11/5/10

Τα άλλοθι μου...

Μια γαλλική παροιμία λέει πως, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις· μ' άλλα λόγια, η πρόθεση χωρίς δράση φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από άχρηστη…
Ι
Έψαχνα να βρω ένα άλλοθι για την απάθεια μου μπροστά στο δικό σου δράμα… και το βρήκα!
Απελευθερώθηκα, αθωώνοντάς με πανηγυρικά και μάλιστα με βούλα επιστημονική!! Είναι αυτό το φαινόμενο που ονομάζουν οι κοινωνικοί ψυχολόγοι, απάθεια του θεατή. Αυτό δηλαδή, του να μην παρεμβαίνει ο άνθρωπος ή ομάδα ανθρώπων σε μια κατάσταση, όπου άλλος ή άλλοι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ομάδα των θεατών, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να δράσει το  έ ν α  άτομο. Κι αν δεν υπάρξει άμεση ενέργεια στα λίγα πρώτα λεπτά της έκτακτης ανάγκης, θα είναι πλέον απίθανο για οποιαδήποτε ‘σωστική’ επέμβαση! Κι αυτό διότι, ο καθένας ελπίζει ότι ο άλλος θα κάνει το πρώτο βήμα για βοήθεια. Έτσι αποφεύγει τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η επέμβασή του. Όντας μέλος μιας ομάδας όπου κανένας δεν επεμβαίνει, αποτελεί δικαιολογία για τη μη επέμβαση. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να φορτωθεί τις ευθύνες των όποιων -αρνητικών συνήθως- αποτελεσμάτων.

Φαίνεται, κατά τους κοινωνικούς ψυχολόγους, ότι αρκετοί από μας θα ριψοκινδύνευαν ακόμα και το να πεθάνει ένας συνάνθρωπός μας παρά να πάμε αντίθετα στο ρεύμα του πλήθους, δρώντας δηλαδή διαφορετικά από τους άλλους γύρω μας τη συγκεκριμένη στιγμή.
ΙΙ
Οι άνθρωποι, εκτιθέμενοι υπερβολικά σε υλικό που προκαλεί φόβο και ανησυχία, έχουν την τάση να απευαισθητοποιούνται –άλλος ένας… βολικός επιστημονικός όρος- να ξεχνούν δηλαδή ή να μην αισθάνονται πια τόσο βιασμένοι, ώστε να είναι εχθρικοί και μη δεκτικοί απέναντι στον κίνδυνο. Αυτό φαίνεται να οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη ανοχή σε κάθε είδους αισχρών πράξεων...
Έψαχνα να βρω ένα άλλοθι για την απευαισθητοποίησή μου… το βρήκα κι αυτό!



Πηγή: αναζητήστε τον όρο:
Bystander apathy [Απάθεια του θεατή]

15 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καζάνι είναι που βράζει....
αλλά σαν ξεχειλίσει... το ξαναείδαμε, το ξαναζήασαμε...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Meropi είπε...

Μ' αρέσεις. Λες ότι ψάχνεις να βρεις ένα άλλοθι, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνεις να κάνεις την αυτοκριτική σου. Και υποθέτω, ότι δεν ήσουνα στη Σταδίου, όταν παιζόταν το δράμα. Κάνω λάθος???

VAD είπε...

Γεια στο στόμα σου,έχεις απόλυτο δικιο για τον καθε ψευτοβολεμένο,από επαναστάτες του καναπέως χορτάσαμε...

Saq είπε...

Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι,

οι δυνατοί και ευνοημένοι φωνάζουν πάντα με μεγαλύτερη ένταση από τους αδύναμους και αδικημένους και ας είναι λιγότεροι.

Ακόμα για το συγκεκριμένο επιστημονικό που αναφέρεις όντως έτσι είναι, αλλά.

Όταν μια ομάδα (μάζα του πάει καλύτερα) ανθρώπων παρακολουθεί ένα γεγονός στο οποίο εναντιώνεται, όλοι μέσα τους (συνήθως οι αδύναμοι και αδικημένοι) σκέφτονται ότι είναι λάθος. Από εδώ και πέρα δυο πράγματα μπορούν να συμβούν. Ή το δικό σου άλλοθι ή αν έστω και ένας αντιδράσει τότε ξεσηκώνονται όλοι.

