Το Βέλγιο έχει τρεις περιφέρειες: τη φλαμανδόφωνη [ολλανδικής διαλέκτου] Φλάνδρα στο βορρά, την γαλλόφωνη Βαλονία στο νότο που θεωρείται και προέκταση της Γαλλίας, και τις Βρυξέλλες που επισήμως είναι δίγλωσση.
Κάθε μια περιφέρεια έχει τη δική της κυβέρνηση, ως χώρα όμως εκπροσωπείται από την κεντρική… και βέβαια υπάρχει κι ο βασιλιάς μ’ όλο του το σόι. Φλάνδρα και Βαλονία ακονίζουν συχνά τα μαχαίρια τους όταν πρόκειται να διεκδικήσουν κονδύλια, αλλά και οι φλαμανδόφωνοι με τους γαλλόφωνους κοντράρονται για τη γλώσσα [λ.χ. Brussels οι μεν, Bruxelles οι δε]. Ειδικά οι Φλαμανδοί ‘τρώγονται με τα ρούχα τους’ για το θέμα αυτό, καθώς δεν ανέχονται στον τόπο τους κάποιον που δε μιλά τη διάλεκτό τους! Πάντως, παρόλο που το λιοντάρι είναι το έμβλημα της Φλάνδρας και ο κόκορας της Βαλονίας, άλλος έχει τ’ όνομα κι άλλος …κοκορεύεται: η πλειονότητα στις Βρυξέλες, παρότι δίγλωσση, μιλά τα γαλλικά. Ίσως να ‘χουν δίκιο όσοι λένε πως αν το Βέλγιο ήταν Γιουγκοσλαβία, θα είχε προ πολλού διαλυθεί· μα το βασίλειο δεν τα σηκώνει κάτι τέτοια…
Εδώ θα συναντήσετε:
- το ‘ιστορικό κέντρο’ με τα Βασιλικά Παλάτια -μεταξύ άλλων- και τη Μεγάλη Πλατεία με τα επιβλητικά κτίρια. Κτίρια που νομίζει κανείς πως κατοικούνταν από βασιλείς, ενώ απλά στέγαζαν τις συντεχνίες τους. Άλλωστε, τα γύρω σοκάκια που οδηγούν σ’ αυτήν, έχουν ονομασίες όπως Κρεοπωλών, Ζυθοποιών, Ρέγκας, Τυριών κοκ. Σε τέτοια σοκάκια κι οι περίφημες σοκολάτες-pralines και οι gaufres -οι γνωστές μας wafels [βάφλες]. Μια και μιλάμε για το στομάχι, ας αναφέρουμε τααα τυριά, τιιις μπύρες και τις διάφορες ποικιλίες πατατών: άλλες για βράσιμο, άλλες για φούρνο κι άλλες για τηγάνισμα frites.
- Στις Βρυξέλλες και οι συνοικίες των μεταναστών. Νομίζω πως είναι περισσότεροι απ’ τον καθαρά βέλγικο πληθυσμό. Ιταλοί, Τούρκοι, Ισπανοί, Μαροκινοί κλπ κάθε καρυδιάς καρύδι.
- Στις Βρυξέλλες και η ‘συνοικία’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ολόκληρα τετράγωνα με σύγχρονα επιβλητικά -κυρίως τζαμένια- κτίρια. Εδώ να δεις πολυγλωσσία· τύφλα να ‘χει ο Πύργος της Βαβέλ… άλλωστε στην τοπική διάλεκτο, “babbeler” θα πει φλυαρώ! Κι όμως, όχι μόνο φλυαρούν μα συνεννοούνται κιόλας και αποφασίζουν για σένα και για μένα χωρίς… εμάς. Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να είναι γεγονός πως, οι περισσότεροι ίσως κι απ’ τους μισούς κοινοτικούς υπαλλήλους είναι …κηφήνες, καθώς παραμένουν στις θέσεις τους και μετά τη θητεία τους στο συγκεκριμένο πόστο μιας επιτροπής που είχε συσταθεί κάποια στιγμή για κάποιο συγκεκριμένο θέμα… Μου το διαβεβαίωσαν οι φιλοξενούντες με, όταν αναφέρθηκαν σε γνωστά τους πρόσωπα τα οποία ντρέπονταν να λένε πως εργάζονται στα γραφεία της ευρωπαϊκής ένωσης! Έτσι, οι Βέλγοι πολίτες πληρώνουν όχι μόνο για το βασιλιά κι όλο του το σόι, μα και για τους κοινοτικούς επιτρόπους μ’ όλα τους τα σόγια…
Από το Βέλγιο είναι κι ο εφευρέτης του σαξόφωνου, Άντολφ Σαξ. Εδώ κι ο Γιαν βαν Άικ ιδρυτής της φλαμανδικής σχολής στη ζωγραφική, που τελειοποίησε την τεχνική της ελαιογραφίας.
