14/1/09

Ραψωδία πάνω στη Φαλάκρα ενός Καράφλα

Ο συνδυασμός της ακρόασης του μουσικού έργου για πιάνο και ορχήστρα Ραψωδία πάνω σε ένα θέμα του Paganini του Sergei Rachmaninov [μια σειρά παραλλαγών πάνω στο θέμα του 24ου καπρίτσιου για βιολί του Paganini], ομού με την ανάγνωση του βιβλίου Ασκήσεις Ύφους του Raymond Queneau, [μια σειρά απολαυστικών παραλλαγμένων ευρημάτων του συγγραφέα, πάνω σ' ένα μικρό κείμενο], γέννησε την ιδέα αυτής της ...εμπνευσμένης μου ανάρτησης!!

Διευκρινιστικά:
Θέμα και Παραλλαγές είναι η μορφολογική εκείνη [μουσική ως επί το πλείστον] φόρμα, όπου ο συνθέτης, όταν βαριέται να γράψει δικό του θέμα, ‘κλέβει’ κάποιου συναδέλφου του και του αλλάζει τα φώτα. Το επεξεργάζεται δεξιοτεχνικά, κόβει, προσθέτει, μοντάρει, το στολίζει, το γυρνάει μπρος-πίσω… ώσπου να το φέρει στα μέτρα του και να ράψει μια σειρά από νέα κουστουμάκια, που όμως όλα παραπέμπουν -ευδιάκριτα ή μη- στην πηγή της έμπνευσής του. Ομοίως, και οι Ασκήσεις Ύφους είναι παραλλαγές βασισμένες σ' ένα κείμενο, αυτή τη φορά με λέξεις.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα των πηγών μου η ανάγνωση από 'δω και η ακρόαση από 'κει, όταν θελήσετε να διασκεδάσετε λιγάκι γκριζάροντας το μαύρο σας το χάλι... Προς το παρόν, απολαύστε την Ραψωδία με τις Παραλλαγές της, με θέμα την ...Καράφλα ενός Φαλάκρα! σε σενάριο και σκηνοθεσία JamanFou.



Θέμα ...καραφλό
Ένας μεσόκοπος είχε δύο ερωμένες, μια νέα και μια γριά. Η γριά, επειδή ντρεπόταν να έχει σχέση με έναν νεότερό της, όταν τον πλησίαζε του ξερίζωνε τις μαύρες τρίχες. Η νέα, επειδή δεν της άρεσε να έχει γέρο εραστή, του έβγαζε τις άσπρες τρίχες. Έτσι, ο άνθρωπος, καθώς τον μαδούσαν και οι δυο γυναίκες, κατάντησε φαλακρός.

Παραλλαγή ...Νέτη
Ήταν ένας και μεσόκοπος. Είχε δύο ερωμένες. Η γριά του μαδούσε τις μαύρες και η νέα τις άσπρες. Κι έτσι, ήταν και ένας, ήταν και καράφλας.
...Σκέτη
Ήταν ένας· είχε δύο· τον μάδησαν· καράφλιασε.

Παραλλαγή ...Υποκειμένου Χ
Τα ‘θελε ο ποπός του! Τον ξυρίσανε για τα καλά! Αυτός, ένας μεσόκοπος όπου οι μισές μαύρες τρίχες της κεφαλής του γρονθοκοπιώνταν με τις άλλες μισές άσπρες. Δεν του ‘φτανε η κυρά και μάνα των παιδιών του, ήθελε τσιλιμπουρδίσματα. Κι όχι μόνο με μία… δυο-δυο τις είχε ο αθεόφοβος. Πώς μπόρεσε και παρέσυρε το κοριτσάκι στο άνθος της ηλικίας του! Μα κι αυτό καλά να του κάνει. Δεν μπορούσε να τον έχει δίπλα της ασπρομάλλη… και του ξηγήθηκε το άσπρο μαλλί …τρίχα-τρίχα. Και στην άλλη που χήρεψε νωρίς-νωρίς και είχε να μυρίσει αντρική μασχάλη απ’ τον καιρό του μεσοπολέμου… της έδωσε το okey ο μακαρίτης. Μα η κακομοίρα δεν άντεχε να 'χε δίπλα της νεότερο και του ξερίζωνε τις μαύρες τρίχες …τσουλούφι-τσουλούφι. Στο τέλος, τον μαδήσανε κι οι δυο κι έμεινε φαλάκρας απ’ έξω κι από μέσα!

