4/4/11

Νεκρά Φύλλα

Η Doris Mary Ann Kappelhoff, ίσως να μη σας λέει τίποτα. Ως Doris Day όμως… σίγουρα. Η κυρία του Que sera sera, ή αν προτιμάτε, Whatever will be, will be -τραγούδι του 1956- γεννήθηκε σαν χτες, 3 Απριλίου του 1922 και απ’ ότι ξέρω, ζει και βασιλεύει. 
Μεταξύ άλλων, το 1956 η Doris Day ερμήνευσε και το πολυφορεμένο τραγούδι Autumn Leaves· το κύριο θέμα τούτης εδώ της ανάρτησης… 

*-*-*-*-*-* 


Είναι τραγούδι του 1945, με τίτλο Les feuilles mortes [= τα νεκρά φύλλα] σε μουσική του Ουγγρο-Γάλλου  Joseph Kosma και στίχους του Γάλλου ποιητή Jacques Prévert [συγκρατείστε τα ονόματα]. Ο Yves Montand το παρουσίασε στα 1946 στην ταινία Les Portes de la Nuit.


Η Jo Stafford το 1947, ήταν μεταξύ των πρώτων που το τραγούδησαν με αγγλικούς στίχους του συνθέτη Johnny Mercer, οπότε ο τίτλος έγινε πλέον, Autumn Leaves.
Στα 1950, η Edith Piaf το απέδωσε και στις δύο γλώσσες στο αμερικανικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα The Big Show [NBC Radio].



Όπως είπαμε στην αρχή, το 1956 το τραγούδησε η Doris Day. Την ίδια χρονιά ανέβηκε και η ομώνυμη ταινία Autumn Leaves, με τους Joan Crawford and Cliff Robertson, που χαρακτήρισε το τραγούδι, έτσι όπως το ερμήνευσε ο Nat King Cole.



Τραγουδήθηκε επίσης από τους: Joan BaezEva Cassidy, Barbra Streisand, Placido Domingo, Frank Sinatra, και άλλους, ων ουκ έστιν αριθμός...

Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να λείπουν οι ενορχηστρωτικές διασκευές. 
Όπως αυτή η ατελείωτη στο άλμπουμ SomethinElse, στα 1958, του σαξοφωνίστα Cannonball Adderley & του τρομπετίστα Miles Davis. 

Καθώς και του τρομπετίστα Chet Baker που το 1974 δίνει τη δική του σόλο εκδοχή. Παρών, δηλώνει το 1980 και ο πιανίστας της jazzBill Evans
 


Όχι, δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας. Είναι παράσταση του Autumn Leaves με τη μπάντας των Bluecoats το 1987. Εδώ επιτρέπεται ο γέλως...

  






Φτάσαμε στα ατμοσφαιρικά remix του Βρετανού dj Coldcut, όπου σιγά-σιγά σπρώχνει τα νεκρά/φθινοπωρινά φύλλα  προς τον 21ο αιώνα. Ενσωματωμένες στο video, υπάρχουν αρκετές διασκευές chill-out μουσικής [μορφές δηλ. ηλεκτρονικής μουσικής], του ίδιου dj.
  




Προτού έλθω στο σήμερα, λέω να γυρίσω πίσω στα 1961, όπου ο πολύς Serge Gainsbourgτίμησε το Les feuilles mortes και τους δημιουργούς του, με ένα δικό του άσμα, με τίτλο La chanson de Prévert. Μιλάει για μια γυναίκα που αγάπησε, για τα νεκρά φύλλα του φθινοπώρου και κάνει μνεία, ήδη απ' την αρχή, στα ονόματα των δημιουργών του τραγουδιού: Prévert & Kosma. Για τους γαλλόφωνους, αυτό εδώ το λινκ, αναλύει το τραγούδι στα εξ ων συνετέθη, για τις ανάγκες μια τάξης μαθητών. Οι υπόλοιποι θνητοί ακούμε απλά το τραγούδι-αφιέρωμα του Gainsbourg... έτσι... για μια αλλαγή.


Ας αναφέρουμε films όπου το Autumn Leaves συμπεριελήφθη στα soundτracks τους, καθώς και τους ερμηνευτές του. Les Portes De La Nuit [1946, Yves Montand], Autumn Leaves [1956, Nat King Cole], Hey Boy! hey Girl! [1959, Keely Smith], Addicted to Love [1997, Stephane Grappelli], Midnight In Hte Garden Of Good And Evil [1997, Paula Cole], Side of New York [2001, Stan Getz].



Και φτάσαμε αισίως στο 2010, όπου ο Eric Clapton, το συμπεριλαμβάνει στο άλμπουμ του, Clapton [Reprise]. Χωρίς υπερβολές και φλυαρίες, είναι μια σκέτη απόλαυση… Τέλος!



7 σχόλια:

Σκουλουκούιν είπε...

Πολύ ωραία όσα γράφεις και τα κομάτια που έβαλες. Έκανα ένα πρώτο άκουσμα, ελπίζω σύντομα να καταφέρω να τα ακούσω πιο προσεκτικά.

habilis είπε...

!!!
Μου τσάκισες όλα τα όνειρα.
Ειμαι φαν του Eric Clapton και νόμιζα ότι είναι δικό του ,
ο άσχετος.

jf είπε...

Σκουλουκούιν,
μαζί σας μαθαίνω κι εγώ... :))
[παρεμπιπτόντως, η ανάρτησή σου με το Sting πολύ με άρεσε...]



habilis,
χαχαχα! άλλοι σου τσακίζουν τη ζωή, κι εγώ τα όνειρα! Μου φαίνεται σου κάνω το μεγαλύτερο κακό...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Χορεύουμε;
:-))))

Διαχρονικό άκουσμα η πανέμορφη μελωδία.
Χιλιοτραγουδισμένο... σιγοψιθυρισμένο και διασκευασμένο. Η μια διασκευή καλύτερη από την άλλη και εκ των οποίων το δώρο μου από τον τσαλαπετεινό

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

jf είπε...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,
αμέ!!! :))
Χιλιοτραγουδισμένο, δε λες τίποτε.
Σ' ευχαριστώ για το δωράκιιι...
Φιλιά

Phivos Nicolaides είπε...

Υπέροχη ιδέα, όμορφα λόγια και ωραιότατες μουσικές επιλογές!

Mariela είπε...

χρώματα και ακούσματα φθινοπώρου εν μέσω άνοιξης.... αυτό θα πει!!
αγαπημένα τραγούδια, μνήμες ζωντανές....
Σου εύχομαι ολόψυχα Καλή Ανάσταση!