20/11/08

Πετά-πετά η μέλισσα…

Ήσαν τρεις· οι εξής δύο: η μεσαία αδελφή και η μεγαλύτερη· η τρίτη και μικρότερη επιλέχθηκε από τον τσάρο Σάλταν για να γίνει κυρία τσαρίνα. Η αλήθεια είναι πως δεν το ‘θελε ο έρμος να κρυφακούσει τι υποσχόταν η καθεμιά τους σ’ ένα απογευματινό τους κους-κους, για το τι θα έκανε αν γινόταν μια μέρα τσαρίνα. Η μεγάλη έλεγε πως θα διοργάνωνε μια μεγάλη γιορτή [σιγά τον πολυέλαιο!], η μεσαία ότι θα έπλεκε ένα μεγάλο ύφασμα [ε και;] και η μικρή υποσχόταν πως θα γεννούσε έναν ήρωα γιο του τσάρου [ε, αυτό μάλιστα!]. Κι έτσι την διάλεξε.
Τι σου είναι όμως η ζήλεια! Βρέθηκε το τρίτο άτομο να την υποκινήσει, να την παρακινήσει σε εκδίκηση αλλά και να καταστρώσει το σατανικό σχέδιο εξόντωσης της μικρής αδελφής-τσαρίνας. Όταν, λοιπόν, ο τσάρος βρισκόταν σε πόλεμο, οι τρεις τους, αντικατέστησαν το ραβασάκι της τσαρίνας για τα γεννητούρια του γιου, μ’ ένα άλλο που -ούτε λίγο ούτε πολύ- έλεγε πως γεννήθηκε …κάτι… που μήτε με γιο έμοιαζε μήτε με κόρη, ούτε καν με ποντίκι ή βάτραχο. Δεν ήταν βόας δεν ήταν κροταλίας, ήταν ένα μικρό τέρας!
Τι να σου κάνει κι ο τσάρος Σάλταν! Σάλταρε ο δόλιος απ’ το μαντάτο και με βαριά καρδιά πήρε την απόφαση να ξεπλύνει την ντροπή του. Έδωσε διαταγή να εγκλείσουν τη μαμά με το τερατούργημά της σ’ ένα βαρέλι και να το πετάξουν στη θάλασσα. Όπερ και εγένετο.
Μέρες και νύκτες πάλευε το βαρέλι με τα στοιχειά της θάλασσας, ώσπου ξεβράστηκε σ’ ένα νησί μαγικό [σε μαγικά νησιά..]. Ο γιος γρήγορα μεγάλωσε, έγινε λεβέντης καραμπουζουκλής, έσωσε από βέβαιο θάνατο την πριγκίπισσα-Κύκνο του νησιού και ανακηρύχτηκε βασιλιάς του νησιού. Από τσάρος βασιλιάς δεν είναι και λίγο πράμα! Μα ο καημός του ήταν μεγάλος [είναι μεγάαλος ο καημός…] που τον παράτησε ο άσπλαχνος πατήρ και ο Κύκνος του δεν μπορούσε να τον βλέπει να υποφέρει. Του έδωσε οδηγίες πώς να μεταμορφωθεί σε μέλισσα και έτσι πέταξε πάνω από στεριές και θάλασσες ώσπου έφτασε απαρατήρητος στο νησί του πατρός για να ξεδιαλύνει το μυστήριο της πατρικής εγκατάλειψής του.
Για του λόγου το αληθές, να και το Πέταγμα της Μέλισσας με τα μελισσόπουλα…
Παρόντος του υιού-μέλισσα, κάποιοι έμποροι που επισκέφτηκαν το μαγικό νησί, μετέφεραν στον τσάρο τα θαυμαστά πράγματα που γινόντουσαν εκεί καθώς και για τον άξιο βασιλιά του. Παρούσες όμως ήταν και οι τρεις …[α]χάρι[σ]τες που σκάρωσαν όλο αυτό το κακόγουστο παραμύθι που είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη της τσαρικής οικογένειας από την εστία. Με το που άρχισαν οι έμποροι να εξάπτουν το ενδιαφέρον του τσάρου με τις περιγραφές τους, αυτές προσπαθούσαν να τους σταματήσουν. Τότε ο υιός-μέλισσα κέντρισε τις δύο αδελφές στο ματόφρυδο [τα ματόφρυδά σου λάμπουν βρε!], της δε τρίτης και υποκινήτριας, στο μάτι [ή αλλιώς στο δόξα πατρί] τυφλώνοντάς την. Ο τσάρος Σάλταν, ωστόσο, δεν πτοήθηκε και αποφάσισε να επισκεφτεί το νησί και να γνωρίσει τον βασιλιά και τα μαγικά του.
Επέστρεψε η μέλισσα στο νησί και ξανάγινε παλληκάρι. Και τότε θυμήθηκε πως λαχταρούσε για νύφη! Ο κύκνος το άκουσε και ευθύς μεταλλάχτηκε μπροστά του σε μια πανέμορφη πριγκίπισσα. Μην τα πολυλογούμε… έδωσε κι η μαμά τις ευλογίες της [μάνα!].
Στο μαγικό νησί είχαν ετοιμάσει τα της υποδοχής του τσάρου Σάλταν. Καταφθάνει αυτός μετά της κουστωδίας, χαιρετίζει τα πλήθη και τον -άγνωστο ακόμη έως τότε- υιό του [έμαθες τα νέα πατέρα;] και μες τα πολλά του ξομολογιέται τη λύπη και τις ενοχές του για τη σκληρή μεταχείριση που είχε επιφυλάξει τότε προς τη γυναίκα του. Εμφανίζεται τότε η πριγκίπισσα-Κύκνος και φανερώνει τη χαμένη τσαρίνα με το χαμένο τερατάκι [γιέ μου!]. Οι αδελφές ζήτησαν συγχώρεση την οποίαν και πήραν από τον μεγαλόδωρο Σάλταν και ζήσανε αυτοί καλά και οι ...κουνιαδίτσες καλύτερα.
.
.
.
Ολίγα για το Πέταγμα της Μέλισσας: Πασίγνωστο ορχηστρικό κομμάτι του Nikolai Rimsky-Korsakov για την όπερά του Το παραμύθι του Τσάρου Saltan, βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Aleksandr Pushkin. Αν και το Πέταγμα, δεν έχει τίτλο στην παρτιτούρα της όπερας και δεν απαρτίζει κάποια συγκεκριμένη κίνηση της ορχηστρικής σουίτας, έμεινε ωστόσο στην μουσική φιλολογία με το όνομα αυτό: Το πέταγμα της μέλισσας. Πολλοί ήταν οι συνθέτες που έκαναν δικές του διασκευές για σόλο όργανα μιας και απαιτείται δεξιοτεχνικό παίξιμο λόγω της ταχύτητας και των μικρών διαστημάτων. Η εκτέλεση στο video είναι νομίζω εντυπωσιακή.