Παραλλαγή ...Υποκειμένου Ψ
Τι ξετσιπωσιά κι αυτή! Νοικοκύρη άνθρωπο τον παρέσυραν στην ακολασία. Δε σεβάστηκαν ούτε οικογένεια ούτε τα μεσόκοπα χρόνια του κι ορμήσανε να τον ξεπουπουλιάσουν· σαν την κότα τον μαδήσανε. Η μικρή, μια νεαρή του πεζοδρομίου, κι η άλλη, μια γριά του δρόμου, βάλθηκαν να του βγάλουν και το μάτι και το όνομα! Τι ντροπή! Και νάταν μόνο αυτό· τον άφησαν και καραφλό! Η μια έκανε χαλάουα στο άσπρο το μαλλί να μη φαίνεται μεγάλος, κι η άλλη στο μαύρο να μη φαίνεται μικρός. Κι έτσι, ο δόλιος πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος!

Παραλλαγή ...Έκπληκτου
Μεσόκοπος ήταν και φαινόταν! Μα τι καράφλα κι αυτή! Αυγό κουρεμένο! Και πώς νομίζετε ότι την απέκτησε; Ούτε λίγο ούτε πολύ, τον ξεμάλλιασαν οι δυο του φιλενάδες! Τι δυστυχία! Η νεαρά ήθελε νιο εραστή στο πλευρό της και η γριά στα χρόνια της! Δεν του άφησαν τρίχα για τρίχα! Απίστευτη φαλάκρα!

Παραλλαγή ...Μαρτυριάρη
Αποκλειστικότητα του JF καναλιού με αποκλειστική reporter την JamanFou.
- Ήσασταν αυτόπτης μάρτυρας;
- Κι απ’ αυτό ήμενα...
- Γνωρίζατε το θύμα/δράστη;
- Έβοσκα τα πρόβατα εδώε πιο κάτω και τον είδα· μεσόκοπος ήτονε.
- Τι εντύπωση ανθρώπου έδινε;
- Καλό παιδί, οικογενειάρχης, ποτέ του δεν έδωσε αφορμή στη γειτονιά.
- Εντοπίσατε κάτι το περίεργο στη ζωή του;
- Ω! μα το Λιάγκα! τόσα χρόνια που ζει στη γειτονιά μας, τον γνώριζα με μαύρες και άσπρες τρίχες· έναν γκριζομάλλη συμπαθητικό τύπο. Εδώ και λίγο καιρό όμως δεν έμεινε τρίχα στο κεφάλι του, ντιπ για ντιπ σε λέω…
- Και πού το αποδίδετε αυτό;
- Η Μαριώ, της κυρά-Κατίνας η κόρη, που τα 'χει με το Μανωλιό του κυρ-Μήτσου, τον είδε που μπαινόβγαινε τις προάλλες σε ξένα σπίτια. Τα ‘χε με δυο ο φουκαράς! Η μικρότερη του ξερίζωνε τις άσπρες τρίχες μία-μία, κι η γριά τις μαύρες δυο-δυο, ώσπου δεν του ’μεινε ούτε για δείγμα!

Παραλλαγή ...Ποιητική
Μεσόκοπός τις είχον δύο
γραίαν τε και νεαράν.
Αι άσπραι, μείον
αι μαύραι, μείον
τον φιλάν’ και τον μαδάν.
Μεσόκοπός τις είχον δύο·
και ουδέν εις το κρανίον.

