28/12/13

Salut d’Amour...

Άγγλος συνθέτης και δάσκαλος βιολιού αυτός - Αγγλίδα λογοτέχνιδα αυτή. Αυτός γέννημα του 1857 - αυτή του 1848. Αντάμωσαν το 1886 όταν ο μεν έδινε μαθήματα συνοδείας πιάνου στην δε. Μετά από 3 χρόνια, ο Sir Edward William Elgar παντρεύεται την κατά 9 χρόνια μεγαλύτερή του, Caroline Alice Roberts παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της για την κατώτερη κοινωνική του θέση, το διαφορετικό θρήσκευμα και την διαφορά ηλικίας τους [γι αυτό και την αποκλήρωσαν]. Αυτή όμως τον ενέπνευσε μουσικά τε και κοινωνικά, μιας κι ο ίδιος ένιωθε τον εαυτό του ξένο στους κύκλους της εποχής του όπου δέσποζαν οι ακαδημαϊστές, ενώ ο ίδιος ήταν αυτοδίδακτος συνθέτης. Ακόμη κι όταν πήρε τον τίτλο του βαρονέτου, είχε επίγνωση της 'ταπεινής' του προέλευσης. 

Στο μεταξύ διάστημα -στα 1888- η Alice του χαρίζει το ποίημά της The Wind at Dawn [γραμμένο στα 1880] ως δώρο για τους αρραβώνες τους, το οποίο ο συνθέτης μελοποιεί και κερδίζει το 1ο βραβείο £5 σε κάποιο διαγωνισμό. Το τραγούδι εμφανίστηκε στο Magazine of Music τον Ιούλιο του 1888, το 1907 δημοσιεύτηκε με αφιέρωση στον Γερμανό τενόρο Ludwig Wüllner, το δε 1912 ο Elgar το μετέγραψε για ορχήστρα.

Αλλά κι ο αρραβωνιαστικός δεν έμεινε πίσω. Χάρισε στην μέλλουσα σύζυγο ένα μικρό μουσικό κομμάτι για βιολί & πιάνο με τον γερμανικό τίτλο Liebesgruss [Χαιρετισμός της Αγάπης] μιας και η αγαπημένη του ήτο και γερμανομιλούσα. Έβαλε δε και –γαλλική αυτή τη φορά-  αφιέρωση: à Carice, που είναι συνδυασμός των ονομάτων Caroline Alice. Carice ονόμασαν αργότερα την κόρη τους. 
Ας σημειωθεί πως, ο μουσικολόγος Jerrold Northrop Moore, γνωστός για τα βιογραφικά και άλλα γραπτά για τη μουσική του Elgar, βρήκε πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο κομματιών.
Το Liebergruss διασκευάστηκε από τον ίδιο τον συνθέτη για πιάνο, τσέλο & πιάνο, καθώς και για μικρή ορχήστρα και δόθηκε στη δημοσιότητα το επόμενο έτος από την Schott & Co. Οι πωλήσεις ήταν όμως λίγες, ώσπου η εταιρεία άλλαξε τον τίτλο σε γαλλικό: Salut damour, αφήνοντας τον γερμανικό, Liebergruss, ως υπότιτλο και αναγράφοντας το όνομα του συνθέτη ως Ed.Elgar. Κι έτσι, το έργο πήρε τα πάνω του και έγινε ευρέως γνωστό και δημοφιλές.

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του Salut damour ήταν η ορχηστρική εκδοχή στο Crystal Palace του Λονδίνου στις 11 Νοεμβρίου 1889 υπό τον August Manns, η δε πρώτη ηχογράφηση του έγινε το 1915 για την Gramophone Company με ορχήστρα που διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης.

Ορχήστρα

Bιολί & Πιάνο


2 σχόλια:

habilis είπε...

Όμορφος τρόπος να πεις
"Γιασου Άγάπη" !!!

Paraskevi Lamprini M. είπε...

σαλουτ..και χρόνια πολλα... και καλή σου χρονια!! μουσική και τέλεια!!!!

πολύχρονη κι όλας!! με υγεία!!