Τραγούδησε από Mozart και Verdi έως Strauss και Brahms, μα και δικές της συνθέσεις καθώς και του accompanist της Cosme McMoon. Έχει κάνει διάφορα cds με άριες κλπ εκ των οποίων και το Florence Foster Jenkins, The Glory (????) of the Human Voice
Florence Foster Jenkins (1868–1944), Αμερικανίδα soprano που έγινε γνωστή για τις φωνητικές της… ανικανότητες! Θεόφαλτση, χωρίς αίσθηση ρυθμού, τόσο που ο πιανίστας της έπρεπε να κάνει ‘ακροβατικά’ για να καλύπτει τις αρρυθμίες και τις παραφωνίες της. Ωστόσο, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής γιατί κέντριζε την περιέργεια του κοινού που ενθουσιασμένο την ενθάρρυνε να τραγουδά.
Από νωρίς εξέφρασε την επιθυμία να τραγουδήσει, μα οι γονείς της κάτι ήξεραν… Όσο ζούσε ο πατέρας της ένιωθε καταπιεσμένη, μα όταν πέθανε, άφησε αμύθητη περιουσία κι έτσι η Jenkins ξεκίνησε μαθήματα τραγουδιού αλλά όχι για να τραγουδά σε κοινό. Αυτό το κατάφερε όταν πια πέθανε και η μητέρα της, και έτσι αφέθηκε εντελώς ελεύθερη να ακολουθήσει το δρόμο τής σόλο καριέρας. Ήταν τότε περίπου 60 χρονών!
Ήταν πεπεισμένη για το μεγαλείο της, ενώ σύγκρινε τον εαυτό της με φτασμένες ντίβες της εποχής. Κάθε της εμφάνιση ήταν αξέχαστη διότι δεν ήταν απλά μια μουσική παράσταση αλλά θεατρινίστικη και χορευτική με τα κατάλληλα κοστούμια και ανάλογη του έργου. Γενικά ήταν ιδιαίτερα απολαυστική στις εμφανίσεις της, το δε κέφι του κοινού η ίδια το εκλάμβανε ως ενθάρρυνση, αποδίδοντάς το σε ανάλογες αντιδράσεις του κοινού κατά την εμφάνιση του Frank Sinatra που την εποχή εκείνη ξεκινούσε την καριέρα του…!
Στις κριτικές που της γίνονταν, απαντούσε πως, μπορεί ο κόσμος να λέει πως δεν μπορώ να τραγουδήσω, αλλά κανείς ποτέ δεν είπε πως δεν τραγουδώ! Η ίδια δεν ήταν σε θέση να ακούει τα φάλτσα της, είχε όμως τη σοφία να κάνει περιορισμένες εμφανίσεις. Σε ηλικία 76 χρονών, και υποκύπτοντας στη… λαϊκή απαίτηση, εμφανίστηκε στον μεγάλο τελικό στο Carnegie Hall στις 25 Οκτωβρίου 1944. Εκείνο το βράδυ έπρεπε να επιδείξεις ταυτότητα για να πλησιάσεις το Carnegie Hall... Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί αρκετές εβδομάδες πριν, ενώ πέθανε ένα μήνα αργότερα σε ηλικία 76 ετών.
Αναβίωση του φαινομένου Jenkins έγινε το 2001 και 2005 με έργα αφιερωμένα στη ζωή της. Η σταρ που υποδυόταν την Jenkins, είχε πει πως είναι δύσκολο να προσπαθείς να τραγουδάς φάλτσα. Για λίγο ίσως, μα για μεγάλο διάστημα, πληγώνεσαι.
Μετά το θάνατό της πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν τις παραφωνίες της. Μα κανείς δεν το πέτυχε, γιατί αυτή παραήταν… αληθινή!
Μετά το θάνατό της πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν τις παραφωνίες της. Μα κανείς δεν το πέτυχε, γιατί αυτή παραήταν… αληθινή!
15 σχόλια:
Tι φοβερή ιστορία... δεν είχε πέσει στην αντιληψή μου αυτό το παράφωνο μεγαλείο. Πράγματι απολαυστική!
(Να τα εκατοστίσεις JamanFou, πολύχρονη και πάλι.)
(Τω σχωλιω που δηεγράφει ίταν δηκώ μου ύχα κάνη ένα μηκρώ ωρθωγραφικώ λαθάκη!)
Πέθανα στα γέλια αλλά πιο πολύ από το ύφος από τις γάτες.Εν πελλός ο κόσμος επηέναν να την ακούσουν;Λαλείς να αρκέψουμε το τραούδι;
όπως λένε ...άς τον τρελό στην τρέλα του, ένα πράμα!
Αμάν!Φωνή να τη βάζεις για...ξυπνητήρι:))
Καλό, πολύ καλό, χωρίς φάλτσο!!
ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ.
Καλά, άλλοι συγγενείς δεν υπήρχαν να την σταματήσουν; αδέρφια μήπως;
antinetrino,
-...και να σκεφτείς, στα 60 της!
-Μερσί και πάλι :)
-αλλι φωρα να μιν σβιννυς σχωλια
stalamatia,
Όντως τα σχόλια με τις γάτες είναι απολαυστικά.
Άτε, σάστου να πάμε να τραουδήσουμε
phlou-flis,
κάπως έτσι :)
VAD,
ούτε για ξυπνητήρι! επικίνδυνη για καρδιακό επεισόδιο :)
Phivos,
πάνω απ' όλα: χωρίς φάλτσο :)
JK
Καλό μήνα και καλή βδομάδα νάχεις
Saq,
η καημένη περίμενε να πεθάνουν οι γονείς της για να μετατρέψει το όνειρό της σε πραγματικότητα! τι λες τώρα? :))
Διαφωνώ κάθετα.
Πάνω από όλα είναι να έχεις θέληση και πάθος να εχτελέσεις ένα τραγούδι και η μαντάμ το έχει.
Ο πιανίστας ήταν αλλού και αλλού .
Δεν την βοήθησε να γίνει το νούμερα ένα για να σκάσει και λίγο περισότερο το χειλάκι μας με τις μελωδίες της.
:-))
Μετά από αυτο που άκουσα νοιώθω ιδιαίτερα καλλίφωνη....
παρόλο που όσοι με ξέρουν με θεωρούν παράφωνη...
απολαυστικό παρόλα αυτά το βίντεο...
habilis,
και κάθετα και οριζόντια να διαφωνήσεις...
Όσο για τη μαντάμ σίγουρα το 'εκτέλεσε' στο ένα μέτρο. :))
Mariela,
χαχαχα! μετά απ'την συγκεκριμένα ντίβα, όλοι μας καλλίφωνες είμαστε
σοβαρολογείς!!? δηλαδή 3 πράγματα βγαίνουν από την ιστορία αυτή. Πρώτον ποτέ δεν είναι αργά και για τίποτα. Δεύτερον, αν έχεις χρήματα αλλά πάθος μπορείς να βγάλεις τα γούστα σου(?) ακι τρίτον, δεν έχει σημασία αν έχεις ταλέντο αλλά το μαρκετιγκ ;-))
χαριτολογώ φίλη μου
بوسة بوسة
Καλησπέρα Ιωάννα μου , μετά από αυτό σκέφτομαι να αρχίσω και εγώ καριέρα στο τραγούδι , η Florence και η απίθανη ιστορία της ανοίγει τον δρόμο για κάθε φάλτσο !!!
Σόρι , μπήκα να ξανακούσω το stand by them ,αυτό με τους αράπηδες που είχες ανεβάσει.
Τι χαλαρωτικό !!!
:-))
Κανονική εκτέλεση! Χαχαχα!
Δημοσίευση σχολίου