Παραλλαγή ...Αρμοδίων
Αι αρμόδιε αρχέ επί της εξιχνιάσεως, εδήλωσαν διά του αρμοδίου εκπροσώπου των ότι θα έπιπτεν άπλετον το φως, ώστε το μαχαίρι να διεισδύσει ανενόχλητο έως το κόκκαλο. Ε άσπρε και μαύρε τρίχε όμως του μεσόκοπου ανδρός είχον ήδη γίνει άφαντε, όπως και οι δύο δράστε του ζοφερού τούτου εγκλήματος. Αι γνωστέ-άγνωστε γυναίκε -νεαρά η πρώτη, γριά η δεύτερη- αφού τον εμάδησον κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, άρπαξαν τας άσπρας και μαύρας τρίχας της κεφαλής του και εξηφανίσθησαν εις τα στενά των Εξαρχείων. Ας όψονται ε κουκούλε!








Επίλογος
-1- Οποιαδήποτε σύγκριση του τρόπου επεξεργασίας του ...καραφλού μου θέματος με αυτόν των τηλε-ειδήσεων, είναι εντελώς αυθαίρετη. Σε κάθε περίπτωση, επεξεργαστείτε το θέμα δημιουργώντας ο καθένας τη δική του παραλλαγή. To λέει και το άσμα, Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι… και μη παραμυθιάζεσαι άκριτα.
-2- Συνιστάται στας συζύγους καραφλών, όπως επανεξετάσουν το αίτιον της φαλάκρας του συντρόφου των.

Ήταν δύο κοινωνικά μηνύματα της JamanFou.

9 σχόλια:

phlou...flis είπε...

Ωχ, μας βάζεις σε μπελάδες. Γιατί και φαλάκραν διαθέτομεν, και άσπρας τρίχας και ολίγας μαύρας. Και γυναίκα-σύζυγο μεσήλικα ,μίαν. Πρέπει να αναζητήσωμεν επειγόντως την ετέραν. Ούιιιι

VAD είπε...

Ασε μας που θ'ασχοληθούμε πρωι-πρωί με...τρίχες και μάλιστα απούσες πλέον εκ της κεφαλής ανοήτου γέροντος!Ασχολούμεθα με τις δικές μας,κι ειναι πολλές ακόμα,ευτυχώς!

Saq είπε...

Δεν το κατάλαβες, να κουρευτεί ήθελε ο άνθρωπος και σου λέει που να τρέχω στον κουρέα να στάζω το 15ευρω, θα το συνδιάσω, τζάμπα, με σεξ!

Phivos Nicolaides είπε...

Ιωάννα μου, τελικά μας καράφλιασες... με τα λεγόμενα σου!!

jf είπε...

phlou-flis,
ααα! όλα εδώ πληρώνονται...

VaD,
σας συγχαίρω δια τον έντιμον βίον σας. Ξανασκεφτείτε το όμως...

Newton,
θα μπορούσε να ήτο μία ακόμη παραλλαγή της είδησης και ένα ακόμη κοινωνικό μήνυμα

Phivos,
το θέμα μου ήταν καραφλό...
Και οι δημοσιογραφικοί λειτουργοί [!] μας καραφλιάζουν καθημερινά με τον τρόπο που παρουσιάζουν μιαν είδηση. Την 'χρωματίζουν' με όποιο χρώμα τους συμφέρει και μας κάνουν πλύση εγκεφάλου επί καθημερινής βάσης. Έτσι κι εγώ σας παραπέμπω στο 1ο μου κοινωνικό μήνυμα. :)))

marianaonice είπε...

Καλά δεν παίζεσαι!!!
Χαχαχα!!!

Τρίχες μεν βαθυστόχαστες δε!!

jf είπε...

Marianaonice,
το παιδίον παίζει... βαθυστόχαστα!

habilis είπε...

Xμμ πολές οι παραλλαγές!!!

Διαβάζοντας και όλη την αλήθεια στά σχόλια΄ καράφλιασα εντελώς.

jf είπε...

habilis,
ο συνβλόγερ μας έγραψε τη δική του παραλλαγή