9 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Ήξερα για το πέταγμα της πεταλούδας... Καλό όμως κι αυτό!

Roadartist είπε...

Άφωνη!!...

jf είπε...

Phivos,
Είναι μια ωραία ανάμνησή μου από τα γυμνασιακά χρόνια στο μάθημα της μουσικής.

Roadartist,
Να έχω τύψεις;; :))

ρίτσα είπε...

poly wraio

Saq είπε...

Τι κάνουν ρε συ τα παλικάρια, λες και παίζουν όργανα ακούγεται. Εντυπωσιακό!

jf είπε...

ριτσα,
νάσαι καλά! Απ' ό,τι είδα είσαι νέα blogger. Καλωσόρισες

Newton,
έχουν κάνει άπειρες διασκευές με διαφορετικά όργανα. Αυτή είναι όντως εντυπωσιακή.

habilis είπε...

Παραμυθένιο !!!

marianaonice είπε...

Φοβερό!
Σ΄ευχαριστούμε που μας το παρουσίασες!
Και το παραμύθι όμορφο και διδακτικό τι μπορεί να πάθει κανείς από τις κουνιαδίτσες του!!
Χαχαχα!!
Καλό ξημέρωμα!

jf είπε...

habilis,
ένα παραμύθι... παραμυθένιο!!

marianaonice,
θύματα κι οι κουνιαδίτσες ...ξένου δακτύλου. Χαχαχα