκουσε. Μα το δικό του έργο, παρότι είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, παραπονιόταν πως, είναι τόσο πολύ κατώτερο απ' αυτό που είχα ακούσει, που αν θα μπορούσα να επιβίωνα αλλιώς, θα είχα σπάσει το βιολί μου και θα σταματούσα τη μουσική για πάντα. 

Έβαλε, λοιπόν, κι ο διάολος την ουρά του για το δημοφιλές έργο του Ταρτίνι, που δικαίως του έδωσε τον υπότιτλο, Σονάτα του Διαβόλου ή Τρίλια του Διαβόλου: 

Violin Sonata in G minor, B.g5
for violin kai basso continuo



I. Larghetto affettuoso
II. Allegro - 4:17
III. Andante, Allegro, Adagio - 8:06






2 σχόλια:

habilis είπε...

Είδες το όνειρο!

MYSTELIOS είπε...

Kαλό Καλοκαίρι Ιωάννα μου και ευχαριστούμε πολύ για τις πολύ ωραίες και μελωδικές αναρτήσεις σου !!!