17/12/11

Ώρα για Χατσατουριάν...


Aram Khachaturian: Masquerade suite
Ορχηστρική σουίτα του 1944 από τον αρμένικης καταγωγής ρώσο συνθέτη Aram Khachaturian [1903-1978]. Περιλαμβάνει 5 κομμάτια που διάλεξε 3 χρόνια πριν, το 1941, από την επίσης δική του ορχηστρική περιγραφική μουσική που πλαισίωσε το ομώνυμο έργο του ρώσου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα  Mikhail Lermontov και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στη Μόσχα. Τα μέρη του: Waltz, Nocturne, Mazurka, Romance, Galop.
Ειδικά το
Waltz, λέγεται πως τον δυσκόλεψε αρκετά, γιατί ήθελε να βρει ένα θέμα όμορφο και καινούργιο που να αντικατοπτρίζει τα λόγια της ηρωίδας, Nina, όταν έλεγε, πόσο όμορφο είναι το καινούργιο βαλς! Κάτι ανάμεσα σε λύπη και χαρά σφίγγει την καρδιά μου… Τον βοήθησε σ' αυτό ο δάσκαλός του, Nikolai Myaskovsky, δίνοντάς του μια συλλογή από ρομάντζες και βαλς της εποχής του Lermontov [1814-1841] ώστε να μπει στο κλίμα της εποχής... 

Mikhail Lermontov: Masquerade
Ποιητικό έργο 4 πράξεων αναφέρεται στην αριστοκρατική κοινωνία της Αγίας Πετρούπολης του 1830. Ο ήρωας του δράματος, Eugene Arbenin, είναι ένας ακμαίος νεαρός προικισμένος με επαναστατικό πνεύμα και ισχυρή θέληση. Προερχόμενος από την υψηλή κοινωνία, προσπαθεί μάταια να κερδίσει ανεξαρτησία και ελευθερία. Ζώντας με τους νόμους της αριστοκρατίας, προσπαθεί να υπερασπιστεί την τιμή του και όντας τυφλωμένος από ζήλεια και περιφρόνηση καταλήγει στο φόνο της συζύγου του, Nina. Ωστόσο δεν είναι ο μόνος ένοχος στο θάνατό της. Ο περίγυρος δεν έλεγε πάντα την αλήθεια, παραπλανώντας και υποβοηθώντας τον να συνεχίσει. Γι αυτό κι ο τίτλος... "Μασκαράτες".
Η πρωτότυπη έκδοση, που γράφτηκε το 1835, είχε 3 πράξεις και τελείωνε με το θάνατο της Nina. Μα η λογοκρισία της εποχής το απέρριψε, καθότι υπήρχε η φήμη πως παρέπεμπε σε …masquαραλίκια  συγκεκριμένης αριστοκρατικής οικογένειας. Για να αποφύγει ακραίες αλλαγές στο κείμενο, ο Lermontov πρόσθεσε 4η πράξη και εισήγαγε έναν νέο χαρακτήρα, τον Άγνωστο, ενώ παράλληλα παρουσίασε τον Arbenin τιμωρημένο για τις πράξεις του. Απορρίφθηκε εκ νέου. Άλλαξε τον τίτλο από "Masquerade" σε "Arbenin", αλλά και τότε δεν εγκρίθηκε. 
Τελικά, ο συγγραφέας δεν πρόκαμε να δει το έργο του. Εμείς όμως, μπορούμε ν' ακούσουμε τη μασκαράτα του Aram...

Khachaturian: Masquerade suite


Waltz

Nocturne

Mazurka

Romance

Galop

7 σχόλια:

MYSTELIOS είπε...

Με το υπέροχο και μελωδικό σου αφιέρωμα κατάφερες να γλυκάνεις το κρύο κυριακάτικο πρωινό μας !!!
Καλή Κυριακή και καλή συνέχεια !!!

habilis είπε...

Υπέροχο μουσικό ταξίδι !!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

!!!!!

ΚΑΛΕΣ και ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

marianaonice είπε...

Χαρούμενες γιορτές jamanfou μου!!
Μελωδικές και ξεχωριστές έτσι όπως εσύ μόνον ξέρεις...
:))

Υ.Γ. το κοριτσάκι στο αβατάρ σου, όλα τα λεφτάαα!!

antinetrino είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλά χριστούγεννα!!!

Margo είπε...

Χρόνια πολλά Jamanfou με υγεία χαρά και μουσικές ξεχωριστές!
Να περάσεις υπέροχα ετούτες τις γιορτινές ημέρες με όσους αγαπάς.

marianaonice είπε...

Καλή χρονιά!!! παρά τα όσα γύρω μας συμβαίνουν με μελωδίες, αγάπη και ζεστασιά εμείς θα ευχόμαστε!
:))