23/3/11

Αργά, όπως λέμε… Adagio [μέρος β’]

Δυο μουσικές σε τέμπο αργό, όπως λέμε… adagio. Την μία την ακούσαμε στο α’ μέρος εδώ, και ήταν το Adagio του Samuel Barber. Τη δεύτερη θα την ακούσουμε σήμερα και είναι το Adagio του Albinoni, που όμως… δεν είναι του Albinoni !

Τα περισσότερα από τα έργα του Tomaso Giovanni Albinoni [1671-1751 από την Βενετία της εποχής Μπαρόκ], χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την καταστροφή της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Δρέσδης. Λίγα είναι γνωστά από τη ζωή και το έργο του. Η ορχηστρική του μουσική τράβηξε την προσοχή του Bach, ο οποίος έγραψε τουλάχιστον δύο φούγκες πάνω σε θέματά του και χρησιμοποίησε μελωδίες του σαν ασκήσεις αρμονίας για τους μαθητές του.

Ωστόσο, ο επίσης ιταλός Remo Giazotto [1910–1998] -μουσικολόγος, μουσικοκριτικός και συνθέτης- εκείνη την εποχή του πολέμου, ολοκλήρωνε τη βιογραφία και εργογραφία του Albinoni. Και τότε ανακάλυψε στη βιβλιοθήκη ένα χειρόγραφο απόσπασμα του Tomaso...

Αρχικά, υποστήριξε ότι διασκεύασε το γνωστό Adagio –δεν το συνέθεσε- βασιζόμενος σ’ αυτό το χειρόγραφο απόσπασμα. Στη συνέχεια όμως, αναθεώρησε τα λεγόμενά του, ισχυριζόμενος ότι ήταν μια δική του πρωτότυπη σύνθεση, καθώς το απόσπασμα δεν ήταν παρά ελάχιστα μέτρα μελωδίας από μια Sonata da Chiesa σε σολ ελάσσονα Op.4, 1704, που συνέθεσε ο Albinoni, για βιολί και μπάσο κοντίνουο, και που εκδόθηκε το 1708. Το χειρόγραφο απόσπασμα ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Το έργο κατοχυρώθηκε στον Giazotto. Αλλά η δόξα έμεινε στον Albinoni· μια νέο-μπαρόκ σύνθεση που γράφτηκε το 1945 και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1958.


Albinoni's Adagio in G minor
Deutsche Grammophon -Berliner Philharmoniker- Herbert von Karajan
   





Από τις δεκάδες διασκευές, επιλέγω μία τραγουδιστική.
Adagio με την Lara Fabian
 


7 σχόλια:

Margo είπε...

Μάλιστα.. δεν το γνώριζα και αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα κυρίως γιατί είναι πολύ μεταγενέστερο και αυτό εξηγεί πολλά.

Ευχαριστώ για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Καλή σου μέρα!

Θανασης Ξ. είπε...

Μπράβο ! Λίγοι ξέρουν αυτή την ιστορία. Έστω κι έτσι το κομμάτι είναι ένα διαμαντάκι, δίκαια το ερμηνεύουν οι σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως. Όσο για τις δισκογραφικές, σπάνια λείπει από οποιαδήποτε συλλογή μπαροκ μουσικής. Χιτάκι :)))....

Phivos Nicolaides είπε...

Είναι αδιαμφισβήτητες οι μουσικές σου γνώσεις!

Σκουλουκούιν είπε...

Εξαιρετικό κομμάτι, από αυτά που σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Ευχαριστούμε που μας είπες την ιστορία του. Δεν ήξερα ότι είχε λόγια, μου φαίνεται παράξενο γιατί όταν ακούς απλά τη μουσική της δίνεις τα νοήματα που θέλεις εσύ, όταν όμως κάποιος βάζει στίχους γίνεται κάτι συγκεκριμένο. Εγώ θα το φανταζόμουν με κάποιο αντιπολεμικό μύνημα μια και το παίζει και στην ταινία Καλλίπολης.

MYSTELIOS είπε...

Ευχαριστούμε πάντα για τις υπέροχες μουσικές επιλογές σου και τις τόσο ενδιαφέρουσες σχετικές πληροφορίες που μοιράζεσαι κάθε φορά μαζί μας , καλή συνέχεια !!!

habilis είπε...

Εξαιρετική η μουσική επιλογή σου !!!

jf είπε...

Margo,
γηράσκω αεί διδασκόμενος μα και αντίθετα... :)
Νάσαι καλά


Θανασης Ξ.,
Ευχαριστώ και καλωσόρισες! όντως σουξεδάκι... :)


Phivos,
σταγόνα στον μουσικό ωκεανό οι γνώσεις μου Φοίβο. Χωρίς πλάκα... :)


Σκουλουκούιν,
όντως, με τους στίχους έγινε άκρως ερωτικό... Δεν πήγαινε ούτε ο δικός μου νους εκεί. :)


ART-TRAVELLER,
χαίρομαι που σ' αρέσουν :)
Καλό Σ/Κ


habilis,
πού είσαι habilis ;;;