Υ.Γ. Με πιάνουν γέλια όταν διαβάζω για επαναστάσεις. Άντε σηκωθείτε όλοι να επαναστατήσουμε εναντίων του εαυτού μας!

Υ.Γ.2 Θα σου πω ένα μυστικό αλλά μην το πεις σε κανέναν. Η επόμενη κοινωνική επανάσταση δεν θα έχει σχέση με καμιά από αυτές που γνωρίζεις μέχρι τώρα (στις "δυτικές" χώρες τουλάχιστον). Φαντάζεσαι τον Ρουσόπουλο κρεμασμένο μπροστά στη βουλή; μπα! Η επόμενη επανάσταση θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι, ας πούμε, ηλεκτρονική...

habilis είπε...

Ax αυτό το άλλοθι .
Οποιος βρήκε ένα άλλοθι είναι έτοιμος να βρεί ένα καλύτερο άλλοθι για τα χειρότερα.

Phivos Nicolaides είπε...

Τώρα που βρήκες το άλλοθι... συνέχισε το ίδιο έργο θεατής!!! Καλή σου μέρα.

MYSTELIOS είπε...

Iωάννα μου καλή σου μέρα , οι τόσο επίκαιρες σκέψεις σου πάντα μας προβληματίζουν πολύ ευεργετικά...

jf είπε...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,
Άραγε, γιατί να πρέπει να ξεχειλίσει πρώτα…
Τα φιλιά μου

Meropi,
Δε με παίρνει να παραβγώ μαζί σου! Με ξεσκέπασες σαν καλή δικηγόρος και πού να κρυφτώ τώρα… :)

VAD,
Κατά τους ίδιους κοινωνικούς ψυχολόγους, οι επαναστάτες του καναπέως δεν ανήκουν καν στην κατηγορία των ‘απαθών θεατών'... αυτοί κι αν έχουν άλλοθι!!
Καλή σου νύχτα

jf είπε...

Saq,
-Έχεις δίκιο στις παρατηρήσεις σου.
-Να ευχόμαστε να υπάρχουν αυτές οι μονάδες μέσα στο πλήθος που να αντιδρούν και να μας ξεσηκώνουν.
-Εφτασφράγιστο το μυστικό σου, μα άκου και το δικό μου: Καρατζαφέ μπορεί να δω πρωθυπουργό μα Ρουσόπουλο κρεμασμένο σίγουρα όχι.
:)


Habilis,
Σοφός όπως πάντα!


Phivos,
Συνεχίζω ακάθεκτη για τα υπόλοιπα άλλοθι! Καλή σου νύχτα…

jf είπε...

ART-TRAVELLER,
Είναι εντυπωσιακό το πώς κυκλοφορούν μεταξύ των bloggers ιδέες και συναισθήματα... Και το καθένα από αυτά, με τον τρόπο του, μας επηρεάζει. Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο, Στέλιο…
Πολύ-καλή σου νύχτα!

KitsosMitsos είπε...

Η απάθεια είναι η εύκολη λύση. Απλώς κάθεσαι και δεν κάνεις κάτι. Αρκετοί το προχωρούν και βρίσκουν δικαιολογίες γι αυτή την κατάσταση, ντύνουν και έναν ιδεολογικό μανδύα και τσουπ το ξεφουρνίζουν σαν την μέγιστη αλήθεια.
Σωστές παρατηρήσεις. Πολύ σωστές.

jf είπε...

KitsosMitsos,
συμπέρασμα: δεν φτάνει που δεν κάνω τίποτα, τουλάχιστον ας μην κάνω τον επαναστάτη στα λόγια. ναι??
Θενκς

phlou...flis είπε...

φτιάχνουμε όλοι μας τον μικρόκοσμό μας, ζούμε σ' αυτό αποστειρωμένοι από το περιβάλλον (στη φυσικοχημεία ονομάζεται μονωμένο σύστημα) και είμαστε ...μακάριοι!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΑΣ:))))))

jf είπε...

phlou-flis,
Μακάριοι οι... μονωμένοι λοιπόν!


JK,
καλώς τονε κι ας άργησε!
Καλώς υγιαίνομεν... προς το παρόν τουλάχιστον, το ίδιο επιθυμούμε και δι' εσέ :))