Εκτός από πολιτικο-οικονομικό κέντρο, οι Βρυξέλλες, ως πρωτεύουσα του Βελγίου -αυτής της μιας μπουκιάς χώρας που μπορείς να την διανύσεις σε 2-3 ώρες- απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα απ’ όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Έτσι κι εγώ, σε 2½ ώρες βρέθηκα απ’ την περιοχή της Mons [στα γαλλικά, Bergen στα φλαμανδικά, =βουνό] –μια γραφική μεσαιωνική πόλη της Βαλονίας με αρκετό φοιτητόκοσμο, που απέχει μόλις 10’ από τα γαλλικά σύνορα, παλιό ανθρωκωρυχικό κέντρο της χώρας-… βρέθηκα, λοιπόν, για μια ολοήμερη χορταστική επίσκεψη …á Paris.
Που λέτε, χαμός στο Παρίσι… όταν δε, ψάχνεις για parking… καλά να πάθεις αφού δε βολεύεσαι με τις συγκοινωνίες. Παρατήρησα όμως πως οι Παριζιάνοι περιμένουν υπομονετικά επί 10 και 15’ ώσπου να ξεφορτώσει λχ ένα φορτηγό σ’ ένα σοκάκι χωρίς ούτε μια κόρνα! Εντάξει, παρατήρησα επίσης πόσο βρώμικα είχαν τα πεζοδρόμια και από σκουπίδι και από σκυλοσκατουλίνια. Οκ, ας δεχτούμε πως οι αρχές δεν τα προλαβαίνουν… Ο μεγάλος όμως χαμός γίνεται γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, όπου καταλήγουν 12 δρόμοι! Της κακομοίρας γίνεται καθώς οι Παριζιάνοι δεν είναι καθόλου ευγενείς να σου παραχωρήσουν προτεραιότητα όταν προσπαθείς εναγωνίως να στρίψεις δεξιά. Αφού σε πλατείες έχουν προτεραιότητα οι εκ δεξιών [προσοχή: το ανάποδο ισχύει στο Βέλγιο], το διεκδικούν με κάθε εγωιστικό τρόπο [άλλη μία διαφορά με τους Βρυξελλιώτες, που ζουν μεν σε μια πιο ‘επαρχιακή’ πρωτεύουσα μα με περισσότερο ανθρώπινο πρόσωπο]. Όταν, λοιπόν, μετά από κάμποσους γύρους …θριάμβου, καταφέραμε να απεγκλωβιστούμε απ' την Αψίδα του Θριάμβου, πήραμε το δρόμο της επιστροφής στο Βέλγιο.
- 25.000 Έλληνες ζουν σ’ όλο το Βέλγιο. 400 οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή της Mons εκ των οποίων 70 στη συνοικία που φιλοξενήθηκα. Τα περισσότερα ελληνόπουλα β’ γενιάς δε γνωρίζουν ελληνικά καθώς λίγες είναι οι οικογένειες που τα μιλούν στο σπίτι. Τα σχολεία είναι ολοήμερα, ενώ το κράτος παρέχει δωρεάν κάποιες από τις υπόλοιπες εξωσχολικές δραστηριότητες λχ. μουσική ή χορό.
