22/7/24

Ο Κόσμος της Κύπρου πριν και μετά το 1974



Αδαμάντιος Διαμαντής (1900-1994)
Ο πατέρας της σύγχρονης κυπριακής τέχνης


Γιος επιπλοποιού από τον Καραβά, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο, αποφοιτώντας από το Royal College of Art με πρώτο βραβείο σχεδίου. Γνώρισε όλα τα σύγχρονα ρεύματα της τέχνης του, επέστρεψε στην Κύπρο, και από 1926 μέχρι και το 1962 υπηρέτησε στην εκπαίδευση διδάσκοντας ζωγραφική στους μαθητές του, εμπνέοντας την αγάπη για την τέχνη σε γενιές και γενιές παιδιών.

Δύο πίνακες του Αδαμάντιου Διαμαντή στη Λεβέντειο Πινακοθήκη Λευκωσίας
κλικ στα έργα για μεγέθυνση

Ο Κόσμος της Κύπρου, 1967-1972
Έργο προ του 1974 - βασισμένο σε σκίτσα που σχεδίασε εκ του φυσικού από το 1931 ως το 1959, και προέρχονται από 30 περίπου διαφορετικές τοποθεσίες και χωριά της Κύπρου που ο Διαμαντής επισκέφθηκε, θέλοντας να γνωρίσει τον αυθεντικό κόσμο της πατρίδας του. Το έργο, ζωγραφισμένο σε 11 τελάρα διαστάσεων 17,5 μ. μήκος και 1,75 ύψος, αποτελείται από 67 πραγματικούς χαρακτήρες. 


Όταν ο Κόσμος της Κύπρου Πρωτάκουσε τα Κακά Μαντάτα, 1975
Έργο μετά το 1974 - αναγνωρίζουμε τα ίδια πρόσωπα που συνθέτουν το προηγούμενο, τη στιγμή που πληροφορήθηκαν την κακή είδηση της εισβολής των Τούρκων στο νησί τους· ένα γεγονός που θα άλλαζε ριζικά την ιστορία της πατρίδας τους μα και της δικής τους προσωπικής ζωής. Στο άκουσμα της είδησης, πετάγονται τρομαγμένοι εγκαταλείποντας για πάντα την ηρεμία τους, ενώ ο ζωγράφος εστιάζει στην ανθρώπινη διάσταση, απεικονίζοντας την πολυμορφία και τις διαβαθμίσεις των ψυχολογικών τους καταστάσεων.


Παράλληλα, ο Διαμαντής κυκλοφόρησε κείμενο με τίτλο Ο Κόσμος της Κύπρου, αφήγηση, όπου εκτίθεται βήμα προς βήμα η διαδικασία κατασκευής, η περιγραφή της και η παρουσίαση των προσώπων που την συνθέτουν. Κλικ εδώ







Πηγές
https://www.leventisgallery.org/assets/uploads/the_world_of_cyprus.pdf
https://dialogos.com.cy/pinakas-tou-diamanti-sti-leventio-pinakothiki/
https://www.youtube.com/watch?v=vv7lhnNazS8



Δεν υπάρχουν σχόλια: