21/6/12

Ο διάσημος Κανών...


Πρόκειται για τον πασίγνωστο Κανόνα του γερμανού συνθέτη Johann Pachelbel [1653–1706] γραμμένο γύρω στα 1680. Όπως τα περισσότερα έργα της εποχής μπαρόκ, έτσι κι ο Κανόνας ανακαλύφθηκε τον 20ο αι. Σώθηκε ένα αντίγραφο χειρογράφου του 19ου αι. στην κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, καθώς τα περισσότερα από τα έργα μουσικής δωματίου του Pachelbel [για τα οποία ήταν γνωστός στην εποχή του] έχουν χαθεί. Σύμφωνα με υποθέσεις μόνο, ο Κανόνας γράφτηκε για το γάμο του Johann Christoph Bach -της γνωστής οικογενείας- ο οποίος υπήρξε και μαθητής του Pachelbel. 

Ο πρωτότυπος Κανόνας γράφτηκε για τρία βιολιά & basso continuo, συνοδεύεται δε από ένα δεύτερο κομμάτι, την Gigue. Ακούμε και τα δύο μέρη: 

Ο Canon, χωρίς την Gigue, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1919 από τον μελετητή Gustav Beckmann, ο οποίος τον περιέλαβε στο άρθρο του για τη μουσική δωματίου του Pachelbel. Η έρευνά του ενέπνευσε και υποστηρίχθηκε από τον ειδικό μελετητή της μουσικής αυτής της εποχής και εκδότη Max Seiffert, ο οποίος το 1929 δημοσίευσε μια διασκευή του Κανόνα & της Ζίγκας. Ωστόσο, στην έκδοση αυτή περιέχονται διάφορα αυθαίρετα στοιχεία -λ.χ. δυναμικής και τέμπο- που κατά τη γνώμη του ταίριαζαν στο κομμάτι αλλά που δεν βρέθηκαν στην αρχική παρτιτούρα. 

Ο Κανόνας για πρώτη φορά ηχογραφήθηκε το 1940 από τον Arthur Fiedler

Ακολούθησε μία ηχογράφηση με την ορχήστρα μουσικής δωματίου του Jean-François Paillard. Οι ταχύτητες ποικίλουν. Εδώ ο Canon διαρκεί περισσότερο απ' ότι ο original μαζί με την Gigue...

Ο Κανόνας του Pachelbel συνδυάζει δύο τεχνικές της εποχής: αυτές του κανόνα και του basso ostinato
Κανόνας: πολυφωνικό κομμάτι όπου πολλές φωνές παίζουν την ίδια μουσική με διαφορά φάσης. Στον συγκεκριμένο υπάρχουν 3 φωνές με την τεχνική του κανόνα [με διαφορά φάσης 2 μέτρων], και μια 4η φωνή -το basso continuo- σε ανεξάρτητο ρόλο που προβάλλει την αρμονική δομή του έργου. Το δίμετρο μοτίβο του μπάσου αποτελούμενο από 8 νότες επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού, γι αυτό και λέγεται basso ostinato: μια επίμονη μουσική γραμμή στο μπάσο. 

Το επαναλαμβανόμενο αυτό δίμετρο μοτίβο έγινε βάση πάμπολλων σύγχρονων τραγουδιών, ταινιών και διαφημίσεων... Ακούμε μερικά τραγούδια.


 Rain Tears των Aphrodite's Child, με τον Ντέμη Ρούσο
Tout s’en va déjà με τον Alain Barriere
Cryin των Aerosmith
Go West των Pet Shop Boys
Ο κατάλογος είναι μακρύς... και βρίσκεται εδώ



Όσοι αντέχουν, ακούν και το παρακάτω χιουμοριστικό video.
Ο τύπος είναι απολαυστικότατος!



3 σχόλια:

MYSTELIOS είπε...

Γεια σου Ιωάννα , σήμερα Μέρα Μουσικής και σίγουρα δεν γινόταν να μην περάσω από το όμορφο και μελωδικό σου ιστολόγιο . Φυσικά αποζημειώθηκα με τον καλύτερο τρόπο ακούγοντας τις υπέροχες μουσικές επιλογές σου !!!
Καλή συνέχεια και ας μην λείψει ποτέ η μουσική από τις ζωές μας !!!

Paraskevi Lamprini M. είπε...

από τα ομορφότερα έργα κλασσικής...
απόλαυση... και τα παρουσιάζεις... πάρα πολύ όμορφα!!!

habilis είπε...

Ενα υπέροχο έργο δεν έχει ζωή εάν δεν εμπνέει και για μια άλλη εκτέλεση.