1/3/24

Ομαδικά πορτρέτα-2: Ρέμπραντ

"Νυχτερινή Περίπολος", 1642, του Ρέμπραντ (1606-1669)
The Night Watch - Rembrandt van Rijn



Ανήκει στη σειρά πινάκων 'Πολιτοφυλακές' - Militia Companies, όπου συμμετείχαν επιφανείς πολίτες με σημαντική οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι θεωρούσαν ως αναγκαιότητα να περιφρουρούν την πόλη τους, το Άμστερνταμ, από την παραβατικότητα. 

Ο σημαντικότερος πίνακας της σειράς είναι αυτός του Ρέμπραντ, ο οποίος φυλασσόταν σε αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου του Άμστερνταμ. Για να χωρέσει όμως στην αίθουσα, λόγω των τεράστιων διαστάσεων, ο πίνακας κόπηκε απ' όλες τις πλευρές του, το 1715 (όπως φαίνεται με τα άσπρα πλαίσια, από αντίγραφο του 17ου αι., που έφτιαξε ο Χέρριτ Λούντενς και βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου). 

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα, το έργο ήταν καλυμμένο με σκούρο βερνίκι, το οποίο του έδινε την εσφαλμένη εντύπωση ότι απεικόνιζε μια νυχτερινή σκηνή, γεγονός που οδήγησε στην απόδοση του ονόματος με το οποίο είναι κοινά γνωστό σήμερα. Στην πραγματικότητα, ο πίνακας αποδίδει σκηνή κατά το λυκαυγές. Το βερνίκι αυτό αφαιρέθηκε κατά τη δεκαετία του 1940. 

Ο πίνακας ήταν παραγγελία του επικεφαλής της πολιτοφυλακής, λοχαγού Frans Banninck Cocq και του υπολοχαγού του, Willem van Ruytenburch (οι δύο σε πρώτο πλάνο) καθώς και 17 μέλη της πολιτοφυλακής, τα οποία πλήρωσαν περί τα 100 χρυσά νομίσματα έκαστος, ένα μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή. Τη σημαία της φρουράς κρατά ο Jan Visscher Cornelissen.

Το έργο ολοκληρώθηκε με όσα κομμάτια του έλειπαν, χάρη σε εξελιγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ανέλαβε το έργο του ζωγράφου. Δίνοντας στοιχεία όπως το στυλ, τα χρώματα, το ύφος, οι αναλογίες και φυσικά το ίδιο το έργο, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να αναδημιουργήσει τα κομμένα κομμάτια του καμβά. 





Έκπληξη: η Πολιτοφυλακή επί τω έργω





Δεν υπάρχουν σχόλια: