15/6/11

Μουσικο-εξεγερτικά

1830, ο λαός του Παρισιού βγαίνει στους δρόμους για μια αβασίλευτη δημοκρατία. Η επανάσταση γίνεται αφορμή για σειρά εξεγέρσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Πολωνία…

1831, οι Πολωνοί βγαίνουν στους δρόμους για την ανεξαρτησία της χώρας τους. Ήλπιζαν ότι η Ευρώπη θα βοηθούσε στρατιωτικά, αλλά δεν... και η πολωνική εξέγερση καταπνίγεται όταν ο ρωσικός στρατός εισβάλλει στη Βαρσοβία.

Τότε ήταν που ο Πολωνός συνθέτης Frederic Chopin βρισκόταν στη Βιέννη, όταν πληροφορήθηκε για την εξέγερση των συμπατριωτών του. Θέλησε να επιστρέψει στη Βαρσοβία, μα η κακή του υγεία τον απέτρεψε. Ήταν τότε που συνέθεσε κάποια θυελλώδη έργα για πιάνο [Πολωνέζες, Σκέρτσα, Σπουδές]. Ήταν τότε που έγραψε την Etude Op.10, No.12 σε ντο ελάσσονα, γνωστή ως Revolutionary Etude ή Etude on the Bombardment of Warsaw [Επαναστατική Σπουδή ή Σπουδή για το βομβαρδισμό της Βαρσοβίας]. Μετά την επανάσταση ο Chopin εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και έγινε μετανάστης, όπως ο πατέρας του· μόνο που ο πατέρας του ήταν ένας Γάλλος μετανάστης στην Πολωνία, ενώ αυτός ένας Πολωνός στη Γαλλία.



1939 και η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Το πολωνικό ραδιόφωνο, ως διαμαρτυρία, εκπέμπει την Polonaise Op.40, No1 σε Λα μείζονα - γνωστή σαν Military Polonaise, του Chopin. Οι ναζί αργότερα απαγόρευσαν τις δημόσιες εκτελέσεις των έργων του και κατέστρεψαν μνημεία αφιερωμένα σ' αυτόν. 


2011: Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτος, Συρία, Ισπανία, Ελλάδα... και η θεωρία περί "μεταδοτικότητας της επανάστασης" επιβεβαιώνεται... 


7 σχόλια:

phlou...flis είπε...

συγχρονισμένη με τους αγανακτισμένους ή ανέλαβες τη ...μουσική επένδυση των εκδηλώσεών τους;

MYSTELIOS είπε...

Πραγματικά πολύ επίκαιρη η επαναστατική σου ανάρτηση !!!

Mariela είπε...

Η ουσιαστική επανάσταση ξεκινάει μέσα μας και ναι! είναι απόλυτα δημιουργική!
ωραία ανάρτηση με παρέσυρες και ψάχνω τα CD μου....

stalamatia είπε...

Η μουσικού μας κάνει επανάσταση με τη μουσική της!!

habilis είπε...

Επίκαιρο !!!

habilis είπε...

Αν περάσεις πλατεία και δεις κόσμο μαζεμένο μην πιάσεις κουβέντα για τον Chopin γιατί δεν σε βλέπω να την βγάζεις καθαρή φιλενάδα.
:))

jf είπε...

phlou-flis,
χα! καλή ιδέα το 2ο

ART-TRAVELLER,
αγαναχτισμένοι κι εσείς; :)

Mariela,
τι βρήκες λοιπόν;;; :))

stalamatia,
γεια σου σταλαματιά χρυσή

habilis X 2,
χαχα! λες; μάλλον την σκαπούλαρα