1/8/09

Ο Μιζάρ & ο Αλκόρ



Έχετε πρόβλημα όρασης και δεν το ξέρετε? Κανένα πρόβλημα! Δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε τα άστρα…
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης… η Μεγάλη Άρκτος ήταν γνωστή και ως Άμαξα [τα 4 άστρα του τετραπλεύρου] με τα 3 άλογα της [ουρά]. Πάνω στο προτελευταίο άλογο της Μεγάλης Άρκτου που λέγεται Μιζάρ, υπάρχει ένα μικρό αχνό άστρο που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για να ελέγχουν οι αξιωματικοί αν οι στρατιώτες τους έβλεπαν καλά! Ονομάζεται Αλ-Σαϊδάκ ή Αλκόρ ή Δοκιμή ή Ιππέας ή Ταχυδρόμος και θεωρείται ο αναβάτης του αλόγου που αντιπροσωπεύει ο Μιζάρ.
Όσοι, λοιπόν, βρίσκεστε ακόμη μακράν των φωταγωγημένων πόλεων μπορείτε να μετρήσετε την οπτική σας οξύτητα ατενίζοντας τον έναστρο ουρανό προς την ουρά της Μεγάλης Άρκτου.

5 σχόλια:

stalamatia είπε...

Ετσι τζιαι καταφέρω να τη δω εγιώ ,πάει να πει θωρούντην ούλλοι.

habilis είπε...

Εχω να την δώ χρόνια.
Αντε να την δείς αν δεν υπάρχει μπλακ άουτ της Δ.Ε.Η.
Κάποτε [προιστορία λέμε τώρα ],στο χωριό μου βγάζαμε το καλοκαίρι τα κρεβάτια στην αυλή λόγω ζέστης και τα άστρα ηταν εκεί και μας ταξίδευαν για να μας πάρει ο ύπνος .
Ολοι βλέπαμε τότε τα αστέρια .
Ο Δάσκαλος του δημοτικού ,εκτώς από την βέργα που είχε ως το αποτελεσματικότερο εκπαιδευτικό σύστημα ,μας μιλούσε και για τα αστέρια .
Ενα μεγάλο κατσαρόλι η μεγάλη άρκτος ,ένα μικρότερο η μικρή άρκτος.
Δεν έφαγα τόσο ξύλο τσάμπα και για να το ξεχάσω.
Τώρα την βλέπω γκούγκλ βοηθούντως και δεν ανεβαίνω στην ταράτσα να με περάσου νυχτιάτικα και για ούφο.

Skouliki είπε...

Καλο καλοκαιρι να εχουμε να περασουμε τελεια

Global Greek είπε...

εγώ αποκλύεται να τη δώ γιατί και γυαλυά με 100 βαθμούς να φορέσω πάλι στραβάδι είμαι!! xaxaxa. θα το κάνω ομως το τεστ σε εναν φίλο που ισχυρίζεται οτι βλέπει σαν αετός! για να δούμε αν τον βρεί τον ταχυδρόμο!

jf είπε...

stalamatia,
ωχ, ζήτω που καήκαμε δηλαδή

habilis,
χρειάζεσαι επειγόντως εξοχή για να δεις έναστρο ουρανό και να μνημονεύεις πιο συχνά το δάσκαλό σου. Πρέπει να γράψεις ανάρτηση γι αυτόν...
Ναι, το google είναι θαυματουργό!

Skouliki,
να περνάς καλά όλου και νάσαι

Global Greek,
ενημέρωσέ με για το αποτέλεσμα! :)