- ‘Καθαρός’ μισθός ενός συντηρητή λ.χ. εκτυπωτικών και συναφών μηχανημάτων με ¾ οικιοθελούς απασχόλησης: 1300€
-Εάν κανείς έχει δουλέψει τουλάχιστο ένα μήνα στο Βέλγιο, μπορεί να πληρώνεται από το ταμείο ανεργίας …επ’ αόριστον! Βέβαια, σκοπός του ταμείου είναι η προστασία των φτωχών ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς χωρίς ζητιανιά. Όμως, πολλοί το εκμεταλλεύονται εις βάρος και πάλιν των υπόλοιπων φορολογούμενων Βέλγων πολιτών. Το κράτος κατά καιρούς προσπαθεί να τους ‘στριμώχνει’ αναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν ξανά δουλειά. Άνεργοι και κράτος παίζουν τους κλέφτες κι αστυνόμους. Μα όσο εύκολα τη βρίσκουν τόσο εύκολα και την εγκαταλείπουν με το οποιοδήποτε πρόσχημα· και ξανα-εγγράφονται στο ταμείο επ’ αόριστον, κάτι σαν τους δημοσίους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, ένα πράμα… Είναι πολλοί αυτοί που ειδικεύονται στην… ανεργία. Γι αυτό σας λέω, πάμ’ Βέλγιο; Και κάτι σαν επίλογος: Με την ομπρέλα ανά χείρας και τη χείρα στο γάντι, μες τη βροχή το χιόνι και τ’ αγιάζι, δε μπόρεσα δυστυχώς να αποτυπώσω το ταξίδι μου σε πολλές φωτογραφίες. Άλλωστε, δεν ήταν ένα ταξίδι περιηγητικού περιεχομένου αλλά περισσότερο συνάντησης με αγαπητά μου πρόσωπα, μετά από πολλά-πολλά χρόνια. Επιφυλάσσομαι όμως σύντομα για ένα πιο ‘ταξιδιάρικο’ …ταξίδι και σίγουρα όχι μες το καταχείμωνο.
Κάτω: Στην Μεγάλη Πλατεία των Βρυξελλών: παρατηρείστε την λεπτομέρεια της πύλης του συγκεκριμένου κτιρίου-Δημαρχείο. Δεν ευθυγραμμίζεται το καμπαναριό με το κέντρο της πύλης! Γι αυτό το λόγο, ο αρχιτέκτονας μόλις το αντιλήφθηκε... αυτοκτόνησε! Μου θύμισε την περίπτωση του κατασκευαστή του καταπληκτικού αστρονομικού ρολογιού στην Πλατεία του Παλαιού Δημαρχείου στο ιστορικό κέντρο της Πράγας, τον οποίον τύφλωσαν, για να μην κατασκευάσει ξανά όμοιό του! Τι τα θες... ο ένας το έφτιαξε λάθος κι άλλος υπέροχο, κι όμως την ίδια τύχη είχαν.
Πάνω: L' Atomium: αναπαριστά ένα άτομο κρυστάλλου του σιδήρου μεγεθυμένου 165 δις φορές. Οι 9 σφαίρες του αντιπροσώπευαν τις 9 επαρχίες της τότε εποχής, απομεινάρι της διεθνούς έκθεσης του 1958. Οι σφαίρες συνδέονται με κυλιόμενες σκάλες και ασανσέρ. Δεν συνιστάται για κλειστοφοβικούς τύπους.
Πάνω: Ο Πύργος του Eiffel με το βραδυνό του ένδυμα.
Μην πάθετε ό,τι κι ο κύριος στη φωτο με τις αγορές στα καταστήματα των Champs-Élysées, που τον 'έγδυσαν' κυριολεκτικά!
Κάτω: Η Πλατεία Ζωγράφων στη Montmartre
22 σχόλια:
Καλώς ήρθες, λοιπόν.
Πολύ αποκαλυπτική η ανάρτηση, και σαν γνήσια ελληνίδα εστίασες σε πράγματα που μας αφορούν (στο ταμείο ανεργίας αναφέρομαι)!
Αν ίσχυε κάτι τέτοιο εδώ (στο ταμείο ανεργίας αναφέρομαι)θα ήταν γραμμένοι όλοι οι έλληνες από δυο φορές ο καθένας (συν ο απόδημος ελληνισμός). Οπότε καταλαβαίνεις δεν μας παίρνει για τέτοια!
Άντε και πάλι καλωσόρισες.
Αχ ταξιδεμένη μου!!
Μας ταξίδεψες πάλι!!
Υπέροχη αφήγηση και περιήγηση!
Έχω πάει στα μέρη αυτά και μου τα ξαναθύμισες!!
:))
Να μην τελειώνουν τα ταξίδια,ποτέ!
Καλημέρα...
Και γω λέω που χάθηκε τόσο καιρό. Πες μας ότι κάνεις τα ψώνια σου στα Παρίσια και τις βόλτες σου στο Βέλγιο! Πολύ ωραία η περιγραφή σου, να ξέρουμε τι γίνεται και εις τας καντρικάς Ευρώπας!
Πάντως δεν βλέπω διαφορά του επιδόματος ανεργίας εκεί με τον δημόσιο υπάλληλο εδώ. Και οι δυο κάθονται και πληρώνονται:)!
antinetrino,
γνήσιος έλληνας και συ, ε;; :))
Καλωσορίσαμε
marianaonice,
ακολούθησα τα ίχνη σου λοιπόν...
:))
VaD,
συμφωνώ και επαυξάνω και όσο κρατάν' τα ποδάρια...
Newton,
η αλήθεια είναι ότι ντρεπόμουνα να πω τον πραγματικό λόγο του ταξιδιού μου... χα!χα!
Ωραίο ταξίδι!!!
Ζήλαψα τώρα...
Καλωσόρισες σπιτάκι σου Ιωάννα μου. Από τις ενθουσιώδεις περιγραφές σου φαίνεται ότι πέρασες καλά. Ωραίο κείμενο, όμορφες φωτογραφίες.
Χαχαχα!!Καλόοο!!!!
:)))
Ζηλεύωωωωωωωω...(με την καλή έννοια:-))
Πάντα τέτοια κορίτσι μου, υπέροχες φωτό...
Α! και χρόνια πολλά ε? Μην ξεχνιόμαστε!
Επειδή λατρεύω τα ταξίδια σε ζήλεψα κι εγώ, όπως και οι άλλοι σχολιαστές. Να υποθέσω ότι πήγες τα Χριστούγεννα??? Ή τώρα????
Ένας μήνας εργασίας λοιπόν και μετά Ταμείο Ανεργίας. Μπράβο!!! Θα το σκεφτώ να μετακομίσω στο Βέλγιο!
Είσαι υπέροχη!
Τι φοβερές πληροφορίες!!!
Τι να πρωτοσχολιάσω..
Αρχικά να σου πω αυτά που περιγράφεις τα καρπώνονται και οι ...μετανάστες?? χοχο τι λες αυτό είναι πολιτισμός! Όχι αστεία!
.. Ετοιμάζω χαρτιά !!!
Δε μου άρεσε καθόλου που τα Ελληνόπουλα β'γενιάς δεν γνωρίζουν Ελληνικά..Γιατί έτσι??...
Πολύ μουντός ο καιρός, αλλά θα τη πάλευα οκ.. :))) Λογικό να κρυώσεις.. Πάντα τέτοια σου εύχομαι μπράβο σου :)
..ξαναπέρασα να 'ενημερώσω' πως σου πήρα την φωτό από την πλατεία των ζωγράφων στην Μονμάρτη, την έβαλα ήδη ταπετσαρία στο pc :) thanks!
Hoş geldiniz. Μιας και δεν μπορώ να πάω εκεί να ...δουλεύω τους Βέλγους, μάλλον θα στείλω τον άνεργο μου γιο. Τι λες, θα τα καταφέρει;
habilis,
κάντο σάλτο
Phivos,
Ευχαριστώωωω! Ναι, όντως πέρασα όμορφα
marianaonice,
το επόμενο βήμα σου;; χαχα
rain,
και καλά κάνεις που ζηλεύειςςςς... με την καλή έννοια βέβαια :))
Meropi,
Άρτι αφιχθείσα Μερόπη! Άντε, ετοιμάσου...
roadartist,
Στω! στω!
Για τους μετανάστες πρέπει να το εξετάσουμε το θέμα... :))
Για τα ελληνόπουλα, όντως είναι κρίμα. Βέβαια, δεν ξέρω σε τι ποσοστό σ' όλο το Βέλγιο. Αυτό που έγραψα ήταν για την περιοχή της Mons
Ο καιρός όντως μουντός αλλά τι σε μέλλει;
Άντε, σε συγχωρώ για τη φωτό μου :)))
phlou-flis,
ειδικότητά του, μου φαίνεται
Ωραία να ταξιδεύεις στας Ευρώπας !!!!Μα καλά στραβωμάρα είχαν οι κατασκευαστές του κτηρίου ?και άντε ο αρχιτέκτονας έκανε λάθος οι άλλοι που το κτίζανε δεν είδαν?δεν ρώτησαν?
Τι χαζός κόσμος.
stalamatia,
Ωραία τα ταξίδια, όντως, κι όχι μόνο στας Ευρώπας :))
Την ίδια απορία είχα κι εγώ… μα απάντηση δεν πήρα
Χεχε! Ιδιαίτερα χρήσιμα όλα αυτά!
Ελπίζω να καλοπέρασες.
Σου γράφω μερικές παρατηρήσεις για τις Βρυξέλλες και το Βέλγιο:
"Βέλγιο έχει τρεις περιφέρειες" Δεν ειναι περιφέρειες αλλά ομόσπονδα κρατήδια μιας και το Βέλγιο είναι Ομόσπονδο κράτος.
Μην λες τις Γκόφρες (ελληνοβέλγικα) wafels ή βάφλες. Αυτή είναι η "αγγλική" ονομασία τους. Ας σταματήσουμε (κάπου) τον αγγλόφωνο γλωσσικό ιμπεριαλισμό :)
"συνοικίες των μεταναστών. Νομίζω πως είναι περισσότεροι απ’ τον καθαρά βέλγικο πληθυσμό" Στις Βρυξέλλες 1 στους 3 κατοίκους δεν έχει Βέλγικη υπικοότητα και 1 στους 2 δεν έχει γεννηθεί στο Βέλγιο μιας και είναι ο ορισμός της κοσμοπολίτικης πόλης.
"αποφασίζουν για σένα και για μένα χωρίς… εμάς¨" αυτό ονομάζεται στα Γαλλικά: Deficit Democratique της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά αν θέλεις τη άποψη μου είναι αναγακαίο "κακό", πάντως σε πληροφορώ πως είμαι Ευρωπαιστής, δηλαδή υπέρ της Ευρωπαικής πολιτικής εννοποίησης.
"Έτσι, οι Βέλγοι πολίτες πληρώνουν όχι μόνο για το βασιλιά κι όλο του το σόι, μα και για τους κοινοτικούς επιτρόπους μ’ όλα τους τα σόγια…" Οι Βέλγοι πολίτες πληρώνουν τον Βασιλιά τους αλλά όχι τους υπαλλήλους της Ε.Ε. μιας και αυτοί πληρώνονται από τον προυπολογισμό της Ε.Ε. Αν κάποιοι μπορούν να διαμαρτυρηθούν για αυτό είναι οι Γερμανοί μιας και αυτοί είναι οι "αιμοδότες" της Ε.Ε. Οι Βέλγοι, όπως και εμείς οι Έλληνες, κερδίζουν από την Ε.Ε.
"Μα “πού πας κοριτσάκι με τέτοιο καιρό!”." Αυτός είναι ο λόγος που έφυγα από τις Βρυξέλλες, ο καιρός είναι τραγικός, μουνταμάρα και συνέχεια βροχή. Κάποτε είχε μία διαφήμιση που έλεγε πως στο Βέλγιο βρέχει 300 μέρες το χρόνο...
Μιας και αναφέρεις τα ταξίδια σου στο Παρίσι, ένα από τα καλά των Βρυξελλών είναι πως είναι δίπλα σε πολλά μέρη.
"Υποχρεωτική και η ανακύκλωση των σκουπιδιών" αυτό είναι το triage, είναι ένα θέμα που θέλω να κάνω post αλλά όλο το αμελώ.
"Εάν κανείς έχει δουλέψει τουλάχιστο ένα μήνα στο Βέλγιο, μπορεί να πληρώνεται από το ταμείο ανεργίας …επ’ αόριστον! " Νομίζω πως το κράτος πρόνοιας έχει αλλάξει, προς το χειρότερο. Πάει το ΔυτικοΕυρωπαικό κράτος πρόνοιας, παλιά ένας άνεργος πληρωνότανε (πολύ καλά) από το ταμείο ανεργείας ισόβια.
"Γι αυτό σας λέω, πάμ’ Βέλγιο;" Αν αντέχετε τον καιρό πηγαίντε.
"μια στάση στο Βατερλώ του Ναπολέοντα"
Στο Βατερλώ μένει η αδελφή μου και τα ανήψια μου.
Διάβασα το σχόλιο της antinetrino και έχω να πω πως αρκετοί εμιγκρέδες (ΕΛληνοΒέλγικα για μετανάστες) είναι γραμμένοι στο Βέλγικο ταμείο ανεργίας και παράλληλα δουλεύουν σαν καθαρίστες...
Πολύ πετυχημένο το σχόλιο του Newton για τους Βέλγους άνεργους και τους Έλληνες δημόσιους υπαλλήλους
ΙωάννηςΚ
Ουάου!! ευχαριστώ που μπήκες στο κόπο για τόσα σχόλια...
Ξεκινώ τη μελέτη... :))
Δημοσίευση σχολίου