20/12/08

Δύσκολοι καιροί για ...Άγιες Νύχτες

Δύσκολοι καιροί για Άγιες Νύχτες· με τα παιδιά στους δρόμους να διεκδικούν το μέλλον τους, και τους μεγάλους… μα αυτοί έχουν ήδη γράψει τόσα πολλά και πράττουν τόσα λίγα. Ή μήπως έπραξαν, μη συνειδητοποιώντας πως οι συνέπειες των ατομικών τους πράξεων κρατάνε χρόνια ενώ θα έπρεπε να ξέρουν τι κόσμο θα αφήσουν στην 5η γενιά!
Δύσκολοι καιροί για Άγιες Νύχτες· γι αυτό, Έχε το νου σου στο παιδί…
Και όταν θα 'ρθουν οι καιροί που θα 'χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα…
Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα!
Δύσκολοι καιροί για Άγιες Νύχτες· μα θα ήθελα να γράψω για... την Άγια Νύχτα! τη μοναδική Άγια Νύχτα, αυτήν που γνωρίσαμε απ' τα γεννοφάσκια μας. Αυτήν που όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε σιγοψιθυρίσει. Πόσοι όμως γνωρίζουν την ιστορία της; Ιδού, λοιπόν:


Stille Nacht! - Άγια Νύχτα! - Silent Νight! ...
Στίχοι: Josef Mohr [περίπου 1816-1818]
Μουσική: Franz Xaver Gruber [περίπου 1820]
Stille Nacht! Heilige Nacht!
Alles schläft; einsam wacht
Nur das traute [[hoch]] heilige Paar.
Holder Knab im lockigten Haar,
Schlafe in himmlischer Ruh!
Schlafe in himmlischer Ruh!

Παραμονή Χριστουγέννων του 1818 στο Oberndorf, ένα γραφικό χωριουδάκι κάπου στο Salzburg της Αυστρίας γενέτειρα του Mozart, οι πιστοί παρακολουθούν τη λειτουργία. Ξαφνικά χαλάει το μοναδικό όργανο της εκκλησίας, κι ο εφημέριος Joseph Mohr αναρωτιέται πώς θα κάνει τη λειτουργία της γέννησης την επόμενη νύχτα. Μαζί με τον Franz Gruber - δάσκαλο του χωριού και οργανίστα της εκκλησίας - προσπαθούν να βρουν μια λύση. Ο Gruber παίζει κιθάρα εξίσου καλά κι έτσι αποφασίζουν να γράψουν ένα τραγούδι για να το ψάλλουν μαζί το επόμενο βράδυ.
Ο πατέρας Mohr αντικρίζοντας τα χιονισμένα σπίτια και έλατα του μικρού χωριού, φαντάστηκε πως, κάπως έτσι θα ήταν κι η νύχτα εκείνη στη Βηθλεέμ... Εμπνεύστηκε, λοιπόν, τους στίχους του τραγουδιού, που λίγο αργότερα θα κατακτούσε ολόκληρο τον κόσμο… Δίνει τους στίχους στον Gruber κι αυτός με τη σειρά του συνθέτει τις πρώτες του νότες. Με το ξημέρωμα, το τραγούδι ήταν έτοιμο…
Ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου του 1818 στην μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Oberndorf, μετά το Ευαγγέλιο του Αποστόλου Λουκά, που αναφέρεται στη γέννηση, ο πατέρας Joseph Mohr πλησιάζει τον Franz Gruber και με συνοδεία την κιθάρα αρχίζουν να ψέλνουν την Άγια Νύχτα…
Την παγερή σιωπή στο ακροατήριο ακολούθησε μια γλυκιά γυναικεία φωνή που επανέλαβε κατανυχτικά τη μελωδία· και μετά κι άλλη, κι άλλη, ώσπου όλοι μαζί οι πιστοί έψαλαν πολλές φορές το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γεννήθηκε κάτω από αυτές τις παράξενες συνθήκες…


Σε λίγες μέρες φτάνει στο Oberndorf ο διάσημος τεχνίτης Μαουράχερ για να επισκευάσει το εκκλησιαστικό όργανο. Μαθαίνει για τον ύμνο, ζητά να το ακούσει και ενθουσιάζεται τόσο πολύ που υπόσχεται να το κάνει γνωστό σε όλες τις μεγάλες πόλεις... Έτσι, η μελωδία πέρασε σε όλη την Αυστρία και Γερμανία για να φτάσει στα πέρατα του κόσμου.
Πολλοί μεγάλοι μουσουργοί ασχολήθηκαν με το τραγούδι και όλοι συμφώνησαν ότι η μελωδία του είναι τόσο δυνατή, που με το πρώτο της άκουσμα καταφέρνει να ξυπνήσει στις ανθρώπινες καρδιές συναισθήματα θρησκευτικότητας και χριστιανικής αδελφοσύνης.
Με τον καιρό τα ονόματα των δημιουργών ξεχάστηκαν και η πρώτη έκδοση του τραγουδιού που έγινε το 1840 είχε την ένδειξη ‘άγνωστος συνθέτης’.

