Η συγκεκριμένη φράση θα μπορούσε να ήταν η απάντηση του τότε Οθωμανού καπετάνιου στην ερώτηση του Σουλτάνου:
- Την πήραμε τη Μάλτα ωρέ παλληκάρια;
- Μάλτα γιοκ εφέντιμ...!
Και μπορεί οι Οθωμανοί να μην κατάλαβαν πού βρίσκεται η Μάλτα τον 16ο αι., την βρήκε όμως το jf.st-tour και την... κατέλαβε τον 21ο αι.
Κάποιους αιώνες πριν...
Τον 14ο αι. το σταυροφορικό τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών καταλαμβάνει τη Ρόδο. Τον 16ο αναγκάζεται να την παραδώσει στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Και τότε οι Ιππότες βρίσκουν καταφύγιο στη Μάλτα. Το 1565 ο Σουλεϊμάν επιχειρεί να την καταλάβει μα, ως φαίνεται, δεν ήτο και τόσο... μεγαλοπρεπής. Κι εδώ εισχωρεί το παραμύθι με την φράση 'Μάλτα γιοκ', ως σκωπτική ερμηνεία για τη ναυτοσύνη των Οθωμανών. Και το παραμύθι έχει 2-3 εκδοχές:
Ή η Μάλτα... μετακινήθηκε, ή ήτο μικροσκοπική και μη εντοπίσιμη στον χάρτη, ή ο καμαρότος ακούμπησε τον καφέ του καπετάνιου πάνω στον χάρτη σκεπάζοντας το -υπό κατάληψη- νησί. Διαλέγετε και παίρνετε...
Στιγμές στη Μαλτέζικη Ιστορία
Όντας κομβικό σημείο της Μεσογείου η Μάλτα, όπως και η Κύπρος, άλλαξε χέρια πολλά: Φοίνικες, Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι-Βυζαντινοί, Άραβες, Νορμανδοί, Ισπανοί, Ιωαννίτες Ιππότες, Γάλλοι, Βρετανοί... ώσπου έγινε ανεξάρτητη το 1964 και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004· η πρωτεύουσά της είναι η μικρότερη, κράτους-μέλους της ΕΕ.
Η νίκη των Ιπποτών το 1565 επιτεύχθηκε με ηγέτη τον Μάγιστρο Jean Parisot de Valette. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Ιππότες οχύρωσαν το νησί και έχτισαν νέα πρωτεύουσα, την Valletta. Η παλαιά -Mdina- παρέμεινε πλέον 'Σιωπηλή Πόλη'. Στην κυριαρχία των Ιπποτών έβαλε τέλος ο Βοναπάρτης το 1798, πριν καταλήξει στην Βρετανική αυτοκρατορία...
Η Βαλέτα των ξύλινων erker
Χορταίνει το μάτι ώχρα και παραδοσιακά μπαλκόνια τύπου κλειστού ή ανοιχτού εξώστη: σαχνισί και χαγιάτι (για την ανατολή) - erker και bay windows (για τη δύση). Αλλά οι χρωματιστές πινελιές είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά... Ωστόσο, η ασαφής καταγωγή τους έγινε στοιχείο της μαλτέζικης παράδοσης, γι αυτό και η Βαλέτα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Casa Rocca Piccola
Ενδιαφέρον έχει η ιστορία της συγκεκριμένης οικίας στη Βαλέτα καθώς αναφέρει και τον σχεδιασμό των επιβλητικών κτηρίων της πρωτεύουσας με την άρτια ρυμοτομία.
Επίσκεψη στις 'Τρεις Πόλεις'
Βρίσκονται σε χερσονήσους απέναντι από τη Βαλέτα στο Μεγάλο ΛιμάνιTρεις ιστορικές και αρχαίες οχυρωμένες πόλεις: Birgu ή Vittoriosa, Ίσλα ή Senglea και Bormla ή Cospicua. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βομβαρδίστηκαν από τις Δυνάμεις του Άξονα ενώ ανοικοδομήθηκαν στις δεκαετίες 1950 και 1960. Μαρίνες, φρούρια, πολεμίστρες, παλάτι των ιεροεξεταστών, κατοικίες ιπποτών, γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά σπίτια...
Επίσκεψη στo ψαροχώρι Marsaxlokk
Marsa = αραβ. λιμάνι + xlokk = μαλτεζ. ΝΑ άνεμοςΧαρακτηριστικό του χωριού είναι οι παραδοσιακές ψαρόβαρκες luzzu με διπλά τοιχώματα, ανθεκτικές στην κακοκαιρία, βαμμένες με έντονα χρώματα και με ζωγραφισμένο ένα ζευγάρι μάτια στα δεξιά και τα αριστερά της πλώρης. Θεωρείται ότι έχουν τις ρίζες τους από το Φοινικικό παρελθόν της Μάλτας.
-πρώην πρωτεύουσα της Μάλτας που παρέμεινε μια 'Σιωπηλή Πόλη'-
βρίσκεται κάπου στο κέντρο της Μάλτας.
Θεωρείται από τα καλύτερα παραδείγματα αρχαίας περιτειχισμένης πόλης στην Ευρώπη
που χαρακτηρίζεται από μεσαιωνική και μπαρόκ αρχιτεκτονική
Η κεντρική Πύλη και... |
η Πύλη των Ελλήνων, εξαιτίας της μικρής κοινότητας που κάποτε ζούσε έξω από την πόλη αλλά κοντά στην πύλη |
Επίσκεψη στο νησί Gozo
ξαναμπήκαμε σε ferry-boat...
Στον λόφο δεσπόζει η Εκκλησία της Παναγίας Λούρδηςτο άγαλμα της οποίας φαίνεται 'εντοιχισμένο' στον βράχο.
Κατευθυνθήκαμε στην πρωτεύουσα του νησιού, Victoria ή Rabat
και από κει, στο μουσείο μιας ήσυχης πόλης
όπου βρίσκεται μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO της 4ης χιλιετίας π.Χ.
ο Μεγαλιθικός Ναός Ggantija (=Πύργος των Γιγάντων)
Και του χρόνου... σπίτια μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου