1/4/08

Πες το Ψέματα!!!

365 μέρες το χρόνο -ενίοτε και 366- οι άνθρωποι ζουν το ψέμα ή ζουν …στο ψέμα.
Και την Πρωταπριλιά το γιορτάζουν!
Ακόμα κι ως λέξη το ψέμα, ψέμα είναι.
Από… εκπτώσεις της αρχαιοελληνικής λέξης ψεύσμα, προέκυψε.
Ας πούμε και σήμερα, μέρα που είναι, ένα ακόμη… με τίτλο

Τα Φυλακισμένα Μνήματα!!!

Μοιάζει με τίτλο πρωταπριλιάτικου ψέματος…
Η πράξη διαδραματίζεται στην Κύπρο του 1955. Μια Κύπρο υπό τον ζυγό των Βρετανών αποικιοκρατών. Οι διακηρύξεις των Άγγλων στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για αυτοδιάθεση των λαών δεν εφαρμόστηκαν στην Κύπρο.
Ήταν το 1955 όταν δημιουργήθηκε η ΕΟΚΑ, η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών. Είχε προηγηθεί η 7η Μαρτίου του 1953 όταν ορκίστηκαν από τον Αρχ. Μακάριο τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα στην Αθήνα.
Κι ήταν ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1955, όταν άρχισε ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας που κράτησε ως το 1959 και οδήγησε στην ανεξαρτησία του νησιού…
Ο Sir Jogn Harding που, σύμφωνα με πολλούς, υπήρξε ο χειρότερος Άγγλος Κυβερνήτης, αποφάσισε να… φυλακίσει τα απαγχονισμένα κορμιά των φυλακισμένων αγωνιστών στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Τους φοβόταν ακόμα και νεκρούς. Φοβόταν την κατακραυγή του κόσμου, τα μαζικά συλλαλητήρια, τις μαχητικές διαδηλώσεις του.

Έτσι, κατασκεύασε μέσα στις Φυλακές, ένα μικρό Κοιμητήριο που έμεινε στην Ιστορία ωςΦυλακισμένα Μνήματα”. Ένας στενός χώρος κυκλωμένος από τοίχους ψηλούς, δίπλα από την αγχόνη και τα κελιά των μελλοθάνατων. Οι κηδείες τους γίνονταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό τους και με μοναδική παρουσία, εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου.
Οι γονείς των ηρώων προσκύνησαν τους τάφους των παιδιών τους, μετά το τέλος του αγώνα.

Απαγχονισθέντες ηλικίας 19-24 χρόνων: Μιχαήλ Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Χαρίλαος Μιχαήλ, Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης, Ανδρέας Παναγίδης και Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Στον ίδιο τούτο χώρο ετάφησαν και 4 ακόμα παλληκάρια: Μάρκος Δράκος, Γρηγόρης Αυξεντίου, Στυλιανός Λένας και Κυριάκος Μάτσης.
Σε 4 τάφους, οι Άγγλοι, έθαψαν 8 νεκρούς για ...εξοικονόμηση χώρου.
Στο μνημείο ηρωισμού υπάρχει η επιγραφή "Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται". Κι ήσαν πολλοί οι αντρειωμένοι...

Μοιάζει με ψέμα· όμως δεν είναι. Κι ας ήταν Πρωταπριλιά του 1955…




11 σχόλια:

Γκρινιάρης είπε...

Πολύ καλά έκανες και έγραψες αυτό το post. Για να θυμόμαστε λίγο την ιστορία. Και τους σύγχρονους ήρωες που έπεσαν για να είμαστε τώρα ελεύθεροι λαοί. Όχι πριν 200 και χίλια χρόνια, αλλά μόλις πριν 50 χρόνια...

Έχω βρεθεί στα φυλακισμένα μνήματα. Ίσως γράψω κι εγώ κάποιο post αύριο.

Καλό μήνα!

jf είπε...

Πες το ψέματα! ξεχνούμε τους σύγχρονους ήρωες...
Ευχαριστώ για το link. Έχω βάλει και το δικό σου, που είναι και πιο ενημερωμένο και με καλύτερες φωτο.

Καλό σου μήνα ...Γκρινιάρη!

phlou...flis είπε...

Καλό μήνα και χρόνια πολλά να θυμόμαστε εξεγέρσεις σαν κι αυτές, που στο κάτω κάτω είναι και από τις ελάχιστες νικηφόρες (άσχετα με την κατάληξή τους)

Roadartist είπε...

Μπραβο jf!
Δεν πρεπει να ξεχναμε..
Καλό μηνα..

jf είπε...

phlou-flis
Σωστά το λες, τιμούμε τους ήρωες άσχετα με την κατάληξη του αγώνα τους.

roadartist
'Λαός χωρίς μνήμη, λαός χωρίς μέλλον', έτσι δε λένε;

Καλό σας μήνα!

habilis είπε...

Καλα εκανες και ενεβασες μια μεγαλη θυσια...

Meropi είπε...

Jaman Fou μου,
βρέθηκα 2-3 φορές στα Φυλακισμένα Μνήματα και κάθε φορά μ' έπιανε η συγκίνηση. Την τελευταία όμως φορά (πριν 2 χρόνια) είχα και μια απέραντη πίκρα. Σκέφτηκα ότι αυτά τα παλληκάρια και ειδικότερα αυτό το παιδί (γιατί ήταν ακόμα παιδί στα 17 1/2 του χρόνια ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης) φύγανε άδικα. Άδικα γιατί ο ένοπλος εκείνος αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε χωρίς περίσκεψη από ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο (το Γρίβα) και παράσυρε αληθινά παλληκάρια (τον Αυξεντίου, τον Καραολή, τον Παλληκαρίδη) που δώσανε τα νιάτα τους με τι αποτέλεσμα;;; Να φορτωθούμε μια Συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου που από την αρχή δεν μπορούσε να λειτουργήσει με τα γνωστά αποτελέσματα......Ίσως, λέω ίσως γιατί κανένας δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά, αν ο αγώνας γινόταν με πολιτικά μέσα και ήταν κοινός (όλων των Κυπρίων), αφού είναι πια γνωστό ότι ο Γρίβας απέκλεισε αριστερούς και Τουρκοκύπριους, τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά...

marianaonice είπε...

Πόσο δίκιο έχεις φίλη μου! Το ψέμα πια έγινε δεύτερη φύση μας, που τι να μας κάνει μια πρωταπριλιά;
Ό,τι ψέμα και να πεις δεν θα πρωτοτυπήσεις!
Καλά έκανες και μας θύμησες μια ακόμη θυσία ημίθεων που βρέθηκαν ανάμεσα στους θνητούς, αλλά τους κέρδισε η αιωνιότητα!!

jf είπε...

Mariana
Πράγματι, τους κέρδισε η αιωνιότητα και όχι άδικα...

Καλό υπόλοιπο Κυριακής

Ντεμης είπε...

Συγχαρητήρια πραγματικά, αγαπητή Jaman Fou, εσυγκίνησές με που κι εσύ δαμαί στη Μητέρα Πατρίδα θυμήθηκες την Εθνική Επέτειό μας και τους ήρωες της αγχόνης. Πιστεύω θα χαίρονται εκεί πάνω που δεν τους ξεχνάμε, παρ' όλο που δεν μπορούμε ούτε καν να πλησιάσουμε αυτά που έκαναν εκείνοι. Αθάνατοι.

jf είπε...

demisl
Καλωσόρισες!!
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Έχω διαβάσει και τη δική σου ανάρτηση και χάρηκα...