6/7/13

Happy Birthday to All



Από το Happy Birthday to You στο Greetings Prelude του Igor Stravinsky
Μόνο που όταν το έγραφε στα 1951 δεν ήξερε πως η μικρή  πλην διάσημη αυτή μελωδία στην οποία στηρίχτηκε υπόκειται στους νόμους του κώδικα περί πνευματικών δικαιωμάτων. Το παρουσίασε το 1955 σε μια συναυλία προς τιμήν των 80ών γενεθλίων του φίλου του και διευθυντή ορχήστρας, Pierre Monteaux, ο οποίος διηύθυνε τις πρώτες εκτελέσεις έργων του Στραβίνσκι. [Ο Leonard Bernstein με τη σειρά του και προς τιμήν των 80ών γενεθλίων του Στραβίνσκι το 1962, διευθύνοντας την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συναυλιών για τους νέους, παρουσίασε και ανέλυσε με χιουμοριστικό τρόπο το Happy Birthday του Στραβίνσκι].

Αφορμή για το Greetings Prelude υπήρξε ένα αστείο κατά το ξεκίνημα κάποιας πρόβας της 2ης Συμφωνίας του Tchaikovsky ένα χρόνο πριν, το 1961, όταν η ορχήστρα υπό τον Στραβίνσκι άρχισε ξαφνικά να παίζει το Happy Birthday to You αντί της συγχορδίας με την οποία ξεκινά το έργο. Ο Στραβίνσκι θεώρησε πως του έκαναν φάρσα, αλλά αποδείχτηκε πως οι μουσικοί το αφιέρωσαν σ’ έναν συνάδελφό τους που μόλις είχε γίνει μπαμπάς…

Ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα του Happy Birthday to You;
Μελωδία & στίχοι εμφανίστηκαν σε έντυπη μορφή για πρώτη φορά το 1912 χωρίς όμως αναφορά σε πνευματικά δικαιούχο. Αυτό έγινε στα 1935 με την εταιρεία F.Clayton Summy Publishing του Σικάγου.
Τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, τα πνευματικά δικαιώματα διαρκούν 70 χρόνια από το θάνατο του δημιουργού. Στις ΗΠΑ, όμως, αν το έργο είναι εγγεγραμμένο σε εταιρεία, τα δικαιώματα λήγουν 95 χρόνια μετά την εγγραφή.
Επομένως, για μεν την ΕΕ τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, 70 δηλ. χρόνια από τον θάνατο [το 1946] της δημιουργού Patty Hill [αναφορά πιο κάτω], για δε τις ΗΠΑ το 2030, 95 δηλ. χρόνια μετά την εγγραφή στην εταιρεία Summy [το 1935]. 

Ποιές είναι όμως οι ρίζες του τραγουδιού;
Η μελωδία του προέρχεται από το τραγούδι Good Morning to All που γράφτηκε αρχικά από τις αδελφές Mildred JHill [μελωδία] & Patty Smith Hill [στίχοι] από το Kentucky και εκδόθηκε το 1893 στο βιβλίο τους, Song Stories for the Kindergarten. Ήταν ένα τραγούδι χαιρετισμού των δασκάλων προς τους μαθητές τους, καθώς οι αδελφές Hill υπήρξαν νηπιαγωγοί. 
Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι οι αδελφές Χιλ πιθανότατα αντέγραψαν το τραγούδι από παρόμοια άλλα του 19ου αι. όπως το Happy Greetings to All και το Good Night to You All του 1858, A Happy New Year to All του 1875, και το A Happy Greeting to All, έκδοσης του 1885.

Και μετά; Λένε πως άρεσε τόσο πολύ στους μαθητές, που άρχισαν να το τραγουδάνε σε πάρτι γενεθλίων, αλλάζοντας τους στίχους. Το τραγούδι δημοσιεύθηκε το 1918, ενώ το 1924, ο συγγραφέας Robert Coleman το συμπεριέλαβε σε ένα βιβλίο τραγουδιών με τίτλο Harvest Hymns, έχοντας προσθέσει επιπλέον μια στροφή με τους στίχους των γενεθλίων, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.

Τους στίχους, λοιπόν, του Happy Birthday to You δεν είναι σαφές ποιος τους έγραψε. Και τότε εμφανίζεται η Jessica Hill [η 3η των αδελφών Hill], η οποία διά της δικαστικής οδού και αφού απέδειξε τις ομοιότητες μεταξύ των δύο τραγουδιών [Good Morning to All  &  Happy Birthday], εξασφαλίζει τα πνευματικά δικαιώματα της σύνθεσης των αδελφών της. Συνεργάζεται με την εταιρεία Summy, η οποία αναδημοσιεύει το τραγούδι στα 1935, έχοντας, επισήμως πια, τα δικαιώματα του τραγουδιού, που θα λήξουν το 2030 όπως γράψαμε πιο πάνω… Στη συνέχεια, το 1990, τα πνευματικά δικαιώματα αλλάζουν χέρια˙ σ' αυτά της εταιρείας Time Warner, όπου το απλό αυτό και σύντομο τραγουδάκι, της αποφέρει κάτι εκατομμύρια ετησίως...


Ωστόσο, η όλη υπόθεση με τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού είναι υπό αμφισβήτηση από ορισμένους μουσικολόγους, ερευνητές και δικηγόρους. Το νου σας, λοιπόν, πού θα το τραγουδήσετε


Απόλαυση είναι ο Δανό-Αμερικάνος κωμικός, μαέστρος και πιανίστας Victor Borge που παίζει το Happy Birthday to You στο ύφος διαφόρων κλασικών συνθετών...   

αλλά και οι παραλλαγές στο παρακάτω video 

2 σχόλια:

MYSTELIOS είπε...

Ωραία και πολύ χαρούμενη επιλογή, μετά το λυπημένο βαλς του Σιμπέλιους ήταν ότι έπρεπε για να ανεβάσει το ηθικό !!!
Ευχαριστούμε Ιωάννα για τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πιο δημοφιλές και γιορταστικό κομμάτι και φυσικά HAPPY BIRTHDAY σε όλους όσους γιορτάζουν τα γεννέθλια τους !!!

Paraskevi Lamprini M. είπε...

πολύχρονοι όλοι λοιπόν.. όσοι απολαμβάνουν γενέθλια...
θαυμάσιες οι πληροφορίες... και Χάππυ Μπέρθντευ!