26/2/08

Συναισθησία


Είναι εκπληκτικό πώς κάποιες αναρτήσεις ιστολογίων μπορούν και σε ταξιδεύουν… με μουσική, εικόνες, χρώματα, μυρωδιές. Πολύ τις ζηλεύω και χαίρομαι κάθε που σεργιανίζω στα μονοπάτια τους.

Δε ξέρω γιατί, αλλά αμέσως το μυαλό μου με οδηγεί στον όρο συναισθησία, όχι ως πάθηση, αλλά ως μια ‘χαρισματική’ ιδιότητα στην τέχνη. Μουσικός …πίνακας, οπτική …μουσική, χρώμα στη …χροιά των οργάνων!
Αν γράψετε στο Google τη λέξη ‘συναισθησία’ θα βρείτε αμέτρητα άρθρα. Συν+αίσθησις... Εν συντομία, είναι η μη φυσιολογική (με την έννοια της σπανιότητας του φαινομένου) νευρολογική κατάσταση, όπου ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο, βιώνει δύο ή και περισσότερες αισθήσεις ταυτόχρονα με ένα και μόνο ερέθισμα.

Έτσι, ο συναισθητικός είναι δυνατό να "ακούει" τις οσμές, να "βλέπει" και να "μυρίζει" τους ήχους, να συνδυάζει αυτόματα αριθμούς με συγκεκριμένα χρώματα κλπ. κλπ.
Υπάρχουν τουλάχιστον 54 είδη συναισθησίας.
Ενδιαφέρον έχει η συναισθησία στις τέχνες· τη ζωγραφική, τη μουσική, την ποίηση. Υπάρχουν κατάλογοι συναισθητικών και ψευδο-συναισθητικών [όσοι δηλαδή χρησιμοποίησαν τη συναισθησία στην τέχνη τους].
Αναφέρω μερικούς:
Μουσικοί: Leonard Berstein, Franz Liszt, Olivier Messiaen, Rimsky Korsakov, Jean Sibelius, Ligeti Gyorgy, Alexander Scriabin, Miles Davis
Ζωγράφοι: Wassily Kandinsky
Συγγραφείς/ποιητές: Vladimir Nabokov, Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud

Για τους καλλιτέχνες συναισθητικούς, συγκεκριμένη μουσική κλίμακα, συγχορδία ή νότα έχει συγκεκριμένο χρώμα. Τα γράμματα της αλφαβήτου έχουν χρώμα. Οι ζωγραφικοί πίνακες ‘παράγουν’ ήχο…
Ο Kandinsky ήθελε οι άνθρωποι να ‘ακούν’ τους πίνακές του !!
Δύσκολο να εξηγήσεις συναισθητικές καταστάσεις μη όντας συναισθητικός.
Αρκείσαι, λοιπόν, στο να θαυμάζεις και να αφήνεσαι στα δικά σου συναισθήματα, άσχετα με το τι ο …Ποιητής ήθελε να πει με το έργο του.
Άλλος σε ταξιδεύει, αλλά εσύ είσαι ο τιμονιέρης...


7 σχόλια:

Aggelos Spyrou είπε...

Πρώτα με βάζεις να βρω τον όρο, να δω αν τον "κατέχω" σωστά,
και μετά μου τον "σερβίρεις" μασημένο!!!

Συναισθησία λοιπόν. Με άλλα λόγια, γεμάτη ψυχή.

Καλησπέρα! :)

jf είπε...

Μόνο το ορεκτικό σου 'σέρβιρα'. Το κύριο πιάτο το παραγγέλνεις μόνος... :))

roadartist είπε...

Πολύ ωραία περιγραφή! Συμφωνώ σε ότι ανέφερες..
Αυτή ειναι η μαγεία της τέχνης, σαν κάποιος να σε πέρνει απο το χέρι και να σε πηγαίνει σε άβατα μονοπάτια.. πολύ όμορφο.. :)
ασχετο μου αρεσει πολυ ο Kandinsky!! Καλησπέρα!

phlou...flis είπε...

Αν αυτά τα υγιή άτομα, που λες, κατατάσσονται στα μη φυσιολογικά, τότε τι να πω για τα άλλα που τα βιώνουν και με την έκτη, έβδομη ή όγδοη αίσθηση; Ανώμαλα μήπως; Όπως και νάχει, αυτά τα άτομα ζηλεύω!

jf είπε...

Roadartist
...Και να σκεφτείς ότι αυτοί οι ίδιοι οι συναισθητικοί [που μπορούν όπως ωραία το λες να σε οδηγήσουν σε άβατα μονοπάτια] συχνά αγνοούν το ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο!!

Phlou-flis
Η συναισθησία είναι κληρονομική στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν όμως ζηλεύεις πολύ, μπορείς να γίνεις για λίγο συναισθητικός κάνοντας χρήση κάποιων ...παραισθησιογόνων ουσιών [μεσκαλίνη, LSD, ψιλοκυβίνη] που μπορούν να σου προκαλέσουν παροδικές μορφές συναισθησίας. Αλλά δε θα στο συνιστούσα :))

KitsosMitsos είπε...

Συν και αίσθηση λοιπόν. Ενδιαφέρον προκαλεί ο συγκερασμός αυτός.
Την καλημέρα μου.

jf είπε...

Ενδιαφέρον όντως.

Καλημέρααα ΚίτσοΜίτσε