Ωστόσο, η ιστορία αυτή είναι πηγή κάποιων διαφωνιών. Η παράδοση προτιμά τους Mohr και Gruber να γράφουν τον ύμνο έτσι όπως περιγράφηκε πιο πάνω, με κάποιες παραλλαγές ως προς την ...σιωπή του εκκλησιαστικού οργάνου· λέγεται ότι σκούριασε, ή ότι ποντίκι μάσησε ζωτικά του μέρη. Πρόσφατα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι η παραπάνω ιστορία είνα μόνο λαϊκή παράδοση. Ένα παλαιό χειρόγραφο που έχει ανακαλυφθεί παρουσιάζει ότι ο Franz Gruber έγραψε τη μουσική 2-4 έτη αφότου ο Mohr έγραψε τους στίχους.
Οποιαδήποτε κι αν είναι η αλήθεια, αυτό το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι έχει γίνει παγκοσμίως δημοφιλές για τόσα χρόνια και κλασικό στο είδος του.



15 σχόλια:

Meropi είπε...

Jaman Fou μου,
πολύ πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του πιο κατανυχτικού χριστουγεννιάτικου τραγουδιού.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Phivos Nicolaides είπε...

Έτσι ακριβώς όπως το λες Ιωάννα. Δύσκολοι καιροί για... Άγιες Νύχτες!! Διερωτούμαι μόνο, πότε ήταν εύκολες οι Άγιες Νύχτες... και ιδιαίτερα για τους 'άγιους' ή 'άγιοποιημένους' ανθρώπους... ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ και Άγιες Μέρες ή καλύτερα Άσπρες Μέρες να δούμε...

jf είπε...

Meropi,
Καλά Χριστούγεννα Μερόπη!

Phivos,
Καλά το λες Φοίβο, ας ευχηθούμε Άσπρες Μέρες ...έστω και χιονισμένες :))
Καλές Γιορτές

Saq είπε...

Ωραία ιστορία, που τις ανακαλύπτεις δεν μπορώ να καταλάβω! :)

jf είπε...

Newton,
τι μόνο εσύ θα ανακαλύπτεις, επειδή έπεσε το μήλο στο κεφάλι σου; :))
Η αλήθεια είναι ότι όταν βρήκα την ιστορία της Άγια-Νύχτας και την παρουσιάσαμε με τα παιδιά πέρυσι τέτοια εποχή, ερχόντουσαν οι γονείς και μου ζητούσαν να τους την δώσω...
Νάσαι καλά

Roadartist είπε...

Πρώτη φορά το διαβάζω, πραγματικά δεν γνώριζα την ιστορία..
Υπέροχο..και όντως το άκουσμα και μόνο αυτής της μελωδίας έχει τόση μεγάλη δύναμη να ξυπνήσει συναισθήματα βαθιά κρυμμένα..
Σε ευχαριστούμε πολύ. Καλές γιορτές, όπως ο καθένας τις καταλαβαίνει, όπως τις κατανοεί.. όπως.. ;) Αγάπη κ υγεία! φιλάκια..

habilis είπε...

2 τραγουδάκια για δύσκολους καιρούς!
Φέτος κάτι μου λέει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά θα γιορτάσουν με έναν κόμπο στην καρδιά τους .

Θα γιορτάσουμε όμως .

Καλά Χριστούγεννα ,και ελπίζω να σου πέτυχαν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρουνα .

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
:-}}

jf είπε...

Roadartist,
ναι, πολύς κόσμος δεν την ξέρει την ιστορία.
Καλές γιορτές να περάσεις. Αν υπάρχει η αγάπη, δεν έχει σημασία πώς τις κατανοεί ο καθείς.
Φιλιά


Habilis,
δε ξέρω σε ποια κατηγορία παιδιών ανήκεις, αλλά, ναι, υπάρχει κάτι το διαφορετικό φέτος...
Κουραμπιέδες και μελομακάρουνα; πέτυχα ένα ωραίο ζαχαροπλαστείο στη γειτονιά μου!! :)))
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ habilis

KitsosMitsos είπε...

Να και κάτι όμορφο μέσα στην ασχήμια που ζούμε...
Ευχαριστούμε για το ταξίδι!

phlou...flis είπε...

Οπως και ναναι, εκείνη η νύχτα θάναι μια Αγια Νύχτα

jf είπε...

KitsosMitsos,
welcome!

Phlou-flis,
οι λαϊκές παραδόσεις θαρρώ είναι ομορφότερες...

marianaonice είπε...

Νάσαι καλά @φίλη μου!
Όλο μαθαίνω όταν έρχομαι εδώ μέσα!!
Μοναδικό τραγουδάκι η Άγια Νύχτα!
Μου θυμίζει παιδικές μνήμες που ήμουν στη χορωδία του σχολείου μου και του κατηχητικού!! Ναι, ναι τότε πηγαίναμε και κατηχητικό! χαχαχα!!

Καλές γιορτές!! Χρόνια Πολλά με υγεία, χαρά και πρόοδο!!

VAD είπε...

Πολλές Αγιες Νύχτες εύχομαι

και Καλές Γιορτές

jf είπε...

marianaonice,
Νάρχεσαι πιο συχνά χα!χα!
Ε, ναι, και χορωδία πηγαίναμε και κατηχητικό επίσης...


VaD,
ευχαριστώ κι ανταποδίδω

molemou είπε...

KALA XRISTOUGENA